BibTex RIS Kaynak Göster

Aşağı Sakarya Nehrindeki Askı Maddesi Miktarının Esnek Yöntemler ile Tahmini

Yıl 2016, Cilt: 6 Sayı: 2, 351 - 358, 01.06.2016

Öz

Akarsu yapılarının planlanıp projelendirilmesinde, akarsudaki katı madde miktarının doğru şekilde tahmin edilmesi akarsu üzerine yapılacak hidrolik yapıların ekonomik ömrünün belirlenmesi açısından önem arz etmektedir. Katı madde miktarı iki farklı yöntem ile belirlenmektedir. Birincisi, sediment gözlem istasyonlarından yapılan ölçümler ile ikinci yöntem olarak ise, literatürde olan katı madde taşınım formülleriyle belirlenmektedir. Askı maddesi miktarı, akarsudan ölçüm metoduyla belirlenmesi en güvenilir yol olmasına rağmen zaman alan ve maliyetli bir yöntemdir. Birçok gözlem istasyonunda su miktarı ölçümü yapılırken askı maddesi ölçümü yapılmamaktadır. Bu durumlarda askıda katı madde miktarını belirlemek için alternatif yöntemler mevcuttur. Bu çalışma için literatürde esnek yöntemler soft computing olarak ifade edilebilecek bu grup içerisinde bulunan; Yapay Sinir Ağları YSA , Mamdani ve Sugeno Bulanık Mantık Mamdani-BM, Sugeno-BM , Adaptif Sinirsel Bulanık Sistemi ASBS gibi yöntemler Aşağı Sakarya Nehrinde askı maddesi miktarının tahmini için kullanılmıştır. Bu modellemeler içerisinde ASBS yöntemi model oluşturma aşamasında kolaylıklar sağladığı gibi, aynı zamanda direkt olarak ölçülen askı maddesi debisi değerlerine de en yakın sonucu verdiği gözlemlenmiştir

Kaynakça

  • ASCE Task Committee on Application of Artificial Neural Networks in Hydrology. 2000. Artificial Neural Networks in
  • Hydrology. I: Preliminary Concepts. J. Hyd. Eng, 5: 15-123. Ceribasi, G., Dogan, E., Sonmez, O. 2013. Evaluation of Sakarya
  • River Streamflow and Sediment Transport with Rainfall Using Trend Analysis. FEB., 22: 846-852. Şekil 19. ASBS Qs ve ölçülen Qs.

Estimation by Using Soft Computing Methods of Suspended Sediment Loadin Lower Sakarya River

Yıl 2016, Cilt: 6 Sayı: 2, 351 - 358, 01.06.2016

Öz

Akarsu yapılarının planlanıp projelendirilmesinde, akarsudaki katı madde miktarının doğru şekilde tahmin edilmesi akarsu üzerine yapılacak hidrolik yapıların ekonomik ömrünün belirlenmesi açısından önem arz etmektedir. Katı madde miktarı iki farklı yöntem ile belirlenmektedir. Birincisi, sediment gözlem istasyonlarından yapılan ölçümler ile ikinci yöntem olarak ise, literatürde olan katı madde taşınım formülleriyle belirlenmektedir. Askı maddesi miktarı, akarsudan ölçüm metoduyla belirlenmesi en güvenilir yol olmasına rağmen zaman alan ve maliyetli bir yöntemdir. Birçok gözlem istasyonunda su miktarı ölçümü yapılırken askı maddesi ölçümü yapılmamaktadır. Bu durumlarda askıda katı madde miktarını belirlemek için alternatif yöntemler mevcuttur. Bu çalışma için literatürde esnek yöntemler soft computing olarak ifade edilebilecek bu grup içerisinde bulunan; Yapay Sinir Ağları YSA , Mamdani ve Sugeno Bulanık Mantık Mamdani-BM, Sugeno-BM , Adaptif Sinirsel Bulanık Sistemi ASBS gibi yöntemler Aşağı Sakarya Nehrinde askı maddesi miktarının tahmini için kullanılmıştır. Bu modellemeler içerisinde ASBS yöntemi model oluşturma aşamasında kolaylıklar sağladığı gibi, aynı zamanda direkt olarak ölçülen askı maddesi debisi değerlerine de en yakın sonucu verdiği gözlemlenmiştir.

Kaynakça

  • ASCE Task Committee on Application of Artificial Neural Networks in Hydrology. 2000. Artificial Neural Networks in
  • Hydrology. I: Preliminary Concepts. J. Hyd. Eng, 5: 15-123. Ceribasi, G., Dogan, E., Sonmez, O. 2013. Evaluation of Sakarya
  • River Streamflow and Sediment Transport with Rainfall Using Trend Analysis. FEB., 22: 846-852. Şekil 19. ASBS Qs ve ölçülen Qs.
Toplam 3 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Research Article
Yazarlar

Gökmen Çeribaşı Bu kişi benim

Emrah Doğan Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Haziran 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 6 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Çeribaşı, G., & Doğan, E. (2016). Aşağı Sakarya Nehrindeki Askı Maddesi Miktarının Esnek Yöntemler ile Tahmini. Karaelmas Fen Ve Mühendislik Dergisi, 6(2), 351-358.
AMA Çeribaşı G, Doğan E. Aşağı Sakarya Nehrindeki Askı Maddesi Miktarının Esnek Yöntemler ile Tahmini. Karaelmas Fen ve Mühendislik Dergisi. Haziran 2016;6(2):351-358.
Chicago Çeribaşı, Gökmen, ve Emrah Doğan. “Aşağı Sakarya Nehrindeki Askı Maddesi Miktarının Esnek Yöntemler Ile Tahmini”. Karaelmas Fen Ve Mühendislik Dergisi 6, sy. 2 (Haziran 2016): 351-58.
EndNote Çeribaşı G, Doğan E (01 Haziran 2016) Aşağı Sakarya Nehrindeki Askı Maddesi Miktarının Esnek Yöntemler ile Tahmini. Karaelmas Fen ve Mühendislik Dergisi 6 2 351–358.
IEEE G. Çeribaşı ve E. Doğan, “Aşağı Sakarya Nehrindeki Askı Maddesi Miktarının Esnek Yöntemler ile Tahmini”, Karaelmas Fen ve Mühendislik Dergisi, c. 6, sy. 2, ss. 351–358, 2016.
ISNAD Çeribaşı, Gökmen - Doğan, Emrah. “Aşağı Sakarya Nehrindeki Askı Maddesi Miktarının Esnek Yöntemler Ile Tahmini”. Karaelmas Fen ve Mühendislik Dergisi 6/2 (Haziran 2016), 351-358.
JAMA Çeribaşı G, Doğan E. Aşağı Sakarya Nehrindeki Askı Maddesi Miktarının Esnek Yöntemler ile Tahmini. Karaelmas Fen ve Mühendislik Dergisi. 2016;6:351–358.
MLA Çeribaşı, Gökmen ve Emrah Doğan. “Aşağı Sakarya Nehrindeki Askı Maddesi Miktarının Esnek Yöntemler Ile Tahmini”. Karaelmas Fen Ve Mühendislik Dergisi, c. 6, sy. 2, 2016, ss. 351-8.
Vancouver Çeribaşı G, Doğan E. Aşağı Sakarya Nehrindeki Askı Maddesi Miktarının Esnek Yöntemler ile Tahmini. Karaelmas Fen ve Mühendislik Dergisi. 2016;6(2):351-8.