Araştırma Makalesi

Yapay Zeka Teknolojisinin İslami Finans Uygulamalarındaki Yeri Üzerine Bir İnceleme

Cilt: 4 Sayı: 2 9 Aralık 2023
PDF İndir
TR EN

Yapay Zeka Teknolojisinin İslami Finans Uygulamalarındaki Yeri Üzerine Bir İnceleme

Öz

İnsan benzeri düşünme ve öğrenme yeteneğine sahip bilgisayar sistemlerini temel alan yapay zeka, günümüzde farklı endüstriler ve sektörler tarafından kullanılmaktadır. Gündelik yaşamı ve karmaşık iş süreçlerini kolaylaştırarak daha verimli bir düzen kurmak için geliştirilen bu teknoloji, işlem hacmi görece fazla olan finans sisteminin katılımcıları arasında son yıllarda büyük ilgi görmektedir. Bu çalışma, ileri bilgisayar yöntemlerinden biri olan yapay zeka teknolojisinin, İslami Finans alanında kullanılabilirliği ve mevcut uygulamalardaki yeri üzerine incelemelerde bulunmayı amaçlamaktadır. Şeri esaslara dayanan İslami Finans Sistemi’nde yapay zeka, insan kaynağına hizmet eden ancak süreçle ilgili inisiyatifi kullanıcı kişiye bırakan bir teknolojidir. Bu bağlamda yapay zekaya insan zekasının üzerinde bir değer atfedilmemektedir. İslami Finans alanında yapay zeka kullanımıyla ilgili değerlendirme çalışmaları genel olarak metin madenciliği, algoritmik ticaret, hisse senedi seçimi ve robo danışman teknolojisiyle ilgili gelişmelere odaklanmıştır. Çalışma kapsamında yapılan incelemelerde, başta Körfez ülkeleri olmak üzere Malezya ve ABD gibi İslami Finans Sistemi’nin gelişmiş olduğu ülkelerde yapay zeka teknolojisinden yararlanıldığı tespit edilmiştir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Abbas, K., – Hafeez, M. (2021). Will Artificial İntelligence Rejuvenate İslamic Finance? A Version of World Academia. Hitit İlahiyat Dergisi, 20(3), 311-324.
  2. Abdullah, O. (2018). Digitalization in Islamic Finance. Retrieved December 10, 2018. http://kliff.com.my/wp-content/uploads/2016/09/Sesi-3-Digitalization-of-Islami-Finance-Othman.pdf . 2017 (Erişim Tarihi: 24.07.2023).
  3. Abdullah, O., Shaharuddin, A., Wahid, M.A.,& Harun, M.S. (2022). Artifical Intelligence (AI) Application in Islamic Finance: A Review of Business Use Cases.
  4. Auda, J., (2014). Memahami Maqasid Syariah. Penterjemah Marwan Bukhari A. Hamid. Selangor: PTS Islamik Sdn. Bhd.
  5. Awais, (2022). Islam on Artificial Intelligence, https://islamexplained.info/2022/11/05/islam-on-artificial-intelligence/ (Erişim Tarihi: 07.07.2023).
  6. Bakara Suresi, Kur’an-ı Kerim.
  7. Bank ABC, (2019). Bank ABC launches the first synthetic Digital Human using Soul Machines’ Digital DNA ™ technology. Bank ABC. https://www.bankabc.com/En/ AboutABC/Media/Press/Pages/Digital-Employee (Erişim Tarihi: 07.07.2023).
  8. Bhosale S.S., Salunkhe A.G. & Sutar S.S. (2020). Artıfıcıal Intellıgence And Its Applıcatıon In Dıfferent Areas. International Journal of Advance and Innovative Research, 7(1), 35-39.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Finans

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

9 Aralık 2023

Gönderilme Tarihi

1 Ağustos 2023

Kabul Tarihi

2 Ekim 2023

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2023 Cilt: 4 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Ulucenk, E., & Kocaman, H. (2023). Yapay Zeka Teknolojisinin İslami Finans Uygulamalarındaki Yeri Üzerine Bir İnceleme. Karadeniz Ekonomi Araştırmaları Dergisi, 4(2), 1-15. https://izlik.org/JA68KP44LW
AMA
1.Ulucenk E, Kocaman H. Yapay Zeka Teknolojisinin İslami Finans Uygulamalarındaki Yeri Üzerine Bir İnceleme. KARED. 2023;4(2):1-15. https://izlik.org/JA68KP44LW
Chicago
Ulucenk, Elif, ve Handan Kocaman. 2023. “Yapay Zeka Teknolojisinin İslami Finans Uygulamalarındaki Yeri Üzerine Bir İnceleme”. Karadeniz Ekonomi Araştırmaları Dergisi 4 (2): 1-15. https://izlik.org/JA68KP44LW.
EndNote
Ulucenk E, Kocaman H (01 Aralık 2023) Yapay Zeka Teknolojisinin İslami Finans Uygulamalarındaki Yeri Üzerine Bir İnceleme. Karadeniz Ekonomi Araştırmaları Dergisi 4 2 1–15.
IEEE
[1]E. Ulucenk ve H. Kocaman, “Yapay Zeka Teknolojisinin İslami Finans Uygulamalarındaki Yeri Üzerine Bir İnceleme”, KARED, c. 4, sy 2, ss. 1–15, Ara. 2023, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA68KP44LW
ISNAD
Ulucenk, Elif - Kocaman, Handan. “Yapay Zeka Teknolojisinin İslami Finans Uygulamalarındaki Yeri Üzerine Bir İnceleme”. Karadeniz Ekonomi Araştırmaları Dergisi 4/2 (01 Aralık 2023): 1-15. https://izlik.org/JA68KP44LW.
JAMA
1.Ulucenk E, Kocaman H. Yapay Zeka Teknolojisinin İslami Finans Uygulamalarındaki Yeri Üzerine Bir İnceleme. KARED. 2023;4:1–15.
MLA
Ulucenk, Elif, ve Handan Kocaman. “Yapay Zeka Teknolojisinin İslami Finans Uygulamalarındaki Yeri Üzerine Bir İnceleme”. Karadeniz Ekonomi Araştırmaları Dergisi, c. 4, sy 2, Aralık 2023, ss. 1-15, https://izlik.org/JA68KP44LW.
Vancouver
1.Elif Ulucenk, Handan Kocaman. Yapay Zeka Teknolojisinin İslami Finans Uygulamalarındaki Yeri Üzerine Bir İnceleme. KARED [Internet]. 01 Aralık 2023;4(2):1-15. Erişim adresi: https://izlik.org/JA68KP44LW

Karadeniz Ekonomi Araştırmaları Dergisi

Karadeniz Teknik Üniversitesi

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanlığı

Trabzon