BibTex RIS Kaynak Göster

Tunceli İlinde Yetiştirilen Yerli Kıl Keçilerden Elde Edilen Çiğ Sütlerde Ekonomik Öneme Sahip Biyokimyasal Parametrelerin Türk Standartlarına Uygunluklarının Belirlenmesi

Yıl 2013, Cilt: 3 Sayı: 2, 11 - 13, 01.06.2013

Öz

Bu araştırmanın amacı Tunceli ilinde yetiştirilen Yerli Kıl keçilerden elde edilen çiğ sütlerin Türk Standartlarına göre uygunluğunu araştırmaktır. Veriler Tunceli ilinin Pertek ilçesindeki bir Yerli Kıl keçi sürüsünden elde edilmiştir. Yerli keçilerden elde edilen sütteki toplam yağ seviyeleri Türk Standartları ile uyum içinde bulunmuştur. Sütün Toplam protein ve yoğunluk değerleri bildirilen standartların üstünde bulunmuştur. Türkiye’de farklı keçi ırklarından elde edilen sütlerin biyokimyasal parametreleri hakkında bilgileri elde etmek için daha fazla araştırmalara ihtiyaç duyulmaktadır

Kaynakça

  • Anonim, 2000. Türk Gıda Kodeksi, Çiğ Sut ve Isıl İşlem Görmüş İçme Sütleri Tebliği (tebliğ no 2000/6) Ek-D Çiğ Sütün Bileşimi. Resmi Gazete, 14.2.2000, sayı 23964.
  • Anonim, 2004. Türkiye İstatistik Yıllığı. ISSN:0082-691X. Devlet İstatistik Enstitüsü Yayınları. Ankara.
  • Anonim, 2007. AB Giriş Süreci Çerçevesinde Türkiye’de Süt ve Süt Ürünleri Sektörüne Genel Bakış. 105. Sayfa. FAO Avrupa ve Orta Asya Bölge Ofisi Politika Yardımları Şubesi. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü. Roma.
  • Anonim, 2012. European Comission. Council regulatiıon (EC) No:510/2006. “QUESO CAMERANO” Ec No: ES-PDO- 0005-0767-19.03.2009. Official Journal of The European Union. C1001/6.
  • Cetin, M., Cimen,M., Goksoy, EO., Yildirim, S. 2010 a. Machine milked and suckled goats differ in some biochemical components of their milk in 1st and 2nd weeks of lactation. Int. J. Agr.Biol. 12 (5): 799-800.
  • Cetin, M., Cimen,M, Goksoy, EO., Kirkan, S. 2010 b. Correlations among biochemical components of goat milk from mechanical milking in early lactation period. Ind. J. Anim. Res. 44 (4): 293-296.
  • Jordan, RM. 1982. The Effect of Type of Ration on the Cost and Performance During Gestation and Lactation, Proceedings, 54th Sheep and Lamb Feeders Day, University of Minnesota- Morris, p. 2.
  • Jordan, RM. 1985. Performance and Production Costs of Triplet and Twin Lambs, Proceedings 57th Sheep and Lamb Feeders Day. University of Minnesota-Morris, p.24.
  • Norusis, MJ. 1993. SPSS for Windows: Base System User’s Guide. SPSS, Chicago.
  • Tekelioglu, O., Çimen, M., Bayril, T. 2010a. The Milk Biochemical Parameters Having Economic Importance in Machine Milked Cows. J. Anim.Vet. Adv., 9 (3):519-521.
  • Tekelioglu, O., Çimen M., Bayril, T., Dilmaç, M. 2010b. Makineli sağımla erken kış döneminde elde edilen sütlerde yağlılık düzeylerinin haftalık değişimi. Hasad Hay. Derg,26 (301):40-42.
  • Yıldırım, S. 2009. The Biochemical Parameters Having Economic Importance in Milk from Machine Milking in Different Regions of Turkey. J. App. Sci.Res., 5(4):340-342.

