Kitap İncelemesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Talha Zaim-Yakup Uçar, Hatıralarda Arapça

Yıl 2023, Cilt: 1 Sayı: 1, 95 - 102, 31.12.2023

Öz

Yabancı dil öğrenme yolunda olan muhatap kitleye dilin öğretiminin etkin bir şekilde sağlanması ve ilginin güncel tutulması adına birçok metot geliştirilmiştir. Bu metotlardan bir tanesi de eğitimci ve psikologların görüşleri doğrultusunda şekillenen Dolaysız (Düzvarım) Yöntem Metodu’dur. Dolaysız Yöntem Metodu’nda dersler öğrencilerin ilgisini çekebilecek kısa bir hikâye veya fıkra ile başlamaktadır. Muhatap kitle arasında yetişkin veya çocuk ayrımı yapılmaksızın dersin öğreticisi merkezde yer alır. Bununla birlikte bu yöntem, öğrencileri pasiflikten uzak aktif bir tutum içerisinde dersin içerisinde görmeyi hedeflemektedir. Bu yöntemde derslerin eğlenceli geçmesi, öğrencilerin derse karşı ilgisinin diri tutulması ve dil öğrenimindeki kalıcılığın artırılması odak noktası teşkil etmektedir. 2022 yılında Muarrib Yayınevi tarafından Talha Zaim ve Yakup Uçar’ın derlemesiyle yayımlanan Hatıralarda Arapça kitabı Dolaysız Yöntem Metodu’nun Arapça öğrenenler üzerinde kullanımı için kılavuz niteliği taşıyan bir hüviyete sahiptir. Yaptığımız bu çalışmada da Hatıralarda Arapça kitabı muhteva açısından ele alınacak, yazarların konuları tasnifi, işleyişi ve metodolojisi üzerinde durularak değerlendirmesi yapılacaktır.

Kaynakça

  • Doğan, Mehmet- Erdoğan, Mert Can. "Fuat Sezgin’in Hayatı, Eserleri ve 2019 Yılı Etkinlikleri". Kırıkkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi (KÜSBD) 9/ Sayı: Özel (Aralık 2019), 1-48.
  • Güneş, Firdevs. “The Direct Instruction Model”. The Journal of Limitless Education and Research, 7/1 (Mart 2022) 1-39.
  • Güney, Murat Arif. "Yabancı Dil Öğretimi ve Dünden Bugüne Türkiye'de Arapça Öğretimi". Karadeniz Teknik Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi (KTUİFD) 1/1 (Mart 2014), 194-211.
Toplam 3 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Arap Dili ve Belagatı
Bölüm Kitap Değerlendirmesi
Yazarlar

Emin Ceyhun Sezdi

Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 2023
Gönderilme Tarihi 12 Kasım 2023
Kabul Tarihi 27 Aralık 2023
Yayımlandığı Sayı Yıl 2023 Cilt: 1 Sayı: 1

Kaynak Göster

ISNAD Sezdi, Emin Ceyhun. “Talha Zaim-Yakup Uçar, Hatıralarda Arapça”. Kitabiyat İlahiyat Araştırmaları İnceleme-Eleştiri Dergisi 1/1 (Aralık 2023), 95-102.