Araştırma Makalesi

SİNOP İLİNİN ALTERNATİF TURİZM ÇEŞİTLERİ AÇISINDAN SWOT ANALİZİ

Cilt: 17 Sayı: 67 15 Eylül 2020
PDF İndir

SİNOP İLİNİN ALTERNATİF TURİZM ÇEŞİTLERİ AÇISINDAN SWOT ANALİZİ

Öz

1970’lerden beri dünyanın farklı bölgelerinde uygulamaları görülen alternatif turizm, genellikle deniz kum ve güneş üçlüsü dışında, küçük ölçekli ve büyük ölçüde yerel nüfusu ilgilendiren projeleri tanımlamakta kullanılan bir kavramdır. Kültür, turizm ve eğitim kenti olarak konumlandırılan Sinop’taki en önemli ekonomik faaliyetlerden biri turizmdir. Bununla birlikte, yaz sezonunun kısalığından kaynaklı olarak Haziran, Temmuz, Ağustos ve Eylül gibi en fazla 4 ay süren bir turizm sezonu, kentin turizme dayalı gelişmesini sınırlamaktadır. Buna karşın Sinop ili sahip olduğu bakir doğası, tabiat parkları, gölleri, mağaraları, yaban hayatı, en az 5000 yıllık tarihinden kaynaklı kültürel ve arkeolojik değerleri ile büyük bir alternatif turizm potansiyeline sahiptir. Bu çalışmada ilin alternatif turizm potansiyelini değerlendirmek için turizm paydaşlarıyla 2018 Kasım ayında yapılan açık-uçlu 22 görüşme sonucunda elde edilen veriler ışığında, öncelikle kentin alternatif turizm destinasyonları değerlendirilmiştir. Daha sonra ise Sinop’taki turizm paydaşlarıyla yapılan görüşmelerden elde edilen veriler sonucunda bir SWOT analizi tablosu oluşturulmuş ve değerlendirilmiştir. Turizm paydaşlarına göre, Sinop kültür turizmi, kırsal turizm ve spor turizmi gibi alternatif turizm türleri açısından önemli bir destinasyon olma potansiyeline sahiptir. Bununla birlikte kent özellikle alt yapı ve şehir içi ulaşım sorunları ile turizm paydaşları arasında yeterince eşgüdüm sağlanamaması nedeniyle bu potansiyeli yeterince hayata geçirememektedir. Son olarak hem SWOT analizinin sonuçları hem de kentin alternatif turizminin nasıl daha fazla geliştirilebileceğine yönelik görüşmelerdeki paydaşların verdiği bilgiler de dikkate alarak öneriler getirilmiştir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. CONWEY, D.-B. F. TUMMS (2010). “Re-branding Alternative Tourism in the Caribbean: The Case for ‘Slow Tourism’ ”. Tourism and Hospitality Research. X/4: 329-344.
  2. COOPER, C. vd. (2008). Tourism: Principles and Practice. Harlow, United Kingdom: Pearson. DEMOI, L. A. (1981). “Alternative Tourism: Towards a New Styl in North-South Relations”.Tourism Management: 628-644.
  3. DIGENCE, J. (2006). “Religious and Secular Pilgrimage Journeys Redolent with Meaning”. Tourism, Religion and Spirituel Journeys. (ed. Dallen Timothy-Daniel Olsen). New York: Routledge: 36-48.
  4. EGRESI, I. (2016a). “Alternative Tourism: Definition and Characteristics”. Alternative Tourism in Turkey - Role Potential Development and Sustainability. (ed. Istvan Egresi). Cham, Switzerland: Springer International Publishing: 57-69.
  5. EGRESI, I. (2016b). “Globalization, Mass Tourism, and Sustainable Development”. Alternative Tourism in Turkey - Role, Potential Development and Sustainability. (ed. Istvan Egresi). Cham, Switzerland: Springer International Publishing: 3-22.
  6. FLETCHER, J. vd. (2018). Tourism: Principles and Practice. Harlow, UK: Pearson.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Çağrı Eryılmaz Bu kişi benim
Palestine

Semra Uçar Bu kişi benim
Palestine

Okan Can Bu kişi benim
Palestine

Yayımlanma Tarihi

15 Eylül 2020

Gönderilme Tarihi

1 Haziran 2020

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2020 Cilt: 17 Sayı: 67

Kaynak Göster

APA
Aytuğ, K., Eryılmaz, Ç., Uçar, S., & Can, O. (2020). SİNOP İLİNİN ALTERNATİF TURİZM ÇEŞİTLERİ AÇISINDAN SWOT ANALİZİ. Karadeniz Araştırmaları, 17(67), 715-736. https://izlik.org/JA94HE26CG
AMA
1.Aytuğ K, Eryılmaz Ç, Uçar S, Can O. SİNOP İLİNİN ALTERNATİF TURİZM ÇEŞİTLERİ AÇISINDAN SWOT ANALİZİ. Karadeniz Araştırmaları. 2020;17(67):715-736. https://izlik.org/JA94HE26CG
Chicago
Aytuğ, Kutay, Çağrı Eryılmaz, Semra Uçar, ve Okan Can. 2020. “SİNOP İLİNİN ALTERNATİF TURİZM ÇEŞİTLERİ AÇISINDAN SWOT ANALİZİ”. Karadeniz Araştırmaları 17 (67): 715-36. https://izlik.org/JA94HE26CG.
EndNote
Aytuğ K, Eryılmaz Ç, Uçar S, Can O (01 Eylül 2020) SİNOP İLİNİN ALTERNATİF TURİZM ÇEŞİTLERİ AÇISINDAN SWOT ANALİZİ. Karadeniz Araştırmaları 17 67 715–736.
IEEE
[1]K. Aytuğ, Ç. Eryılmaz, S. Uçar, ve O. Can, “SİNOP İLİNİN ALTERNATİF TURİZM ÇEŞİTLERİ AÇISINDAN SWOT ANALİZİ”, Karadeniz Araştırmaları, c. 17, sy 67, ss. 715–736, Eyl. 2020, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA94HE26CG
ISNAD
Aytuğ, Kutay - Eryılmaz, Çağrı - Uçar, Semra - Can, Okan. “SİNOP İLİNİN ALTERNATİF TURİZM ÇEŞİTLERİ AÇISINDAN SWOT ANALİZİ”. Karadeniz Araştırmaları 17/67 (01 Eylül 2020): 715-736. https://izlik.org/JA94HE26CG.
JAMA
1.Aytuğ K, Eryılmaz Ç, Uçar S, Can O. SİNOP İLİNİN ALTERNATİF TURİZM ÇEŞİTLERİ AÇISINDAN SWOT ANALİZİ. Karadeniz Araştırmaları. 2020;17:715–736.
MLA
Aytuğ, Kutay, vd. “SİNOP İLİNİN ALTERNATİF TURİZM ÇEŞİTLERİ AÇISINDAN SWOT ANALİZİ”. Karadeniz Araştırmaları, c. 17, sy 67, Eylül 2020, ss. 715-36, https://izlik.org/JA94HE26CG.
Vancouver
1.Kutay Aytuğ, Çağrı Eryılmaz, Semra Uçar, Okan Can. SİNOP İLİNİN ALTERNATİF TURİZM ÇEŞİTLERİ AÇISINDAN SWOT ANALİZİ. Karadeniz Araştırmaları [Internet]. 01 Eylül 2020;17(67):715-36. Erişim adresi: https://izlik.org/JA94HE26CG