Araştırma Makalesi

Göç Metaforuna Yolculuk: Bir Fenomenolojik Çalışma

Cilt: 7 Sayı: 14 19 Aralık 2017
PDF İndir
TR

Göç Metaforuna Yolculuk: Bir Fenomenolojik Çalışma

Öz

Yapılan bu çalışmanın amacı 4. 5. 6. ve 7. sınıf öğrencilerin göç kavramına ilişkin algılarının metaforlar aracılığıyla belirlemektir. Bu araştırma, nitel araştırma yöntemlerinden olgubilim (fenomenoloji) deseni olarak tasarlanmıştır. Çalışma grubu amaçlı örnekleme yöntemlerinden olan ölçüt örnekleme yöntemine göre belirlenmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu 37 dördüncü sınıf, 37 beşinci sınıf, 46 altıncı sınıf, 80 yedinci sınıf öğrencisi olmak üzere toplam 200 öğrenci oluşturmaktadır.  Çalışma grubunda yer alan öğrencilerin göç kavramıyla ilgili algılarının ortaya konulmasını amaçlayan bu araştırmada veri toplama aracı olarak, 1 adet açık uçlu sorudan oluşan görüşme formu kullanılmıştır. Formda yer alan “Göç …… gibidir. Çünkü ……” ifadelerinin katılımcılar tarafından cevaplanarak, katılımcılardan oluşturdukları metaforu resim ya da karikatürle ifade etmeleri  istenmiştir. Verilerin analizinde ise içerik analizinden faydalanılmıştır. Araştırma sonucunda göç kavramı ile ilgili toplam 53 adet metafor oluşturulmuştur. Oluşturulan bu metaforlar toplam 6 kategori altında toplanmıştır. En fazla oluşturulan metaforlar sırasıyla; kuş (37), taşınmak (31), gitmek (19), leylek (19)’tir. Genel olarak göç kavramı öğrenciler tarafından olumsuz metaforlarla ifade edilmiştir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Alabay, E., & Demirbaş, S. (2017). Okul Öncesi Dönem Çocukların Müdür Algılarının Belirlenmesi. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 1(41), 78-97.
  2. Arslan, M. M. ve Bayrakçı, M. (2006). Metaforik düşünme ve öğrenme yaklaşımının eğitim-öğretim açısından incelenmesi. Milli Eğitim, 35(171), 100–108.
  3. Ateş, M. ve Karatepe, A. (2013). Üniversite öğrencilerinin “çevre” kavramına ilişkin algılarının metaforlar yardımıyla analizi. The Journal of Academic Social Science Studies, 6(2), 1327-1348. Doi: 10.9761/JASSS_642
  4. Ateş, T.Ö. (2016) Öğrencilerin Öğretmen ve Okul Metaforları. International Journal of Contemporary Educational Studies, 2(1), 78-93.
  5. Aubusson, P. (2002). Using metaphor to make sense and build theory in qualitative analysis, The Qualitative Report, 7(4), 24-37.
  6. Aydın, F. (2010). Ortaöğretim öğrencilerinin coğrafya kavramına ilişkin sahip oldukları metaforlar. Kuram ve Uygulamada Eğitim Bilimler Dergisi, 10(3), 1293-1322.
  7. Aydın, F. (2011). Üniversite öğrencilerinin “çevre” kavramına ilişkin metaforik algıları. Doğu Coğrafya Dergisi, 16(26), 25-44.
  8. Aydoğdu, E. (2008). İlköğretim okullarındaki öğrenci ve öğretmenlerin sahip oldukları okul algıları ile ideal okul algılarının metaforlar (mecazlar) yardımıyla analizi. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Osman Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Eskişehir.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Fatih Tıkman Bu kişi benim
Türkiye

Esat Yıldırım Bu kişi benim
Türkiye

Yayımlanma Tarihi

19 Aralık 2017

Gönderilme Tarihi

7 Kasım 2017

Kabul Tarihi

19 Aralık 2017

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2017 Cilt: 7 Sayı: 14

Kaynak Göster

APA
Şentürk, M., Tıkman, F., & Yıldırım, E. (2017). Göç Metaforuna Yolculuk: Bir Fenomenolojik Çalışma. Kilis 7 Aralık Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 7(14), 104-126. https://doi.org/10.31834/kilissbd.349853

Cited By