Seramik sağlık gereçleri üretiminde mekanizasyonların artması ve basınçlı döküm proseslerine geçişle birlikte çamur performansının geliştirme ihtiyacı atmaktadır. Seramik sağlık gereçleri bünyelerinde aranan en önemli özellikler, üretimde şekillendirme süresini belirleyen döküm hızı ve sertleştirme süresi ile ürünün çalışabilirliğini ve üretim firelerini belirleyen plastisitedir. Ancak döküm hızını ve çamur geçirgenliğini artırmak amacıyla yapılan çalışmalar, genellikle plastisiteyi olumsuz etkiler. Bu çalışmada, çamurun diğer fiziksel özelliklerini de koruyarak, geçirgenlik özelliklerini geliştirmek amaçlanmıştır. Bu amaçla, suda çözünen tuzların ilavesi araştırılmıştır. Bunun için çalışmada, sağlık gereçleri reçetesine farklı miktarlarda CaCl2 tuzu ilave edilerek döküm sürelerinin değişimi ve döküm özellikleri incelenmiştir. Sonuç olarak, düşük yoğunluktaki çamura suda çözünen CaCl2 tuzların ilavesiyle boşaltma yüzeyi kalitesini ve çamur tiksotropisini bozmadan, yüksek döküm hızları elde etmenin mümkün olduğu görülmüştür. Ayrıca boşaltma sonrası kalıpta bekleme süresi %20’ye varan oranlarında azaltılabilmiştir
Improving the casting performance of sanitaryware slip becomes a necessity as the sanitaryware production becomes more mechanized and pressure casting system increases. Sanitaryware bodies follow a fairly predictable relationship between two desirable properties; casting rate which determines production output, and unfired strength and plasticity, which determine the products ability to be finished and handled in the factory, However, plasticity is reduced when casting rate is increased. This study is to improve increasing performance characteristics of slip is studied by using soluable salt different amount. This reasons; added to different amount of CaCl2 salt in slip , after examined to casting times and casting properties. Finally, additions of soluble salts to low solid content slip were increased casting rate and without affecting of slip thixotropy. Also, the resting time of cake at the mold were decreased nearly 20 percent.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Research Article |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Haziran 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2016 Cilt: 6 Sayı: 2 |