Derleme

YAPAY ZEKÂ ORTAMINDAKİ DIJİTAL KAMU YÖNETİMİNİN YOL HARİTASI

Cilt: 4 Sayı: 1 14 Ekim 2022
PDF İndir

YAPAY ZEKÂ ORTAMINDAKİ DIJİTAL KAMU YÖNETİMİNİN YOL HARİTASI

Öz

ÖZ: Nesnelerin interneti (IoT), büyük veri, makine öğrenimi (ML), kuantum bilişim, blok zincir ve yapay zeka (YZ) gibi yenilikçi teknoloji dalgaları, kişisel ve profesyonel ortamları ve uygulamaları derinden derine yeniden şekillendirmektedir. Mevcut iş sınıflarının ve kariyer uzmanlık alanlarının çoğunun ortadan kalkacağı ve tamamen farklı beceriler isteyen yeni yetkinliklerin isteneceği yeni bir dünya beklenmektedir. Kamu yöneticileri ve bürokrasi bu yıkıcı yeniliklerle başa çıkabilmek için karşılaşacakları zorluklara ne yazık ki hazırlıksız görünmektedir. Son birkaç yüzyılda gelişen mevcut hükümet yapılarının, kamusal uygulamaların, kurumsal sistemlerin ve iş süreçlerinin çoğu yakın gelecekte büyük olasılıkla geçersiz hale gelecektir. Gelişmiş ülkelerdeki hükümetler, Endüstri 4.0 ve Toplum 5.0’a uygun alt yapı, politika ve düzenleme hazırlıkları kapsamında tüm seviyelerde kamu idarelerinin iç yönetimini yeniden düzenlerken, politika tasarımını ve değerlendirmesini iyileştirmek için YZ kullanımının potansiyelini arttırma çabası içerisindedirler. Bu çalışmada, YZ teknolojisi ile meydana gelen potansiyel yıkıcı yenilikçi teknolojilerden dolayı hükümetlerin, vatandaşlarına en iyi şekilde nasıl hizmet edebileceklerini yeniden düşünmeleri ve kamu çalışanlarının da yenilikçi yetkinlik seviyelerini geliştirmeleri için zemin hazırlamaya zorlayıcı bir ihtiyaç olduğu savunulmaktadır. Böylece yenilikçi ve proaktif kamu hizmeti sunum modellerinin yolu açılabilir ve kaynakları kısıtlı kuruluşları tekrarlayan rutin işlerde ciddi bir şekilde rahatlatabilir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Abbate T., Bassano C., Coppola A., Miranda S., and Rarità L., (2014) "A knowledge-based decision support system for the service quality improvement in organizations," in 7th International Workshop of Information Logistics and Knowledge Supply, ILOG, pp. 49-60.
  2. Adorni G., (2000) "DESIREE: A decision support system for inundation risk evaluation and emergencies management," in International Conference on High-Performance Computing and Networking, pp. 555-557, Springer, Berlin, Heidelberg.
  3. Aguilera, and M. Ramos, (2016) "Technological unemployment: An approximation to the Latin American Case," AD-minister, vol. 29, pp. 58- 78.
  4. Alan F. T. Winfield and Jirotka M., (2018) ‘Ethical Governance is Essential to Building Trust in Robotics and Artificial Intelligence Systems’, Philosophical Transactions of the Royal Society A: Mathematical, Physical and Engineering Sciences (Vol. 376, No. 2133,), pp. 1–13.
  5. Arkin R., (2009) "Governing lethal behavior in autonomous robots," Chapman and Gall/CRC.
  6. Asaro P., (2012) "On banning autonomous weapon systems: Human rights, automation, and the dehumanization of lethal decision-making," International Review of the Red Cross, vol. 94, n. 886, pp. 687-709.
  7. Bode I., and Huelss H., (2018), "Autonomous weapons systems and changing norms in international relations," Review of International Studies, pp. 1- 21.
  8. Boselli R., Cesarini M, and Mezzanzanica M., (2011) "Framework guidelines to measure the impact of business intelligence and decision support methodologies in the public sector," in Proceedings of the European Conference on e-Government, pp. 107-115.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Derleme

Yayımlanma Tarihi

14 Ekim 2022

Gönderilme Tarihi

22 Temmuz 2022

Kabul Tarihi

21 Eylül 2022

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2022 Cilt: 4 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Efe, A. (2022). YAPAY ZEKÂ ORTAMINDAKİ DIJİTAL KAMU YÖNETİMİNİN YOL HARİTASI. Kamu Yönetimi ve Teknoloji Dergisi, 4(1), 99-130. https://izlik.org/JA46FC73RK
AMA
1.Efe A. YAPAY ZEKÂ ORTAMINDAKİ DIJİTAL KAMU YÖNETİMİNİN YOL HARİTASI. KAYTEK. 2022;4(1):99-130. https://izlik.org/JA46FC73RK
Chicago
Efe, Ahmet. 2022. “YAPAY ZEKÂ ORTAMINDAKİ DIJİTAL KAMU YÖNETİMİNİN YOL HARİTASI”. Kamu Yönetimi ve Teknoloji Dergisi 4 (1): 99-130. https://izlik.org/JA46FC73RK.
EndNote
Efe A (01 Ekim 2022) YAPAY ZEKÂ ORTAMINDAKİ DIJİTAL KAMU YÖNETİMİNİN YOL HARİTASI. Kamu Yönetimi ve Teknoloji Dergisi 4 1 99–130.
IEEE
[1]A. Efe, “YAPAY ZEKÂ ORTAMINDAKİ DIJİTAL KAMU YÖNETİMİNİN YOL HARİTASI”, KAYTEK, c. 4, sy 1, ss. 99–130, Eki. 2022, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA46FC73RK
ISNAD
Efe, Ahmet. “YAPAY ZEKÂ ORTAMINDAKİ DIJİTAL KAMU YÖNETİMİNİN YOL HARİTASI”. Kamu Yönetimi ve Teknoloji Dergisi 4/1 (01 Ekim 2022): 99-130. https://izlik.org/JA46FC73RK.
JAMA
1.Efe A. YAPAY ZEKÂ ORTAMINDAKİ DIJİTAL KAMU YÖNETİMİNİN YOL HARİTASI. KAYTEK. 2022;4:99–130.
MLA
Efe, Ahmet. “YAPAY ZEKÂ ORTAMINDAKİ DIJİTAL KAMU YÖNETİMİNİN YOL HARİTASI”. Kamu Yönetimi ve Teknoloji Dergisi, c. 4, sy 1, Ekim 2022, ss. 99-130, https://izlik.org/JA46FC73RK.
Vancouver
1.Ahmet Efe. YAPAY ZEKÂ ORTAMINDAKİ DIJİTAL KAMU YÖNETİMİNİN YOL HARİTASI. KAYTEK [Internet]. 01 Ekim 2022;4(1):99-130. Erişim adresi: https://izlik.org/JA46FC73RK