Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Covid-19 Döneminde Spor Bilimleri Fakültesi Öğrencilerinin Anksiyete ve Uyku Düzeyi Arasındaki İlişkinin Değerlendirilmesi

Yıl 2021, Cilt: 1 Sayı: 2, 33 - 42, 31.12.2021

Öz

Amaç: Bu çalışma Covid-19 döneminde spor bilimleri fakültesi öğrencilerinin anksiyete ve uyku düzeyi arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi amacıyla yapılmıştır.
Yöntem: Araştırmada gözlem, görüşme ve anket gibi nitel veri toplama yöntemi kullanılmıştır. Araştırma evrenini, İnönü Üniversitesi öğrencileri oluştururken örneklem grubunu 2020-2021 eğitim öğretim yılında Spor Bilimleri Fakültesi bölümlerinde eğitim gören 142 öğrenci oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak ‘’Koronavirüs Anksiyete Ölçeği Kısa Formu’’ ve ‘’Pittsburgh Uyku Kalitesi İndeksi’’ kullanılmıştır. Verilerin analizinde ikili değişkenler için nonparametrik testlerden Mann-Whitney U, ikiden fazla değişkenler için ise Kruskal-Wallis H testi kullanılmıştır. Anksiyete ve uyku durumu arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla Spearman’s korelasyon analizi kullanılmıştır.
Bulgular ve Sonuç: PUKİ ölçeği puan ortalamalarına göre kadın öğrenciler ile erkek öğrencilerin uyku kalitesi puanı arasında istatiksel olarak anlamlı fark olduğu belirlenmiştir. KAÖ puan ortalamalarına göre kadın öğrenciler ile erkek öğrencilerin KAÖ puanı arasında istatiksel olarak anlamlı fark olduğu görülmektedir. Bölüm değişkeni uyku kalitesi puanları arasında matematiksel olarak farklılık göstermesine rağmen istatiksel olarak anlamlı farklılık göstermediği görüldü. KAÖ bölüm değişkenine göre beden eğitimi, antrenörlük eğitimi ve spor yöneticiliği bölümleri puan ortalamaları arasında istatiksel olarak anlamlı fark olduğu görülmektedir. Ayrıca PUKİ ve KAÖ ölçeği arasındaki ilişkiye bakıldığında pozitif yönde anlamsız bir ilişki olduğu görüldü. Bu çalışmada spor bilimleri fakültesi öğrencilerinin uyku kalitesinin kötü, anksiyete durumlarının ise iyi olduğu saptanmıştır. Buna göre, öğrencilerin uyku kalitesinin iyileştirilmesine yönelik çalışmaların yapılması gerektiği ifade edilebilir.

Kaynakça

  • Referans1 Ağargün MY, Kara H, Anlar O. (1996). Pittsburgh Uyku Kalitesi İndeksinin Geçerliği ve Güvenirliği. Türk Psikiyatri Dergisi, 7(2):107-115.
  • Referans2 Altena E, Baglioni C, Espie CA, Ellis J, Gavriloff D, Holzinger B, Schlarb A, Frase L, Jernelöv S, Riemann D. (2020). Dealing with Sleep Problems During Home Confinement Due to The COVID-19 Outbreak: Practical Recommendations from A Referans3 Task Force of the European CBT-I Academy. J Sleep Res, 29(4), e13052.
  • Aslan Ş. (2018). Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri: Nicel, Nitel ve Karma Tasarımlar İçin Bir Rehber. Konya: Eğitim Yayınevi.
Toplam 3 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Spor Hekimliği
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Ramazan Bayer

Abdullah Altunhan

Eda Bayer

Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 2021
Yayımlandığı Sayı Yıl 2021 Cilt: 1 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Bayer, R., Altunhan, A., & Bayer, E. (2021). Covid-19 Döneminde Spor Bilimleri Fakültesi Öğrencilerinin Anksiyete ve Uyku Düzeyi Arasındaki İlişkinin Değerlendirilmesi. Kafkas Üniversitesi Spor Bilimleri Dergisi, 1(2), 33-42.

Spor Bilimleri alanındaki çalışmaları içeren hakemli dergi olarak yayımlanan Kafkas Üniversitesi Spor Bilimleri Dergisi'nin Ekim 2023'de çıkacak olan sayısı için dergimizin kapsamı dahilinde olan konularla ilgili özgün araştırma ve derleme türünde makaleler kabul edilecektir. Bu anlamda ilgili sayı için makaleler 2023 yılının Ağustos ayı sonuna kadar gönderilebilir.

Bilgilerinize sunulur.

Editör

Prof. Dr. Erdoğan KAYGIN