İSLAM SANATINDA AKITMALI-KAZIMALI SERAMİKLER VE TAKLİT TEORİSİ

Cilt: 1 Sayı: 1 1 Ocak 2013
  • Mezahir Avşar
  • Lale Avşar
PDF İndir
EN TR

İSLAM SANATINDA AKITMALI-KAZIMALI SERAMİKLER VE TAKLİT TEORİSİ

Öz

ÖZET Günümüz seramik sanatının vazgeçilmez kaynaklarından birini teşkil eden İslam seramik sanatı, bugün kullanılmakta olan pek çok tekniğin ortaya çıkmasını sağlayan ortam ve koşullar oluşturmuştur. Çeşitli politik, ideolojik ve kültürel sebeplerden dolayı hızlı gelişim sergileyen İslam sanatı, bünyesinde barındırdığı tüm dallara aynı takanı iletse de, Ortaçağ İslam seramik sanatının parlak gelişimi belki de istisnai ve özel bir durum temsil etmektedir. Son derece yaratıcı yaklaşımı, yüksek estetik anlayışı ve ileri düzeyde işçilik marifetleri sayesinde, İslam ustalarının ortaya koydukları eserler, dünya sanat tarihinin en güzel sayfalarını oluşturmaktadır. Ortaçağ İslam seramikleri arasında akıtmalı-kazımalı ürünler, 9. yüzyıldan başlayan ve 14. yüzyıla kadar devam eden uzun soluklu üretim geleneğiyle seçilir. Astar kazıma ve maden oksit boyama gibi sade uygulamalardan oluşan süslemeye rağmen, günümüze bol sayıda ve tarz çeşitliğinde ulaşan bu seramik kap kacakların halk arasında büyük rağbet gördüğü anlaşılmaktadır.Makalede, akıtmalı-kazımalı İslam seramik tekniğinin olası kaynağı olarak görülen Tang Dönemi Çin’in sancai seramikleri konu alınmış, iki gelenek arasındaki bağlar, benzer ve farklı cihetler incelenmeğe çalışılmıştır. Anahtar Kelimeler: Ortaçağ İslam seramik sanatı, Çin sancai seramikleri, Akıtmalı-kazımalı süsleme.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Ansary, Abdulrahman. Qaryat al-Fau, A Portrait of Pre-Islamic Civilisation in Saudi Arabia. University of Riyadh; New York: St. Martin's Press, 1982.
  2. Fehervari, Geza. Ceramics of the İslamic World in the Tareq Rajab Museum. London, New York: İ.B.Tauris Publishers, 2000.
  3. Ferrand, Gabriel. Voyage du Marchand Arabe Sulaymân en Inde et en Chine, rédigé en 851, Suivi de Remarques par Abû Zayd Hasan (vers 916). Paris Éditions Bossard, 19 Grube, Ernst J. İslamic Pottery of the 8 to the 15 Century in the Keir Collection. London: Faber & Faber Limited, 1976.
  4. Harvey, Janet. Traditional Textiles of Central Asia. London: Thames and Hudson, 19 Chui-Mei, Ho ve Bronson, Bennet. “The Ceramics of Changsha, China: Historical and Technological Background”. Archaeomaterials 1/ 1 (1987): 73–81.
  5. HPICRA (Henan Provincial Institute of Cultural Relics and Archaeology), 2005: 137–45.
  6. Jiazhi, Li; Zhang Zhigang; Deng Zegun; Chen Shiping; Zhou Xueqin vd., A Study of White Gongxian Porcelain of the Sui-Tang Period. Scientific and Technological Insights on Ancient Chinese Pottery and Porcelain,(ed. Shanghai İnstitute of Ceramics), Beijing, 1986. 129-133.
  7. Kerr, Rose and Wood, Nigel and Mei-Fen, Ts'ai and Fukang, Zhang. Science and civilisation in China, vol. 5, chemistry and chemical technology. Part 12, Ceramic Technology. Science & civilisation in China. UK, Cambridge: Cambridge University Press, 2004.
  8. Lane, Arthur. Early İslamic Pottery: Mesopotamia, Egypt and Persia. London: Faber and Faber, 1947.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

Mezahir Avşar Bu kişi benim

Lale Avşar Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

1 Ocak 2013

Gönderilme Tarihi

4 Mart 2015

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2013 Cilt: 1 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Avşar, M., & Avşar, L. (2013). İSLAM SANATINDA AKITMALI-KAZIMALI SERAMİKLER VE TAKLİT TEORİSİ. Kalemişi Geleneksel Türk Sanatları Dergisi, 1(1), 1-13. https://doi.org/10.7816/kalemisi-01-01-01
AMA
1.Avşar M, Avşar L. İSLAM SANATINDA AKITMALI-KAZIMALI SERAMİKLER VE TAKLİT TEORİSİ. Kalemişi Geleneksel Türk Sanatları Dergisi. 2013;1(1):1-13. doi:10.7816/kalemisi-01-01-01
Chicago
Avşar, Mezahir, ve Lale Avşar. 2013. “İSLAM SANATINDA AKITMALI-KAZIMALI SERAMİKLER VE TAKLİT TEORİSİ”. Kalemişi Geleneksel Türk Sanatları Dergisi 1 (1): 1-13. https://doi.org/10.7816/kalemisi-01-01-01.
EndNote
Avşar M, Avşar L (01 Ocak 2013) İSLAM SANATINDA AKITMALI-KAZIMALI SERAMİKLER VE TAKLİT TEORİSİ. Kalemişi Geleneksel Türk Sanatları Dergisi 1 1 1–13.
IEEE
[1]M. Avşar ve L. Avşar, “İSLAM SANATINDA AKITMALI-KAZIMALI SERAMİKLER VE TAKLİT TEORİSİ”, Kalemişi Geleneksel Türk Sanatları Dergisi, c. 1, sy 1, ss. 1–13, Oca. 2013, doi: 10.7816/kalemisi-01-01-01.
ISNAD
Avşar, Mezahir - Avşar, Lale. “İSLAM SANATINDA AKITMALI-KAZIMALI SERAMİKLER VE TAKLİT TEORİSİ”. Kalemişi Geleneksel Türk Sanatları Dergisi 1/1 (01 Ocak 2013): 1-13. https://doi.org/10.7816/kalemisi-01-01-01.
JAMA
1.Avşar M, Avşar L. İSLAM SANATINDA AKITMALI-KAZIMALI SERAMİKLER VE TAKLİT TEORİSİ. Kalemişi Geleneksel Türk Sanatları Dergisi. 2013;1:1–13.
MLA
Avşar, Mezahir, ve Lale Avşar. “İSLAM SANATINDA AKITMALI-KAZIMALI SERAMİKLER VE TAKLİT TEORİSİ”. Kalemişi Geleneksel Türk Sanatları Dergisi, c. 1, sy 1, Ocak 2013, ss. 1-13, doi:10.7816/kalemisi-01-01-01.
Vancouver
1.Mezahir Avşar, Lale Avşar. İSLAM SANATINDA AKITMALI-KAZIMALI SERAMİKLER VE TAKLİT TEORİSİ. Kalemişi Geleneksel Türk Sanatları Dergisi. 01 Ocak 2013;1(1):1-13. doi:10.7816/kalemisi-01-01-01