BibTex RIS Kaynak Göster

İnek Sütlerinde Yağ Depresyonunun İstatistikî Kontrolü

Yıl 2016, Cilt: 6 Sayı: 1, 67 - 70, 01.01.2016

Öz

Bu araştırmanın amacı inek sütlerinde yağ depresyon seviyesini istatistikî kontrol yardımıyla belirlemektir. Eylül ayı boyunca günlük süt yağ verileri bir süt üretim işletmesinden elde edilmiştir. Süt yağ depresyonu inek sütlerinde toplam yağ oranının %3.2’nin altına düşmesi ile belirlenir. Çalışmada referans değerle %3.2 yapılan istatistiki karşılaştırmalar, SPSS yardımıyla Tek örnek t testi kullanarak gerçekleştirilmiştir. Eylül ayından elde edilen süt yağ değeri %3.17 süt yağ depresyonu için bildirilen referans değerden %3.2 istatistiki olarak daha düşük bulunmuştur. Bu yüzden, Eylül ayında elde edilen inek sütlerinde yağ depresyonu olduğunu söyleyebiliriz. Türkiye’nin farklı bölgelerinden toplanan sütlerde yağ depresyonu hakkında bilgileri elde etmek için daha fazla araştırmalara ihtiyaç duyulmaktadır

Kaynakça

  • Anonim, 2007. AB Giriş Süreci Çerçevesinde Türkiye’de Süt Ve Süt Ürünleri SektörüneGenel Bakış. FAO Avrupa ve Orta Asya Bölge Ofisi Politika Yardımları Şubesi. Birleşmiş Milletler Gıda Ve Tarım Örgütü. Sayfa: 105, Roma.
  • Coşkun, P., Çimen, M., Başboğa, MS., Topal, OE., Duman, O. 2014. Tekirdağ İlinden Elde Edilen Sütlerde Biyokimyasal Parametrelerin Mevsimsel Karşılaştırılması. İAU Derg.,22: 19- 24.
  • Kasırga, O., Çimen, M., İnal, T., Gayretli, D. 2014. Diyarbakır İlinden Kasım Ayında Elde Edilen İnek Sütlerinin Dünya Sağlık Örgütü Standartlarına Uygunluğunun Belirlenmesi. İAU Derg., 24: 13-17.
  • İlhan, A., Çimen, M., Turhan, Z., Demir, Z., Demir, B., Coşkun, B. 2014.Batman ve Bitlis İllerinden Elde Edilen İnek Sütlerinde Yağ ve Protein Oranlarının AB ve Türk Standartlarına Uygunluklarının Belirlenmesi. İAU Derg., 21: 1-6.
  • Memkeze, S., Çimen, M., Önoğlu, RK., Çiçek, N., Efesoy, D. 2014.Edirne İlinden Kış Aylarında Elde Edilen Sütlerde Toplam Yağ ve Protein Değerlerinin Türk Standartlarına Uygunluğunun Belirlenmesi. İAU Derg., 23: 19-25
  • Yıldırım, H., Çimen, M., İlhan, A., Turan, Z., Demir, Z., Demir, B. 2014. Adıyaman İlinden Elde Edilen İnek Sütlerinde Ekonomik Öneme Sahip Biyokimyasal Parametrelerin AB ve Türk Standartlarına Uygunluklarının Belirlenmesi. İAU Derg., 22: 1-7.
  • Çelik, D., Çimen, M., Kanıt, H., Yılmaz, A., Özel, Y. 2015. Adıyaman İlinden Şubat Ayında Elde Edilen Sütlerde Protein/ Yağ Oranının Farklı Peynir Çeşitleri Yapımına Uygunluğu. İAU Derg., 25: 7-12.
  • Önoğlu, RK., Çimen, M., Memkeze, S., Turan, Z., Çalpucu, C. 2015. Mersin İli Tarsus İlçesinden Elde Edilen Sütlerin Protein Yağ Oranının Türk Standartlarına Uygunluğu. İAU Derg., 27:31-36.
  • De Vries, MJ., Veerkamp, RF. 2000. Energy balance of dairy cattle in relation to milk production variables and fertility. J. Dairy Sci., 83: 62-69.
  • Cicek, A. 2007. The Milk Biochemical Parameters Having Economic Importance in Non-dairy Acidosis Animals. Asian J. Chem., 19(6): 4903-4906.
  • Bruckmaier, RM. 2000. Milk ejection During Machine Milking in Dairy Cows. Livest. Prod. Sci. 70: 121-124.
  • Çimen, M. 2012. Gıda Mühendisliği Alanındaki Araştırmalarda Tek Örnek T-Testinin Kullanımı. Gıda Tek. Elektr. Derg., 7(3): 11-16.
  • Çimen, M. 2015. Fen ve Sağlık Bilimleri Alanlarında Spss Uygulamalı Veri Analizi. Palme Yayıncılık, Yayın No: 905, Sayfa:62, Sıhhıye, Ankara.
  • Cronje, .B. 2000. Ruminant Physiology Digestion, Metabolism, Growth and Reproduction. Cabi Publishing. p.472. U.K.
  • Sevi, A., Albenzio, M., Muscio, A., Casamassima, D., Centoducati, P. 2003. Effects of litter management on airborne particulates in sheep houses and on the yield and quality of ewe milk. Livest. Prod. Sci. 81:1–9.
  • Çelik, L. 2006. Konjige Linoleik Asidin Ruminatlarda Biyosentezi, Fizyoloji ve Lipid Metabolizması Üzerine Etkileri. Hay. Ür.,47(1): 1–7.
  • Akyüz, H., Çimen, M., Aslan, HR. 2015. Amasya İlinde İlkbahar Mevsiminde Elde Edilen İnek Sütlerinde Yağ Depresyonunun Belirlenmesi. Bil. Gen. Derg., 3(1): 23-27.

