1 nci sınıf ikmal maddeleri barış yeterlilik stoklarının, sipariş büyüklüğü belirleme metotları yardımıyla gereksiz miktarlarının önlenmesi, yiyecek saymanlığı depolarında stok seviyelerinin tespit edilmesi ve uygun sipariş/stok politikalarının belirlenmesi amacıyla bu çalışma yapılmıştır. Tümen seviyesindeki bir birlikten alınan 2002 yılına ait verilerle yapılan çalışmada, sarf faktörleri belli olan otuz sekiz temel 1 nci sınıf ikmal maddesi arasından sekiz tanesi örneklem olarak seçilmiştir. Mevcut verilerden ulaşılamayan sipariş verme maliyetleri ve stokta bulundurma maliyetleri tespit edilmiş ve ileriki dönemlerde maliyetler değiştiği takdirde kolaylıkla tekrar hesaplanabilmesi için stokta bulundurma oranları çıkarılmıştır. Gerekli parametreler elde edildikten sonra problemin yapısına uygun olan sipariş büyüklüğü belirleme metotlarından dokuzu ile uygulama yapılmış ve en düşük maliyetler, her bir malzeme için Wagner Whitin (WW) algoritmasından elde edilmiştir. Uygulama sonucunda sipariş büyüklüğü belirleme metotlarının performans yönünden karşılaştırması yapılmış ve WW algoritmasından elde edilen maliyetlerle, örneklem olarak seçilen malzemelerin 2002 yılına ait gerçekleşen maliyetleri karşılaştırılarak elde edilebilecek tasarruflar ortaya koyulmuştur. Bu çalışma sonucunda, WW algoritması, 1 nci sınıf ikmal maddelerinin özelinde tüm ikmal maddeleri için sipariş büyüklüğü belirleme metodu olarak önerilmiştir
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Haziran 2005 |
Gönderilme Tarihi | 27 Temmuz 2014 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2005 Cilt: 4 Sayı: 2 |