Tunceli ilinde yetiştirilen yerli kıl keçilerden elde edilen çiğ sütlerde ekonomik öneme sahip biyokimyasal parametrelerin Türk standartlarına uygunluklarının belirlenmesi

Yıl 2013, Cilt: 3 Sayı: 2, 11 - 13, 01.06.2013

Öz

Bu araştırmanın amacı Tunceli ilinde yetiştirilen yerli kıl keçilerden elde edilen çiğ sütlerin Türk standartlarına göre uygunluğunu araştırmaktır. Veriler Tunceli ilinin Pertek ilçesindeki bir yerli kıl keçi sürüsünden elde edilmiştir. Yerli keçilerden elde edilen sütteki toplam yağ seviyeleri Türk standartları ile uyum içinde bulunmuştur. Toplam protein ve yoğunluk değerleri bildirilen standartların üstünde bulunmuştur. Türkiye’de farklı keçi ırklarından elde edilen sütlerinin biyokimyasal bileşenleri hakkında bilgileri elde etmek için daha fazla araştırmalara ihtiyaç duyulmaktadır.

Kaynakça

  • Anonim, 2000. Türk Gıda Kodeksi, Çiğ Sut ve Isıl İşlem Görmüş İçme Sütleri Tebliği (tebliğ no 2000/6) Ek-D Çiğ Sütün Bileşimi. Resmi Gazete, 14.2.2000, sayı 23964.
  • Anonim, 2004. Türkiye İstatistik Yıllığı. ISSN:0082-691X. Devlet İstatistik Enstitüsü Yayınları. Ankara.
  • Anonim, 2007. AB Giriş Süreci Çerçevesinde Türkiye’de Süt ve Süt Ürünleri Sektörüne Genel Bakış. 105. Sayfa. FAO Avrupa ve Orta Asya Bölge Ofisi Politika Yardımları Şubesi. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü. Roma.
  • Anonim, 2012. European Comission. Council regulatiıon (EC) No:510/2006. “QUESO CAMERANO” Ec No: ES-PDO- 0005-0767-19.03.2009. Official Journal of The European Union. C1001/6.
  • Cetin, M., Cimen,M., Goksoy, EO., Yildirim, S. 2010 a. Machine milked and suckled goats differ in some biochemical components of their milk in 1st and 2nd weeks of lactation. Int. J. Agr.Biol. 12 (5): 799-800.
  • Cetin, M., Cimen,M, Goksoy, EO., Kirkan, S. 2010 b. Correlations among biochemical components of goat milk from mechanical milking in early lactation period. Ind. J. Anim. Res. 44 (4): 293-296.
  • Jordan, RM. 1982. The Effect of Type of Ration on the Cost and Performance During Gestation and Lactation, Proceedings, 54th Sheep and Lamb Feeders Day, University of Minnesota- Morris, p. 2.
  • Jordan, RM. 1985. Performance and Production Costs of Triplet and Twin Lambs, Proceedings 57th Sheep and Lamb Feeders Day. University of Minnesota-Morris, p.24.
  • Norusis, MJ. 1993. SPSS for Windows: Base System User’s Guide. SPSS, Chicago.
  • Tekelioglu, O., Çimen, M., Bayril, T. 2010a. The Milk Biochemical Parameters Having Economic Importance in Machine Milked Cows. J. Anim.Vet. Adv., 9 (3):519-521.
  • Tekelioglu, O., Çimen M., Bayril, T., Dilmaç, M. 2010b. Makineli sağımla erken kış döneminde elde edilen sütlerde yağlılık düzeylerinin haftalık değişimi. Hasad Hay. Derg,26 (301):40-42.
  • Yıldırım, S. 2009. The Biochemical Parameters Having Economic Importance in Milk from Machine Milking in Different Regions of Turkey. J. App. Sci.Res., 5(4):340-342.
Toplam 12 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Research Article
Yazarlar