Statistical Control of Fat Depression in Cow Milk

Yıl 2016, Cilt: 6 Sayı: 1, 67 - 70, 01.01.2016

Öz

The aim of this research was to determine fat depression level in cow milk using statistical analysis. The daily milk fat data during September was obtained from a milk production company. Milk fat depression is defined as total milk fat level below 3.2percent in milk of cows. In this study, one sample t-test was performed using SPSS in order to compare milk fat depression level with the reference value.The milk fat level 3.17% obtained from September was statistically lower than announced reference values 3.2% for milk fat depression. There was fat depression in cow milk obtained from September Month. More research is needed to gather information about fat depression in milk from different regions of Turkey

Kaynakça

  • Anonim, 2007. AB Giriş Süreci Çerçevesinde Türkiye’de Süt Ve Süt Ürünleri SektörüneGenel Bakış. FAO Avrupa ve Orta Asya Bölge Ofisi Politika Yardımları Şubesi. Birleşmiş Milletler Gıda Ve Tarım Örgütü. Sayfa: 105, Roma.
  • Coşkun, P., Çimen, M., Başboğa, MS., Topal, OE., Duman, O. 2014. Tekirdağ İlinden Elde Edilen Sütlerde Biyokimyasal Parametrelerin Mevsimsel Karşılaştırılması. İAU Derg.,22: 19- 24.
  • Kasırga, O., Çimen, M., İnal, T., Gayretli, D. 2014. Diyarbakır İlinden Kasım Ayında Elde Edilen İnek Sütlerinin Dünya Sağlık Örgütü Standartlarına Uygunluğunun Belirlenmesi. İAU Derg., 24: 13-17.
  • İlhan, A., Çimen, M., Turhan, Z., Demir, Z., Demir, B., Coşkun, B. 2014.Batman ve Bitlis İllerinden Elde Edilen İnek Sütlerinde Yağ ve Protein Oranlarının AB ve Türk Standartlarına Uygunluklarının Belirlenmesi. İAU Derg., 21: 1-6.
  • Memkeze, S., Çimen, M., Önoğlu, RK., Çiçek, N., Efesoy, D. 2014.Edirne İlinden Kış Aylarında Elde Edilen Sütlerde Toplam Yağ ve Protein Değerlerinin Türk Standartlarına Uygunluğunun Belirlenmesi. İAU Derg., 23: 19-25
  • Yıldırım, H., Çimen, M., İlhan, A., Turan, Z., Demir, Z., Demir, B. 2014. Adıyaman İlinden Elde Edilen İnek Sütlerinde Ekonomik Öneme Sahip Biyokimyasal Parametrelerin AB ve Türk Standartlarına Uygunluklarının Belirlenmesi. İAU Derg., 22: 1-7.
  • Çelik, D., Çimen, M., Kanıt, H., Yılmaz, A., Özel, Y. 2015. Adıyaman İlinden Şubat Ayında Elde Edilen Sütlerde Protein/ Yağ Oranının Farklı Peynir Çeşitleri Yapımına Uygunluğu. İAU Derg., 25: 7-12.
  • Önoğlu, RK., Çimen, M., Memkeze, S., Turan, Z., Çalpucu, C. 2015. Mersin İli Tarsus İlçesinden Elde Edilen Sütlerin Protein Yağ Oranının Türk Standartlarına Uygunluğu. İAU Derg., 27:31-36.
  • De Vries, MJ., Veerkamp, RF. 2000. Energy balance of dairy cattle in relation to milk production variables and fertility. J. Dairy Sci., 83: 62-69.
