Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Sağlık Statüsü Üzerinde Sağlık Harcamaları Ve Gelir Dağılımının Etkisi: MINT Ülkeleri Üzerine Bir İnceleme

Yıl 2021, Cilt: 2 Sayı: 2, 32 - 49, 31.12.2021

Öz

Bir ülkenin kalkınmışlık düzeyi o ülkedeki bireylerin gelir düzeyi, sağlık göstergeleri, eğitim seviyeleri ile açıklanmaktadır. Sağlık ve sağlık statüsünün durumu üretim aşamasında verimlilik artışına yol açmasından dolayı önem teşkil etmektedir. Sağlık statüsü sağlığın bütün boyutlarını içerisine almakta sosyo-ekonomik çevre, sağlık hizmetlerine erişim düzeyi, fiziki ve sosyal çevre gibi birden çok fonksiyonun bileşiminden oluşmaktadır. Sağlığın fiziksel, sosyal, ekonomik boyutu dikkate alındığında bireyin ve toplumun sağlık statüsünü etkileyen çok sayıda faktör bulunmaktadır. Sağlık harcamaları ve gelir dağılımı da sağlık statüsünü etkileyen en önemli faktörler olarak değerlendirilmektedir. Bu bağlamda çalışmanın amacı MINT (Meksika, Endonezya, Nijerya, Türkiye) ülkeleri için 2000-2018 dönemi verileri ile sağlık harcamaları- gelir dağılımının sağlık statüsü üzerine etkisini Panel Veri Ekonometrik tahminler yoluyla analiz etmektir. Analiz sonucunda MINT ülkelerinde sağlık harcamalarındaki artışların sağlık statüsü üzerinde pozitif, gelir dağılımı adaletsizliğindeki artışın sağlık statüsü üzerinde negatif etkiye sahip olduğu elde edilmiştir.

Kaynakça

  • Şantaş, F., Ve Şantaş, G., (2018). “Türkiye’nin, Bölgelerin ve İllerin Sağlık Değişkenleri Açısından Mevcut Durumu ve Sıralanması”, 11(3), ss. 2419-2432.
  • Şimşek, D., Ve Kesbiç, Y., (2020). Sağlık Statüsünün Sosyo- Ekonomik Belirleyicileri”, Sağlık Ekonomisi “Sağlıkta Dönüşüm Ve Fırsatlar” ss. 61-85.

The Effect of Health Expenditures and Income Distribution on Health Status: A Study on MINT Countries

Yıl 2021, Cilt: 2 Sayı: 2, 32 - 49, 31.12.2021

Öz

The level of development of a country is explained by the income level, health indicators and education levels of the individuals in that country. The state of health and health status is important because it leads to an increase in productivity at the production stage. Health status includes all dimensions of health and consists of a combination of multiple functions such as socio-economic environment, level of access to health services, physical and social environment. Considering the physical, social and economic dimensions of health, there are many factors that affect the health status of the individual and society. Health expenditures and income distribution are also considered as the most important factors affecting health status. Health expenditures and income distribution are also considered as the most important factors affecting health status. In this context, the aim of the study is to analyze the 2000-2018 period data for MINT (Mexico, Indonesia, Nigeria, Turkey) countries and the effect of health expenditures-income distribution on health status through Panel Data Econometric estimations. As a result of the analysis, it has been found that the increase in health expenditures in MINT countries has a positive effect on health status, and the increase in income inequality has a negative effect on health status.

Kaynakça

  • Şantaş, F., Ve Şantaş, G., (2018). “Türkiye’nin, Bölgelerin ve İllerin Sağlık Değişkenleri Açısından Mevcut Durumu ve Sıralanması”, 11(3), ss. 2419-2432.
  • Şimşek, D., Ve Kesbiç, Y., (2020). Sağlık Statüsünün Sosyo- Ekonomik Belirleyicileri”, Sağlık Ekonomisi “Sağlıkta Dönüşüm Ve Fırsatlar” ss. 61-85.
Toplam 2 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ekonomi
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Ahmet Yılmaz Ata 0000-0001-5928-8801

Ayşe Eryer 0000-0002-6556-1605

Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 2021
Yayımlandığı Sayı Yıl 2021 Cilt: 2 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Ata, A. Y., & Eryer, A. (2021). Sağlık Statüsü Üzerinde Sağlık Harcamaları Ve Gelir Dağılımının Etkisi: MINT Ülkeleri Üzerine Bir İnceleme. Karadeniz Ekonomi Araştırmaları Dergisi, 2(2), 32-49.

Karadeniz Ekonomi Araştırmaları Dergisi

Karadeniz Teknik Üniversitesi

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanlığı

Trabzon