Radiation has been present everywhere since the world existed. People are exposed to radiation in two ways, natural and artificial. Radiation enters the human body through eating and drinking, breathing or skin wounds. Among the health effects of radiation entering the human body, it is the most common cancer-causing effect. In this study, the measurement of natural radioactivity concentrations in some food products (wheat, red lentils, dried beans, corn, bananas, rice and green lentils) that we eat in our daily life and when the literature studies are considered to be higher than other food products. has been done. The obtained results were compared with the literature.
Dünya var olduğundan beri her yerde radyasyon mevcuttur. İnsanlar radyasyona doğal ve yapay olmak üzere iki şekilde maruz kalmaktadırlar. Radyasyon insan vücuduna yeme-içme, soluma ya da derideki yaralardan girer. İnsan vücuduna giren radyasyonun sağlık etkileri arasında en çok karşılaşılan kanser yapma etkisidir. Bu çalışmada günlük hayatta yediğimiz ve literatür çalışmalarına bakıldığında K-40 konsantrasyonu diğer gıda ürünlerine göre yüksek olduğunu düşünüldüğü bazı gıda ürünlerinde (buğday, kırmızı mercimek, kuru fasulye, mısır, muz, pirinç ve yeşil mercimek) doğal radyoaktivite konsantrasyonlarının ölçümü Gama spektrometre sistemi kullanılarak tayin edilmiştir. Elde edilen sonuçlar literatür ile karşılaştırılmıştır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Haziran 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 13 Sayı: 1 |