  • Cicek, A. 2007. The Milk Biochemical Parameters Having Economic Importance in Non-dairy Acidosis Animals. Asian J. Chem., 19(6): 4903-4906.
  • Bruckmaier, RM. 2000. Milk ejection During Machine Milking in Dairy Cows. Livest. Prod. Sci. 70: 121-124.
  • Çimen, M. 2012. Gıda Mühendisliği Alanındaki Araştırmalarda Tek Örnek T-Testinin Kullanımı. Gıda Tek. Elektr. Derg., 7(3): 11-16.
  • Çimen, M. 2015. Fen ve Sağlık Bilimleri Alanlarında Spss Uygulamalı Veri Analizi. Palme Yayıncılık, Yayın No: 905, Sayfa:62, Sıhhıye, Ankara.
  • Cronje, .B. 2000. Ruminant Physiology Digestion, Metabolism, Growth and Reproduction. Cabi Publishing. p.472. U.K.
  • Sevi, A., Albenzio, M., Muscio, A., Casamassima, D., Centoducati, P. 2003. Effects of litter management on airborne particulates in sheep houses and on the yield and quality of ewe milk. Livest. Prod. Sci. 81:1–9.
  • Çelik, L. 2006. Konjige Linoleik Asidin Ruminatlarda Biyosentezi, Fizyoloji ve Lipid Metabolizması Üzerine Etkileri. Hay. Ür.,47(1): 1–7.
  • Akyüz, H., Çimen, M., Aslan, HR. 2015. Amasya İlinde İlkbahar Mevsiminde Elde Edilen İnek Sütlerinde Yağ Depresyonunun Belirlenmesi. Bil. Gen. Derg., 3(1): 23-27.
Toplam 17 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Research Article
Yazarlar

Murat Çimen Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Ocak 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 6 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Çimen, M. (2016). İnek Sütlerinde Yağ Depresyonunun İstatistikî Kontrolü. Karaelmas Fen Ve Mühendislik Dergisi, 6(1), 67-70.
AMA Çimen M. İnek Sütlerinde Yağ Depresyonunun İstatistikî Kontrolü. Karaelmas Fen ve Mühendislik Dergisi. Ocak 2016;6(1):67-70.
Chicago Çimen, Murat. “İnek Sütlerinde Yağ Depresyonunun İstatistikî Kontrolü”. Karaelmas Fen Ve Mühendislik Dergisi 6, sy. 1 (Ocak 2016): 67-70.
EndNote Çimen M (01 Ocak 2016) İnek Sütlerinde Yağ Depresyonunun İstatistikî Kontrolü. Karaelmas Fen ve Mühendislik Dergisi 6 1 67–70.
IEEE M. Çimen, “İnek Sütlerinde Yağ Depresyonunun İstatistikî Kontrolü”, Karaelmas Fen ve Mühendislik Dergisi, c. 6, sy. 1, ss. 67–70, 2016.
ISNAD Çimen, Murat. “İnek Sütlerinde Yağ Depresyonunun İstatistikî Kontrolü”. Karaelmas Fen ve Mühendislik Dergisi 6/1 (Ocak 2016), 67-70.
JAMA Çimen M. İnek Sütlerinde Yağ Depresyonunun İstatistikî Kontrolü. Karaelmas Fen ve Mühendislik Dergisi. 2016;6:67–70.
MLA Çimen, Murat. “İnek Sütlerinde Yağ Depresyonunun İstatistikî Kontrolü”. Karaelmas Fen Ve Mühendislik Dergisi, c. 6, sy. 1, 2016, ss. 67-70.
Vancouver Çimen M. İnek Sütlerinde Yağ Depresyonunun İstatistikî Kontrolü. Karaelmas Fen ve Mühendislik Dergisi. 2016;6(1):67-70.