Araştırma Makalesi

OSMANLI İMPARATORLUĞU SERGİ KOMİSYONU RAPORU’NA GÖRE 1893 ŞİKAGO DÜNYA FUARI’NDA SERGİLENEN TÜRK ÜRÜNLERİ VE DERSAADET TİCARET ODASININ ROLÜ

Cilt: 22 Sayı: 85 27 Mart 2025
PDF İndir
TR EN

OSMANLI İMPARATORLUĞU SERGİ KOMİSYONU RAPORU’NA GÖRE 1893 ŞİKAGO DÜNYA FUARI’NDA SERGİLENEN TÜRK ÜRÜNLERİ VE DERSAADET TİCARET ODASININ ROLÜ

Öz

Amerikan kıtasının keşfinin 400. yılı münasebetiyle düzenlenen 1893 Şikago Dünya Fuarı’na Osmanlı İmparator-luğu geniş bir ürün yelpazesiyle katıldı. 1 Mayıs 1893 tarihinde kapılarını ziyaretçilere açan dünya fuarı, 6 ay boyunca ziyaret edildi. Bu fuarın Osmanlı İmparatorluğu açısından önemi ise yeni pazar ve Avrupa dışı müttefik arayışı için vasıta olmasıydı. Sultan II. Abdülhamid’in gerek İmparatorluğun gücünü yansıtmayı arzuladığı, gerek-se ülkenin çağdaş ve gelişmiş imajını göstermeyi hedeflediği fuar boyunca Osmanlı mimarisinden örnekler de fuarda yer aldı. Bir anlamda ürünlerle birlikte Osmanlı kültürü ve mimarisi burada sergilendi. Özel sektör eşliğinde kalkınma politikası gereği kurulan Dersaadet [İstanbul] Ticaret Odası’nın organizatörlüğünde tespit edilen 15 bin ürün sergide teşhir edildi. Dersaadet Ticaret Odası ve Ticaret Nezareti’nin ortaklaşa çalışması neticesinde, fuarda dağıtılmak üzere Türk ürünlerini tanıtan “Osmanlı İmparatorluğu Sergi Komisyonu Raporu” isimli İngilizce bir kitapçık yayınlandı. Bu kitapçıkta sadece Osmanlı’nın zengin ve verimli toprakları ve tarım ürünleri tanıtılmadı. Aynı zamanda sanayi ve teknoloji ürünlerine de yer verildi. Osmanlı Sergi Komisyonu Sekre-teri Hohannes T. Pushman tarafından kaleme alınan rapor, ilk kez bu makale ile gün yüzüne çıkartıldı. Raporda Osmanlı tahıl ürünleri mısır, buğday, pirinç ve arpadan şekerleme ve tütün ürünlerine; yün, tiftik ve keçi kılı ile ipek ürünlerinden yağ ve sabun ürünlerine; kuru meyve ve incirden afyona, maden ürünlerinden ahşap oymacılı-ğına kadar geniş yelpazede üretim miktarlarıyla birlikte yer alıyordu. Raporun en önemli kısmı ise donanma, savunma sanayii ve telgraf ile elektrik kısımlarıydı. Osmanlı fabrikaların-da üretilen teknolojik gelişmeyi yansıtan ürenler, ziyaretçileri hayrete düşürecekti. Şikago Dünya Fuarı katılımı ile Osmanlı’nın imajını yeni bir noktaya taşımak isteyen Sultan II. Abdülhamid, 15 yıl içinde kat ettiği sanayileşme ile bunu başarmıştı. Raporun sonunda 16 Osmanlı vilayetinden gelen raporlar doğrultusunda Türk tarım ürünleriyle ilgili ilk kez yayın-lanacak resmi veriler neşredildi. Bu Osmanlı topraklarının verimliliği ve ziraî ürün çeşitliliğini göstermesi bakı-mından önemliydi. Makalede tarım istatistiklerine de tablo şeklinde yer verildi. Sonuç itibariyle 20. yüzyıla girer-ken, Osmanlı sanayi, tarım ve diğer sektörlerinin durumunu ortaya koyan rapor, Sultan II. Abdülhamid’in gayret-lerinin meyvesini aldığını göstermesi bakımından önemli bir belge niteliği taşıyor.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. APPELBAUM, S. (1980). The Chicago World's Fair of 1893. New York: Dover Publications.
  2. GEORGEON F. (2012). Sultan Abdülhamid. İstanbul: İletişim Yayınları.
  3. GÜMÜŞÇÜ, A. ve GÜMÜŞÇÜ, O. (1997). “Türkiye’de Haşhaş ve Haşhaş Tarımının Coğrafi Dağılı-şı”, Ankara Üniversitesi Türkiye Coğrafyası Araştırma ve Uygulama Merkezi Dergisi, S. 6.
  4. KOLAY, A. (2013). “Türk Modernleşmesine Sergilerin Katkısı: 1909 Bursa Sergisi Örneği”, Türk Modernleşmesi. Edt. Arif Kolay. İstanbul: Yeditepe Yayınları.
  5. MEMİŞ, Ş. (2020). Osmanlı Ticaret Seferleri Uluslararası Fuarlarda Osmanlılar 1851-1914. İstabul: Yeditepe Yayınları.
  6. ÖNSOY, R. (1988). Tanzimat Dönemi Osmanlı Sanayii ve Sanayileşme Politikası. Ankara: Türkiye İş Bankası Yayınları.
  7. PUSHMAN, H.T (1893). Report Of The Imperial Ottoman Commission/Being A Brief Account Of The Products And Manufactures Of The Ottoman Empire As Shown At World’s Colum-bian Exposition (Osmanlı İmparatorluğu Sergi Komisyonu Raporu, Kolomb Dünya Sergisi’nde Sergilenen Osmanlı İmparatorluğu’nun Ürün ve Mamulatının Kısa Bir Açık-laması), Chicago, USA.
  8. Gazete ve Dergiler

