Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

UEFA FİNANSAL FAİR PLAY(FFP) KRİTERLERİ KAPSAMINDA TÜRK FUTBOLUNDA FİNANSAL RAPORLAMANIN ÖNEMİ VE BİR SİSTEM GEREKLİLİĞİ

Yıl 2017, Cilt: 27 Sayı: 2, 187 - 212, 04.01.2018

Öz

Türk futbolunun ekonomik ve idari altyapısındaki eksikliklerin varlığı, kulüpler arası rekabetin adil şartlarda hayata geçmesini zorlaştıran en önemli etkenlerin başında gelmektedir. Bununla ilgili olarak gerekli düzenlemelerin yapılması ve önlemlerin hata geçirilmesi ise, futboldaki rekabetin dengeli bir şekilde gerçekleşmesine imkan tanıyan yapısal çalışmaları zorunlu kılmaktadır. Bu kapsamda, futbol kulüplerinin içinde bulunduğu durumdan kurtulması, mali ve idari yönden güçlendirilmesi, sektörün büyüme ve gelişiminin önündeki engellerin kaldırılması, sistemin de sağlıklı işleyebilmesi için UEFA’nın FFP kriterlerinin hayata geçirilmesi büyük önem arz etmektedir. Bu çalışmada, futbol kulüplerinin, FFP kriterleri kapsamında durumu ele alınmış ve bu kapsamda karşılaştıkları ekonomik problemler, buna ilişkin çözüm önerileri detaylandırılmıştır. Ayrıca, yapılan incelemeler neticesinde karşılaşılan riskler sıralanmış ve bu risklerin gerçekleşmesi halinde maruz kalacakları olumsuz durumlar, ilave yaptırım ve yükümlülükler rakamsal olarak ifade edilmeye çalışılmıştır. Ayrıca, FFP kriterlerinin gerekliliğinden hareketle, muhasebe-finansman alanındaki raporlamaya ilişkin bir sistem tasarımının önemi ve finansal raporlamanın da bilgi kullanıcılarının ihtiyaçları doğrultusunda dönüştürülmesi gerekliliği ele alınmıştır.

Kaynakça

  • Akşar, Tuğrul ve Kutlu Merih.(2006). Futbol Ekonomisi, 1. Baskı, Literatür Yayınları, İstanbul. Akşar, Tuğrul.(2013). Krizdeki Futbol, 1. Baskı, Literatür Yayınları, İstanbul Aktaş ve Mutlu. (2016). Futbolda Finansal Sürdürülebilirlik Kapsamında “Finansal Fair Play Başabaş Kuralı ve Beşiktaş Futbol Kulübü Üzerinde Bir Uygulama, Celal Bayar Üniversitesi, Sosyal Bilimler Dergisi, Cilt:14, Sayı:2, Haziran. Aydın D.A, Turgut M, Bayırlı R (2007): Spor Kulüplerinin Halka Açılmasının Türkiye’de Uygulanan Modeller Açısından İncelenmesi. Ticaret ve Turizm Eğitim Fakültesi Dergisi, Sayı: 1, 59-70. Deloitte Sports Business Group,(2014). https://www2.deloitte.com/content/dam/Deloitte/uk/Documents/sports-business-group/deloitte-uk-annual-review-football-finance.pdf. Doğru C.(2010): Futbol Endüstrisinde Rekabetçi Dengenin Oluşturulmasına Matematiksel Bir Yaklaşım: Ücret Tavanı Modeli. International Journal of Economic and Administrative Studies, Number: 4, 109-128 Güngör A (2014): Avrupa Futbol Pazarının Ekonomik Boyutu ve Avrupa Futbol Kulüplerinde Finansal Performans Analizi. İstanbul Gelişim Üniversitesi, Sosyal Bilimler Dergisi, Cilt: 1, Sayı: 2, 133-160. Karadeniz E, Koşan L, Kahiloğulları (2014): Borsa İstanbul’da İşlem Gören Spor Şirketlerinin Finansal Performansının Oran Yöntemiyle Analizi. Ç.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Cilt:23, Sayı:2,129-144. Katırcı H (2014): Türkiye’de Futbol Pazarının Baş Aktörleri: Üç Büyükler ve Pazarlama Faaliyetleri. Pamukkale Journal of Sport Sciences, Vol: 2, 28-40 Pascal, Boniface,(2007) Futbol ve Küreselleşme, (çev.) İsmail Yerguz, NTV Yayınları, İstanbul. Sönmezoğlu U, Ekmekçi R, Ekmekçi D.Y. (2013): Sporda Sosyal Sorumluluk: Fenerbahçe Kulübü Örneği. Pamukkale Journal of SportSciences. Vol: 4. No:3, 92106. TFF (2011), “UEFA Kulüp Lisansı ve Mali Fair Play-Kulüp İzleme Süreci İçin El Kitabı”, Cilt:3. UEFA Resmi Sitesi, (http://www.uefa.org/protecting-the-game/club-licensing-andfinancial-fair-play/index.html), (28.06.2015) UEFA, (2012)“UEFA Club Licensing and Finacial Fair Play Regulations”, Edition Yalama A, Şen M, Temizel F (2012).Spor Finansmanı. AÖF yayını. I. Baskı, Eskişehir Yılmaz, Bülent, Atik M., Okyay, A.(2017). Geleceğin Raporlama Sistemi Entegre Raporlama, TÜRMOB Muhasebe ve Denetime Bakış Dergisi, Sayı,52, Ağustos.
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Adnan Sevim Bu kişi benim

Samet Bülbül

Yayımlanma Tarihi 4 Ocak 2018
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 27 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Sevim, A., & Bülbül, S. (2018). UEFA FİNANSAL FAİR PLAY(FFP) KRİTERLERİ KAPSAMINDA TÜRK FUTBOLUNDA FİNANSAL RAPORLAMANIN ÖNEMİ VE BİR SİSTEM GEREKLİLİĞİ. Kara Harp Okulu Bilim Dergisi, 27(2), 187-212.