Araştırma Makalesi

SCHUYLER’İN SEYAHATNAMESİ’NE GÖRE RUSLAR’IN TAŞKENT’İ ELE GEÇİRİŞLERİ VE ÇAR II. ALEKSANDIR’IN BEYANNAMESİ

Cilt: 2 Sayı: 3 17 Mayıs 2017
Necati Avcı
PDF İndir
TR

SCHUYLER’İN SEYAHATNAMESİ’NE GÖRE RUSLAR’IN TAŞKENT’İ ELE GEÇİRİŞLERİ VE ÇAR II. ALEKSANDIR’IN BEYANNAMESİ

Öz

Amerikalı gezginci Eugene Schuyler; 23 Mart 1873’te çıktığı Ortaasya seyahatine, Petersburg’dan başlayıp, Volga Irmağı kıyılarında önceden yerleşmiş olan Alman muhacirleriyle görüşmüş, Başkır, Oralsak, Kazak ve Ortaasya’da yaşayan diğer Türk aşiretleriyle de bir araya gelmiştir. Yol esnasında uğradığı Kırgızlar ve sair kabile halkıyla yakından ilgilenmiş ve bize bir kültürü ulaştırmış ve o dönemin Ortaasya tarihinin bir safhasına ışık tutmuş olan bu eserini bırakmıştır.
Elimizdeki seyahatnamenin aslı İngilizce olup, ilk defa 1876’da Londra’da basılmıştır. Eseri; Heybeli Adada bulunan Mekteb-i Bahriyye-i Şâhâne İngilizce öğretmenlerinden Sağ Kolağası Ahmet Efendi Osmanlıcaya çevirmiş, tashihini de Basiret Gazetesi sahibi Ali Efendi yapmıştır. Eserin Osmanlıca ilk baskısı, Maarif Bakanlığı izniyle, aynı gazetenin matbaasında h. 1294/m. 1877’de yapılmıştır.
Bu seyahatnameyi sadeleştirirken, elimizden geldiği kadar Osmanlıca aslındaki ifade ve üsluba sadık kalmaya çalıştık; bununla birlikte, ilgili gördüğümüz bazı yerlerde kaynaklardan da yararlanarak, ufak tefek müdahalelerde bulunmak zorunda kaldığımızı da belirtmeliyim.

Anahtar Kelimeler

Schuyler,Seyahatname,Türkistan,Çar Aleksandır,Beyanname,General Çernayev,Taşkent

Kaynakça

  1. Günaltay, Ş. (1938), “Türk Tarih Tezi Hakkındaki İnkıtaların Mahiyeti ve Tezin Kat’î Zaferi”, Belleten, Cilt: II, Sayı: 7/8, Ankara, Türk Tarih Kurumu.

Kaynak Göster

APA
Avcı, N. (2017). SCHUYLER’İN SEYAHATNAMESİ’NE GÖRE RUSLAR’IN TAŞKENT’İ ELE GEÇİRİŞLERİ VE ÇAR II. ALEKSANDIR’IN BEYANNAMESİ. Kırıkkale İslami İlimler Fakültesi Dergisi, 2(3), 9-18. https://izlik.org/JA78WJ76WN
AMA
1.Avcı N. SCHUYLER’İN SEYAHATNAMESİ’NE GÖRE RUSLAR’IN TAŞKENT’İ ELE GEÇİRİŞLERİ VE ÇAR II. ALEKSANDIR’IN BEYANNAMESİ. Kırıkkale İslami İlimler Fakültesi Dergisi. 2017;2(3):9-18. https://izlik.org/JA78WJ76WN
Chicago
Avcı, Necati. 2017. “SCHUYLER’İN SEYAHATNAMESİ’NE GÖRE RUSLAR’IN TAŞKENT’İ ELE GEÇİRİŞLERİ VE ÇAR II. ALEKSANDIR’IN BEYANNAMESİ”. Kırıkkale İslami İlimler Fakültesi Dergisi 2 (3): 9-18. https://izlik.org/JA78WJ76WN.
EndNote
Avcı N (01 Mayıs 2017) SCHUYLER’İN SEYAHATNAMESİ’NE GÖRE RUSLAR’IN TAŞKENT’İ ELE GEÇİRİŞLERİ VE ÇAR II. ALEKSANDIR’IN BEYANNAMESİ. Kırıkkale İslami İlimler Fakültesi Dergisi 2 3 9–18.
IEEE
[1]N. Avcı, “SCHUYLER’İN SEYAHATNAMESİ’NE GÖRE RUSLAR’IN TAŞKENT’İ ELE GEÇİRİŞLERİ VE ÇAR II. ALEKSANDIR’IN BEYANNAMESİ”, Kırıkkale İslami İlimler Fakültesi Dergisi, c. 2, sy 3, ss. 9–18, May. 2017, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA78WJ76WN
ISNAD
Avcı, Necati. “SCHUYLER’İN SEYAHATNAMESİ’NE GÖRE RUSLAR’IN TAŞKENT’İ ELE GEÇİRİŞLERİ VE ÇAR II. ALEKSANDIR’IN BEYANNAMESİ”. Kırıkkale İslami İlimler Fakültesi Dergisi 2/3 (01 Mayıs 2017): 9-18. https://izlik.org/JA78WJ76WN.
JAMA
1.Avcı N. SCHUYLER’İN SEYAHATNAMESİ’NE GÖRE RUSLAR’IN TAŞKENT’İ ELE GEÇİRİŞLERİ VE ÇAR II. ALEKSANDIR’IN BEYANNAMESİ. Kırıkkale İslami İlimler Fakültesi Dergisi. 2017;2:9–18.
MLA
Avcı, Necati. “SCHUYLER’İN SEYAHATNAMESİ’NE GÖRE RUSLAR’IN TAŞKENT’İ ELE GEÇİRİŞLERİ VE ÇAR II. ALEKSANDIR’IN BEYANNAMESİ”. Kırıkkale İslami İlimler Fakültesi Dergisi, c. 2, sy 3, Mayıs 2017, ss. 9-18, https://izlik.org/JA78WJ76WN.
Vancouver
1.Necati Avcı. SCHUYLER’İN SEYAHATNAMESİ’NE GÖRE RUSLAR’IN TAŞKENT’İ ELE GEÇİRİŞLERİ VE ÇAR II. ALEKSANDIR’IN BEYANNAMESİ. Kırıkkale İslami İlimler Fakültesi Dergisi [Internet]. 01 Mayıs 2017;2(3):9-18. Erişim adresi: https://izlik.org/JA78WJ76WN