Agrotourism is a form of travel carried out by people who want to get away from city life, by staying in rural areas, village houses or farms, participating in agricultural activities, consuming local products and interacting with different cultures. Thanks to agrotourism, visitors work on farms voluntarily. Agrotourism both provides additional income to farms and creates a sustainable tourism approach. Tortum Stream Basin is located between the Eastern Anatolia Region and the Black Sea Region and has lands suitable for agriculture. It also has rich cultural heritage and tourism potential. In this regard, it is thought that the basin should also be evaluated in terms of agrotourism.
In this study, agrotourism farms in the Tortum Stream Basin were examined. Field observations were made in the basin and suggestions were made in terms of agrotourism potential. A SWOT analysis was conducted with the findings obtained as a result of interviews conducted in the research field and observations in the field. As a result of these analyses, the interviews conducted, the secondary sources examined and the collected data were brought together and the strengths, weaknesses, opportunities and threats of the basin in terms of agrotourism were identified and explained using the SWOT analysis method.
SYL-2022-11172
Agroturizm şehir yaşantısından uzaklaşmak isteyen insanlar tarafından, kırsal alanlarda, köy evlerinde veya çiftliklerde konaklayarak, tarımsal faaliyetlere katılarak, yöresel ürünleri tüketerek ve farklı kültürlerle etkileşime geçerek gerçekleştirilen bir seyahat biçimidir. Agroturizm sayesinde ziyaretçiler gönüllü olarak çiftliklerde çalışmaktadır. Agroturizm hem çiftliklere ek gelir sağlamakta hem de sürdürülebilir bir turizm anlayışı oluşturmaktadır. Tortum Çayı Havzası, Doğu Anadolu Bölgesi ile Karadeniz Bölgesi arasında kalmakta ve tarıma elverişli araziler bulunmaktadır. Ayrıca zengin kültürel miras ve turizm potansiyeline sahiptir. Bu doğrultuda havzanın agroturizm bakımından da değerlendirilmesi gerektiği düşünülmektedir.
Yapılan bu çalışmada Tortum Çayı Havzası’nda bulunan agroturizm çiftlikleri incelenmiştir. Havzada arazi gözlemleri yapılarak agroturizm potansiyeli açısından öneriler sunulmuştur. Araştırma sahasında yapılan mülakatlar ve arazideki gözlemler sonucunda elde edilen bulgularla SWOT analizi yapılmıştır. Yapılan bu analizler neticesinde gerçekleştirilen görüşmeler, incelenen ikincil kaynaklar ve toplanan veriler bir araya getirilerek havzanın agroturizm açısından güçlü ve zayıf yönleri ile fırsatlar ve tehditler tespit edilerek SWOT analizi yöntemiyle açıklanmıştır.
Atatürk Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi
SYL-2022-11172
Tortum Çayı Havzası'nın Agroturizm Potansiyelinin Değerlendirilmesi adlı yüksek lisans tezine SYL-2022-11172 proje koduyla desteklerini esirgemeyen Atatürk Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimine ve Atatürk Üniversitesi Rektörlüğüne teşekkür ederim.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Rekreasyon, Tatil ve Turizm Coğrafyası |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Proje Numarası | SYL-2022-11172 |
Yayımlanma Tarihi | 14 Haziran 2024 |
Gönderilme Tarihi | 3 Mart 2024 |
Kabul Tarihi | 27 Mayıs 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Sayı: 5 |