Çeviri
BibTex RIS Kaynak Göster

OTONOM AKTÖRLERİN SORUMLULUĞUNUN TEORİK TEMELLERİ

Yıl 2021, Cilt: 1 Sayı: 1, 175 - 191, 30.04.2021

Öz

Bu makale otonom ajanların/aktörlerin yaptığı eylemlerden ötürü sorumluluğun sadece üreticileri, kullanıcıları veya sahipleri değil otonom ajan/aktörlerin de sorumlu tutmanın mümkün olduğunu savunmaktadır. Bu bağlamda otonom sistemler insan müdahalesi olmaksızın dış dünya ile etkileşime geçebilen bilgisayar programlarıdır. Bunlar “akıllı” silahlar ve sürücüsüz arabalar gibi sistemleri içerirler. Bu argüman insanlarla otonom ajan/aktörler arasındaki benzerliklere dayanmaktadır ve insanlar genellikle varsayılandan daha çok otonom ajan/aktörlere benzediğinden (ki bu tercih edilen düşüncenin tersidir) eğer insanlar sorumlu tutulabiliyorsa prensipte otonom ajan/aktörlerde sorumlu tutulabilir.

THEORETICAL FOUNDATIONS FOR THE RESPONSIBILITY OF AUTONOMOUS AGENTS

Yıl 2021, Cilt: 1 Sayı: 1, 175 - 191, 30.04.2021

Öz

This article argues that it is possible to hold autonomous agents themselves, and not only their makers, users or owners, responsible for the acts of these agents. In this connection autonomous systems are computer programs that interact with the outside world without human interference. They include such systems as ‘intelligent’ weapons and self-driving cars. The argument is based on an analogy between human beings and autonomous agents and its main element asserts that if humans can be held responsible, so can, in principle, autonomous agents, as humans are more like autonomous agents than is often assumed (rather than the other way round).

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Hukuk
Bölüm Çeviri
Yazarlar

Jaap Hage Bu kişi benim

Çevirmenler

Yeşim Yılmaz Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 30 Nisan 2021
Gönderilme Tarihi 11 Mart 2021
Yayımlandığı Sayı Yıl 2021 Cilt: 1 Sayı: 1

Kaynak Göster

Chicago Hage, Jaap. “OTONOM AKTÖRLERİN SORUMLULUĞUNUN TEORİK TEMELLERİ”. çeviren Yeşim Yılmaz. Kırıkkale Hukuk Mecmuası 1, sy. 1 (Nisan 2021): 175-91.