Amaç: Bu çalışma, üniversite öğrencilerinin barınma durumlarının (ev veya yurt), beslenme alışkanlıkları ve besin tüketim miktarlarının konstipasyon ile ilişkisini incelemek amacıyla yapıldı.
Yöntem: Araştırma, Akdeniz Üniversitesinde eğitim alan (n=382) öğrenciler ile kesitsel olarak yürütüldü. Katılımcıların sosyodemografik bilgileri ve beslenme alışkanlıkları soru formu kullanılarak yüz yüze görüşme yöntemi ile toplandı. Boy uzunluğu, vücut ağırlığı ve bel çevresi gibi antropometrik ölçümler alındı ve beden kütle indeksi (BKİ) hesaplandı. Katılımcıların bir günlük geriye dönük besin tüketim kaydı, araştırmacılar tarafından alındı; konstipasyon durumlarının değerlendirilmesinde ise Bristol dışkılama skalası ve konstipasyon ciddiyet ölçeği kullanıldı.
Bulgular: Katılımcıların yaş ortalaması 21.5±1.48 yıldı. BKİ ortalaması 21.9±3.38 kg/m2 olup yaklaşık dörtte üçünün (kadın %75.0 ve erkek %73.3) normal BKİ’ye sahip olduğu belirlendi. Her iki grupta da beyaz ekmek, günde 1 porsiyon meyve veya sebze, haftada 1-2 porsiyon kurubaklagil ve sebze yemeği tüketimi çoğunluktaydı. Genel olarak hem evde hem de yurtta kalan öğrencilerin yaklaşık üçte ikisinin bristol dışkı skalasına göre ideal kolonik geçişe sahip olduğu ve konstipasyon ciddiyet ölçeği skorunun düşük olduğu belirlendi. Konstipasyon ağrı ölçeğine göre bireyler değerlendirildiğinde evde ve yurtta kalan öğrenciler arasında anlamlı bir fark bulundu (p<0.001). Evde ve yurtta kalan öğrencilerin makro ve mikro besin ögeleri alımları karşılaştırıldığında doymuş yağ asiti ve çoklu doymamış yağ asiti için anlamlı bir fark gözlenmesine rağmen (p<0.05) diyet posası, çözünür ve çözünmez posa gibi konstipasyon ile ilişkili besin ögelerinin günlük tüketim miktarlarında fark bulunamadı (p>0.05).
Sonuç: Hem evde hem de yurtta kalan öğrencilerin posa alımları düşük olmasına rağmen yavaş kolonik geçişe sahip olan bireylerin sayısının az olduğu görülmektedir. Konstipasyonu etkileyen diğer faktörlerin de dâhil edilerek beslenme, yaşam tarzı ve konstipasyon arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi yönünde daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulmaktadır.
Objective: This study was conducted to investigate the relationship between university students' housing status (at home and in dormitory), eating habits and food consumption amounts with constipation.
Method: The study was conducted cross-sectionally with students (n=382) studying at Akdeniz University. Data including sociodemographic information and dietary habits of the participants were collected by face-to-face interview method using a questionnaire. Anthropometric measurements including height, body weight and waist circumference were taken and body mass index (BMI) was calculated. 24h dietary recall of the participants was taken by the researchers, and the Bristol defecation scale and constipation severity scale were used to evaluate the constipation status.
Results: The mean age of the participants was 21.5±1.48 years. The mean BMI was 21.9±3.38 kg/m2, and it was determined that about three quarters of them (75.0% female and 73.3% male) had normal BMI. In both groups, white bread, 1 serving of fruit or vegetables per day, and 1-2 servings of legumes and vegetable dishes per week were consumed predominantly. In general, approximately two-thirds of both home and dormitory students were found to have ideal colonic transit according to the Bristol Stool Scale and had a low constipation severity scale score. When individuals were evaluated according to the constipation pain scale, a significant difference was found between students living at home and dormitory (p<0.001). Although a significant difference was observed for saturated fatty acids and polyunsaturated fatty acids (p<0.05), no significant differences were found in the daily intake of other constipation-realated nutrients including dietary fiber, soluble and insoluble fiber.
Conclusion: Although both home and dormitory students had low fiber intake, the number of individuals with slow colonic transit was low. More studies are needed to evaluate the relationship between nutrition, lifestyle and constipation by including other factors affecting constipation.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Ağustos 2023 |
Gönderilme Tarihi | 9 Mayıs 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.