Amaç: Bu çalışma spor bilimleri alanında öğrenimlerine devam eden üniversite öğrencilerinin sporda psikolojik ihtiyaçlarının bazı değişkenlere göre incelenmesi amacı ile yapılmıştır.
Yöntem: Nicel araştırma yöntemlerinden tarama modelinde gerçekleştirilen çalışmanın evrenini Gaziosmanpaşa Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi’nde 2021-2022 akademik yılında öğrenimlerine devam eden öğrenciler oluştururken, örneklemini ise 97’si kadın, 155’i erkek olmak üzere toplamda 252 spor bilimleri öğrencisi oluşturmaktadır. Çalışmada veri toplama aracı olarak 2 bölümden oluşan araştırma formu kullanırken formun ilk bölümünde katılımcıların demografik bilgilerini belirmeye yönelik sorular yer almaktadır. Formun ikinci bölümünde ise Bhavsar vd., (2020) tarafından geliştirilen, Bülbül ve Akyol (2021) tarafından Türkçeye uyarlanan Sporda Psikolojik İhtiyaçlar Durum Ölçeği (SPİDÖ) kullanılmıştır. Verilerin istatiksel analizi için SPSS-24 veri analiz programı kullanılmıştır. Verilerin analizinde parametrik testlerden bağımsız gruplar için T-testi ile Tek yönlü Varyans Analizi (ANOVA) testleri uygulanmıştır.
Bulgular ve Sonuç: Anlamlılık düzeyinin 0,05 olarak kabul edildiği çalışmadan elde edilen sonuçlara göre spor bilimleri öğrencilerinin cinsiyetleri ve sınıf düzeylerinin anlamlı farklılığa neden olduğu görülmüştür. Spor bilimleri öğrencilerinin sporda psikolojik ihtiyaçlarının farklı değişkenler açısından incelendiği bu çalışma sonucunda öğrencilerin sportif anlamda daha bağımsız karar alabilmeleri, bireysel becerilerini özgürce geliştirebilmeleri, daha sosyal bireyler olabilmeleri ve birey olarak kendilerini değerli hissedebilmeleri için psikolojik anlamda çeşitli kurum ve sivil toplum kuruluşları tarafından desteklenmesi önerilmektedir.
Purpose: This study was carried out with the aim of examining the psychological needs of university students who continue their education in the field of sports sciences according to some variables.
Method: This study, in which the survey model, which is one of the quantitative research models, was applied, Gaziosmanpaşa University Faculty of Sports Sciences in the 2021-2022 academic year, the sample of the study consists of 252 sports science students, 97 of whom are female and 155 are male. While using the research form consisting of 2 parts as a data collection tool in the study, the first part of the form includes questions to determine the demographic information of the participants. In the second part of the form, the Psychological Needs in Sport Scale (SPIDS), developed by Bhavsar et al, (2020) and adapted into Turkish by Bülbül and Akyol (2021), was used. SPSS-24 data analysis program was used for statistical analysis of the data. In the analysis of the data, One-way Analysis of Variance (ANOVA) tests were used with T-test for groups independent of parametric tests.
Results and Conclusion: In this study with a significance level 0.05, gender and grade level yielded significant differences. Sport science psychological needs of students in terms of different variables of this study which examined as a result, students are more independent in sports to make decisions freely to develop their individual skills, to be more social in order to feel valuable and individuals themselves as individuals, in a psychological sense, it is suggested to be supported by various institutions and civil society organizations.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Spor Hekimliği |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Temmuz 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 Cilt: 2 Sayı: 1 |
Spor Bilimleri alanındaki çalışmaları içeren hakemli dergi olarak yayımlanan Kafkas Üniversitesi Spor Bilimleri Dergisi'nin Ekim 2024'te çıkacak olan sayısı için dergimizin kapsamı dahilinde olan konularla ilgili özgün araştırma ve derleme türünde makaleler kabul edilecektir. Bu anlamda ilgili sayı için makaleler 2024 yılının Ağustos ayı sonuna kadar gönderilebilir.
Bilgilerinize sunulur.
Editör
Dr. Tarkan HAVADAR