Araştırma Makalesi

Cornelius Castoriadis’in Agora Metaforu ile Kamusal-Özel Alan Ayrımını Reddeden Feminist Bakış Açılarının Karşılaştırılması

Cilt: 27 Sayı: 1 28 Haziran 2026
PDF İndir
TR EN

Cornelius Castoriadis’in Agora Metaforu ile Kamusal-Özel Alan Ayrımını Reddeden Feminist Bakış Açılarının Karşılaştırılması

Öz

Bu çalışma, kadınların temsiline ilişkin kamusal-özel alan tartışmalarını feminist teorinin “özel olan politiktir” şiarı üzerinden ele alarak siyasal alanın sınırlarının nasıl genişletildiğini sorgular. Feminist teori, temsilin yalnızca kurumsal ve parlamenter düzeyde değil, gündelik yaşam pratikleri ve özel alan düzenlemeleri üzerinden de düşünülmesi gerektiğini savunarak kamusal-özel alan ayrımını reddeder. Makalede bu eleştiri, kamusal alan tartışmaları içerisinde özellikle Cornelius Castoriadis’ın Antik Yunan deneyiminden yola çıkarak yeniden yorumladığı agora metaforuyla ilişkilendirilmektedir; zira Castoriadis’a göre agora, özel ile kamusalı birbirine bağlayan ve yurttaşların doğrudan katılımıyla kamusal meseleleri tartışıp karara bağladıkları üçüncü bir “karşılaşma” alanını temsil etmektedir. Ne var ki Castoriadis’in Antik Yunan referansına dayanarak açıkladığı kamusal alan tarihsel olarak kadınları, yabancıları ve köleleri dışlayan bir siyasal düzeni temel almaktadır. Bu durumda feminist teori bir adım ileriye giderek kamusal alanın kimlere ve hangi konulara açık olduğuna ilişkin bir sorgulama yürütür. Eğer agora kolektif özerklik mekânı olarak kavranıyorsa; ancak kadınlar bu alandan sistematik biçimde dışlanmışsa, o hâlde siyasal mekân baştan itibaren cinsiyetlendirilmiş bir yapıdadır eleştirisini getirir. Çalışmada yorumlayıcı anlama (hermeneutik) yöntemi tercih edilmiştir; çünkü bu yöntem, temsil ve kolektif özneye ilişkin anlam katmanlarını, tarihsel ve bağlamsal yorum üzerinden açığa çıkarmaya imkân tanımaktadır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Arendt, H. (1994). İnsanlık Durumu, (Çev. B. S. Şener). İstanbul: İletişim Yayınları.
  2. Aristoteles. (2013). Politika, (Çev. M. Temelli), İstanbul: Ark Yayıncılık.
  3. Bauman, Z. (2000). Siyaset Arayışı. (Çev. T. Birkan). İstanbul: Metis Yayınları.
  4. Bauman, Z. (2005). Bireyselleşmiş Toplum. (Çev. Y. Alogan). İstanbul: Ayrıntı Yayınları
  5. Beauvoir, S. (2025). İkinci Cinsiyet: Yaşanmış Deneyim II. Cilt, (Çev. G. A. Savran), İstanbul: Koç Üniversitesi Yayınları, 8. Baskı.
  6. Benhabib, S. (2017). “Feminizm ve Postmodernizm: Huzursuz Bir İttifak”, (Çev. F. E. Sezer), (Ed. Ö. D. Gürkan), Çatışan Feminizmler: Felsefi Fikir Alışverişi içinde, ss. 25-43.
  7. Butler, J. (2018). Cinsiyet Belası: Feminizm ve Kimliğin Altüst Edilmesi. (Çev. B. Ertür). İstanbul: Metis Yayınları.
  8. Castoriadis, C. (2021). Dünyaya, İnsana ve Topluma Dair, (Çev. H. U. Tanrıöver), İstanbul: İletişim Yayınları.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Kadın Araştırmaları

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

28 Haziran 2026

Gönderilme Tarihi

8 Mart 2026

Kabul Tarihi

10 Mayıs 2026

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2026 Cilt: 27 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Hançer, A. (2026). Cornelius Castoriadis’in Agora Metaforu ile Kamusal-Özel Alan Ayrımını Reddeden Feminist Bakış Açılarının Karşılaştırılması. Kadın/Woman 2000, 27(1), 77-98. https://doi.org/10.33831/cc79sf18
AMA
1.Hançer A. Cornelius Castoriadis’in Agora Metaforu ile Kamusal-Özel Alan Ayrımını Reddeden Feminist Bakış Açılarının Karşılaştırılması. JWS. 2026;27(1):77-98. doi:10.33831/cc79sf18
Chicago
Hançer, Ayşegül. 2026. “Cornelius Castoriadis’in Agora Metaforu ile Kamusal-Özel Alan Ayrımını Reddeden Feminist Bakış Açılarının Karşılaştırılması”. Kadın/Woman 2000 27 (1): 77-98. https://doi.org/10.33831/cc79sf18.
EndNote
Hançer A (01 Haziran 2026) Cornelius Castoriadis’in Agora Metaforu ile Kamusal-Özel Alan Ayrımını Reddeden Feminist Bakış Açılarının Karşılaştırılması. Kadın/Woman 2000 27 1 77–98.
IEEE
[1]A. Hançer, “Cornelius Castoriadis’in Agora Metaforu ile Kamusal-Özel Alan Ayrımını Reddeden Feminist Bakış Açılarının Karşılaştırılması”, JWS, c. 27, sy 1, ss. 77–98, Haz. 2026, doi: 10.33831/cc79sf18.
ISNAD
Hançer, Ayşegül. “Cornelius Castoriadis’in Agora Metaforu ile Kamusal-Özel Alan Ayrımını Reddeden Feminist Bakış Açılarının Karşılaştırılması”. Kadın/Woman 2000 27/1 (01 Haziran 2026): 77-98. https://doi.org/10.33831/cc79sf18.
JAMA
1.Hançer A. Cornelius Castoriadis’in Agora Metaforu ile Kamusal-Özel Alan Ayrımını Reddeden Feminist Bakış Açılarının Karşılaştırılması. JWS. 2026;27:77–98.
MLA
Hançer, Ayşegül. “Cornelius Castoriadis’in Agora Metaforu ile Kamusal-Özel Alan Ayrımını Reddeden Feminist Bakış Açılarının Karşılaştırılması”. Kadın/Woman 2000, c. 27, sy 1, Haziran 2026, ss. 77-98, doi:10.33831/cc79sf18.
Vancouver
1.Ayşegül Hançer. Cornelius Castoriadis’in Agora Metaforu ile Kamusal-Özel Alan Ayrımını Reddeden Feminist Bakış Açılarının Karşılaştırılması. JWS. 01 Haziran 2026;27(1):77-98. doi:10.33831/cc79sf18