Azık, yolculukta yenmek için hazırlanan yiyeceklerin
genel ismidir. Göçebelerin günlük hayatları, genellikle yolculuklarla
geçmektedir. Sabahın erken saatlerinde keçi ve koyunları otlamak için yola
çıkan göçebeler, akşam saatlerinde evlerine dönmektedir. Göçerler, gün
içerisindeki açlık ihtiyaçlarını; yağlıklarına sardıkları azık ve katıklarıyla
gidermektedirler. Göçebelerin azıklarının başında çörek gelmektedir ki yendiği
andan itibaren kişiyi uzun süre tok tutmaktadır.
Çörek hem yapımının kolay olması hem de uzun süre
tazeliğini koruması bakımından tercih edilmektedir. Çörekler, göçebe hayat
kültürünün vazgeçilmezlerinden olup farklı türlerde yapılıp göçebe yaşamının
her döneminde karşımıza çıkmaktadır. Doğumdan ölüme kadar hayatın her
aşamasında kendine yer edinmiştir.
Çalışmada, göçebe hayatın vazgeçilmez besinlerinden
olan küllü ve yağlı çöreğin Mersin-Silifke göçerleri arasındaki önemi üzerinde
durulmuştur Çalışmada, Mersin-Silifke göçerlerinden bilgi toplanırken saha
çalışması ve Türk kültüründe çörek hakkındaki bilgilerin elde edilme aşamasında
da doküman analizi yöntemlerinden faydalanılmıştır. Bu sayede, bir dönem göçebe
kültür hayatının önemli yiyecekleri arasında olan çöreğin Türk kültüründeki
önemine de dikkat çekilmeye çalışılmıştır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 24 Aralık 2018 |
Kabul Tarihi | 14 Aralık 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 8 Sayı: 16 |