Murat Çimen Bu kişi benim

Hakan Topçu Bu kişi benim

Mehmet Cengiz Ölcal Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Haziran 2013
Yayımlandığı Sayı Yıl 2013 Cilt: 3 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Çimen, M., Topçu, H., & Ölcal, M. C. (2013). Tunceli İlinde Yetiştirilen Yerli Kıl Keçilerden Elde Edilen Çiğ Sütlerde Ekonomik Öneme Sahip Biyokimyasal Parametrelerin Türk Standartlarına Uygunluklarının Belirlenmesi. Karaelmas Fen Ve Mühendislik Dergisi, 3(2), 11-13.
AMA Çimen M, Topçu H, Ölcal MC. Tunceli İlinde Yetiştirilen Yerli Kıl Keçilerden Elde Edilen Çiğ Sütlerde Ekonomik Öneme Sahip Biyokimyasal Parametrelerin Türk Standartlarına Uygunluklarının Belirlenmesi. Karaelmas Fen ve Mühendislik Dergisi. Haziran 2013;3(2):11-13.
Chicago Çimen, Murat, Hakan Topçu, ve Mehmet Cengiz Ölcal. “Tunceli İlinde Yetiştirilen Yerli Kıl Keçilerden Elde Edilen Çiğ Sütlerde Ekonomik Öneme Sahip Biyokimyasal Parametrelerin Türk Standartlarına Uygunluklarının Belirlenmesi”. Karaelmas Fen Ve Mühendislik Dergisi 3, sy. 2 (Haziran 2013): 11-13.
EndNote Çimen M, Topçu H, Ölcal MC (01 Haziran 2013) Tunceli İlinde Yetiştirilen Yerli Kıl Keçilerden Elde Edilen Çiğ Sütlerde Ekonomik Öneme Sahip Biyokimyasal Parametrelerin Türk Standartlarına Uygunluklarının Belirlenmesi. Karaelmas Fen ve Mühendislik Dergisi 3 2 11–13.
IEEE M. Çimen, H. Topçu, ve M. C. Ölcal, “Tunceli İlinde Yetiştirilen Yerli Kıl Keçilerden Elde Edilen Çiğ Sütlerde Ekonomik Öneme Sahip Biyokimyasal Parametrelerin Türk Standartlarına Uygunluklarının Belirlenmesi”, Karaelmas Fen ve Mühendislik Dergisi, c. 3, sy. 2, ss. 11–13, 2013.
ISNAD Çimen, Murat vd. “Tunceli İlinde Yetiştirilen Yerli Kıl Keçilerden Elde Edilen Çiğ Sütlerde Ekonomik Öneme Sahip Biyokimyasal Parametrelerin Türk Standartlarına Uygunluklarının Belirlenmesi”. Karaelmas Fen ve Mühendislik Dergisi 3/2 (Haziran 2013), 11-13.
JAMA Çimen M, Topçu H, Ölcal MC. Tunceli İlinde Yetiştirilen Yerli Kıl Keçilerden Elde Edilen Çiğ Sütlerde Ekonomik Öneme Sahip Biyokimyasal Parametrelerin Türk Standartlarına Uygunluklarının Belirlenmesi. Karaelmas Fen ve Mühendislik Dergisi. 2013;3:11–13.
MLA Çimen, Murat vd. “Tunceli İlinde Yetiştirilen Yerli Kıl Keçilerden Elde Edilen Çiğ Sütlerde Ekonomik Öneme Sahip Biyokimyasal Parametrelerin Türk Standartlarına Uygunluklarının Belirlenmesi”. Karaelmas Fen Ve Mühendislik Dergisi, c. 3, sy. 2, 2013, ss. 11-13.
Vancouver Çimen M, Topçu H, Ölcal MC. Tunceli İlinde Yetiştirilen Yerli Kıl Keçilerden Elde Edilen Çiğ Sütlerde Ekonomik Öneme Sahip Biyokimyasal Parametrelerin Türk Standartlarına Uygunluklarının Belirlenmesi. Karaelmas Fen ve Mühendislik Dergisi. 2013;3(2):11-3.