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Amerika Çalışmaları, Osmanlı Sosyoekonomik Tarihi

Bölüm

Araştırma Makalesi

Erken Görünüm Tarihi

26 Mart 2025

Yayımlanma Tarihi

27 Mart 2025

Gönderilme Tarihi

17 Aralık 2024

Kabul Tarihi

4 Mart 2025

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2025 Cilt: 22 Sayı: 85

Kaynak Göster

APA
Memiş, Ş. (2025). OSMANLI İMPARATORLUĞU SERGİ KOMİSYONU RAPORU’NA GÖRE 1893 ŞİKAGO DÜNYA FUARI’NDA SERGİLENEN TÜRK ÜRÜNLERİ VE DERSAADET TİCARET ODASININ ROLÜ. Karadeniz Araştırmaları, 22(85), 42-91. https://doi.org/10.56694/karadearas.1603216
AMA
1.Memiş Ş. OSMANLI İMPARATORLUĞU SERGİ KOMİSYONU RAPORU’NA GÖRE 1893 ŞİKAGO DÜNYA FUARI’NDA SERGİLENEN TÜRK ÜRÜNLERİ VE DERSAADET TİCARET ODASININ ROLÜ. Karadeniz Araştırmaları. 2025;22(85):42-91. doi:10.56694/karadearas.1603216
Chicago
Memiş, Şefik. 2025. “OSMANLI İMPARATORLUĞU SERGİ KOMİSYONU RAPORU’NA GÖRE 1893 ŞİKAGO DÜNYA FUARI’NDA SERGİLENEN TÜRK ÜRÜNLERİ VE DERSAADET TİCARET ODASININ ROLÜ”. Karadeniz Araştırmaları 22 (85): 42-91. https://doi.org/10.56694/karadearas.1603216.
EndNote
Memiş Ş (01 Mart 2025) OSMANLI İMPARATORLUĞU SERGİ KOMİSYONU RAPORU’NA GÖRE 1893 ŞİKAGO DÜNYA FUARI’NDA SERGİLENEN TÜRK ÜRÜNLERİ VE DERSAADET TİCARET ODASININ ROLÜ. Karadeniz Araştırmaları 22 85 42–91.
IEEE
[1]Ş. Memiş, “OSMANLI İMPARATORLUĞU SERGİ KOMİSYONU RAPORU’NA GÖRE 1893 ŞİKAGO DÜNYA FUARI’NDA SERGİLENEN TÜRK ÜRÜNLERİ VE DERSAADET TİCARET ODASININ ROLÜ”, Karadeniz Araştırmaları, c. 22, sy 85, ss. 42–91, Mar. 2025, doi: 10.56694/karadearas.1603216.
ISNAD
Memiş, Şefik. “OSMANLI İMPARATORLUĞU SERGİ KOMİSYONU RAPORU’NA GÖRE 1893 ŞİKAGO DÜNYA FUARI’NDA SERGİLENEN TÜRK ÜRÜNLERİ VE DERSAADET TİCARET ODASININ ROLÜ”. Karadeniz Araştırmaları 22/85 (01 Mart 2025): 42-91. https://doi.org/10.56694/karadearas.1603216.
JAMA
1.Memiş Ş. OSMANLI İMPARATORLUĞU SERGİ KOMİSYONU RAPORU’NA GÖRE 1893 ŞİKAGO DÜNYA FUARI’NDA SERGİLENEN TÜRK ÜRÜNLERİ VE DERSAADET TİCARET ODASININ ROLÜ. Karadeniz Araştırmaları. 2025;22:42–91.
MLA
Memiş, Şefik. “OSMANLI İMPARATORLUĞU SERGİ KOMİSYONU RAPORU’NA GÖRE 1893 ŞİKAGO DÜNYA FUARI’NDA SERGİLENEN TÜRK ÜRÜNLERİ VE DERSAADET TİCARET ODASININ ROLÜ”. Karadeniz Araştırmaları, c. 22, sy 85, Mart 2025, ss. 42-91, doi:10.56694/karadearas.1603216.
Vancouver
1.Şefik Memiş. OSMANLI İMPARATORLUĞU SERGİ KOMİSYONU RAPORU’NA GÖRE 1893 ŞİKAGO DÜNYA FUARI’NDA SERGİLENEN TÜRK ÜRÜNLERİ VE DERSAADET TİCARET ODASININ ROLÜ. Karadeniz Araştırmaları. 01 Mart 2025;22(85):42-91. doi:10.56694/karadearas.1603216

Cited By