Bu çalışmada, yöneylem araştırmasının bir parçası olan oyun teorisi ile güvenlikçi seçimi modeli geliştirilmiştir. Oyun teorisi dinamik ve statik olarak ikiye ayrılır. Kendi içlerinde de tam bilgi altında dinamik veya statik oyunlar, eksik bilgi altında dinamik veya statik oyunlar olarak ifade edilmişlerdir. Uygulamada bir güvenlik şirketinin güvenlikçi alımına ilişkin bir problem yer almaktadır. Uygulamada işe başvuru formu ile güvenlikçi adaylarının iş başvurusu alınmıştır. Bu form ile gerekli sayısal veriler elde edilmiştir. Bu sayısal veriler ile oyuncuların kazanç matrisleri bulunmuştur. Kazanç matrisi bulunan oyuncular ile oyun ağacı modellenerek çözüm yapılmıştır. Ayrıca güvenlikçi olabilmek için gerekli şartlardan da bahsedilmiştir. Birinci bölümde insan kaynakları yönetimi teorik kısmı anlatılmıştır. İkinci bölümde yöntemden bahsedilmiştir. Üçüncü bölümde Mavi Akdeniz Güvenlik’in iş başvurusu ile güvenlik personeli alımına ilişkin bir uygulama çözümlenmiştir. Sonuç ve değerlendirme bölümünde bir güvenlik şirketine iş başvurusu yapan güvenlikçi adaylarının işe alınıp alınmayacağı sinyalli oyun ağacı, mükemmel Bayesyen denge ile detaylı bir şekilde değerlendirilmiştir.
ESİN, A. ve ŞAHİN, S. (2012). Yöneylem Araştırmasında Yararlanılan Karar Yöntemleri, Ankara: Gazi Kitapevi.
GIBBONS, R. (1992). A Primer in Game Theory, Great Britain: Pearson Education.
GÜL, S. ve ALAÇ, A. (2014). Güvenlik Sektöründe İnsan Kaynakları Yönetimi, Ankara: Seçkin.
KARABACAK, H. (2018). Yeni Başlayanlar için Oyun Teorisi, Ankara: Seçkin.
OKAKIN, N., ve ŞAKAR, M. (2015). İnsan Kaynakları Yöneticisinin El Kitabı, İstanbul: Beta
ÖZER, M., SÖKMEN, A., AKÇAKAYA, M., ve ÖZAYDIN, M. (2019). İnsan Kaynakları Yönetimi, Ankara: Gazi Kitapevi.
ŞENER, İ., ve KARABAY, M. (ED) (2019). İnsan Kaynakları Yönetimi, Ankara: Palme Yayınevi
YILMAZ, E. (2016). Oyun Teorisi, İstanbul: Literatür.
HARTAVİOĞLU, B. (2021). Bankacılık Sektöründe Asimetrik Bilgi Probleminin Oyun Teorisi ile Modellenmesi. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Kocaeli.
KARATAŞ, P. (2019). Aralık Değerli Nötrosofik AHP ve Aralık Değerli Nötrosofik TOPSIS Yöntemleri ile Personel Seçimi. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Çankaya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.
KURAL, H. (2007). Karar Verme Sürecinde Oyun Teorisi ve Sektörel Uygulamaları. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İzmir.
KÜÇÜKKAYA, G. (2006). İnsan Kaynakları Yönetiminde Personel Seçimi ve Bir Uygulama. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
ORHAN, K. (2003). Türkiye’de personel Seçimi Uygulamaları ve Tekstil Sektöründe Kullanılabilecek Bir Personel Seçimi Bataryasının Oluşturulması. (Yayımlanmamış Doktora Tezi). Ege Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İzmir.
PEKİNCE, E. (2018). Dinamik Oyun Teorisi Yaklaşımı ile Tek Dünya Devleti Oluşumu Düşüncesi ve Sosyo-Ekonomik Boyutunun Modellenmesi. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Kocaeli.
ŞEKERCİ, T. (2018). Bankacılık Sektöründe Rekabet ve Oyun Teorisi. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Elâzığ.
KOÇKESEN, L. (2007, 8 Temmuz). An Introduction to Game Theory. https://drive.goo gle.com/file/d/0B_Bw6re8Kt4jeVhqZlpfX0pKS00/view, Erişim T: 08/07/2022
M. Atan ve N. Afacan, “Güvenlik Sektöründe İş Başvuru Formu ile Güvenlikçi Alımı: Sinyalli Oyun Uygulaması”, Savunma Bilimleri Dergisi, c. 2, sy. 43, ss. 210–225, 2023, doi: 10.17134/khosbd.1147850.