Objective: This study aims to evaluate the tolerance to different types of foods after laparoscopic sleeve gastrectomy (LSG).
Method: This cross-sectional study was carried out with a total of 77 patients aged 18-65 years. Patients were divided into three groups according to the time after LSG operation (Group 1=<6th month, Group 2=from 6th to <12th month, and Group 3=from 12th to 24th month). The quality of alimentation questionnaire was used to assess food tolerance.
Results: The mean total food tolerance score (FTS) of patients was 20.83±3.66. Total FTS showed no statistical differences between the groups (p=0.23). After LSG, a statistically significant relationship was determined between the consumption of legumes, green leafy vegetables, and other vegetables and the FTS. The FTS increased as time passed after LSG (p<0.001). Patients reported poor tolerance to red meat (53.2%) and carbohydrates such as rice (36.4%), and bread (35.1%) after LSG. Good tolerance to fish (84.4%), white meat (70.1%), and salad (62.3%) were determined. The tolerance of bread, pasta, and rice increased gradually from group 1 to group 3 (p<0.05). A low level of negative correlation was determined between abdominal pain (r=-0.263), abdominal bloating (r=-0.234), legume consumption (r=-0.297), and FTS.
Conclusion: Food tolerance for different types of food was lower in the first 6 months and increased as time passed after LSG. This situation suggests that individuals attach importance to adequate and balanced nutrition and prefer healthy food choices.
Alimentation Questionnaire Food Tolerance Laparoscopic Sleeve Gastrectomy Obesity
-
-
We would like to thank Dietitian Doğa ÖZKAN for her contribution to the access to patients.
Amaç: Bu çalışma, laparoskopik sleeve gastrektomi (LSG) sonrası farklı besin türlerine toleransı değerlendirmeyi amaçlamaktadır.
Yöntem: Bu kesitsel çalışma, 18-65 yaş arası toplam 77 hastanın katılımı ile gerçekleştirilmiştir. Hastalar LSG operasyonu sonrası sürelerine göre üç gruba (Grup 1=<6. ay, Grup 2=6. aydan <12. aya kadar ve Grup 3=12. aydan 24. aya kadar) ayrılmıştır. Besin toleransını değerlendirmek için beslenme kalitesi anketi kullanılmıştır.
Bulgular: Hastaların ortalama toplam besin tolerans skoru (BTS) 20.83±3.66’dır. Toplam BTS, gruplar arasında istatistiksel olarak farklılık göstermemiştir (p=0.23). LSG sonrası baklagiller, yeşil yapraklı sebzeler ve diğer sebzelerin tüketimi ile BTS arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmıştır. LSG süresi arttıkça BTS puanı da artmıştır (p<0.001). Hastalar LSG sonrası kırmızı et (%53.2), pirinç (%36.4) ve ekmek (%35.1) gibi karbonhidratlara karşı zayıf tolerans bildirmiştir. Balık (%84.4), beyaz et (%70.1) ve salata (%62.3) toleransının iyi olduğu belirlenmiştir. Ekmek, makarna ve pirince olan tolerans 1. gruptan 3. gruba doğru kademeli olarak artmıştır (p<0.05). Karın ağrısı (r=-0.263), karın şişkinliği (r=-0.234), bakliyat tüketimi (r=-0.297) ve BTS arasında düşük düzeyde negatif korelasyon saptanmıştır.
Sonuç: Farklı besin türlerine karşı toleransın, LSG sonrası ilk 6 ayda daha düşük olduğu ve sonrasında arttığı belirlenmiştir. Bu durum bireylerin yeterli ve dengeli beslenmeye önem verdiklerini ve sağlıklı besin seçimlerini tercih ettiklerini düşündürmektedir.
Beslenme Anketi Besin Toleransı Laparoskopik Sleeve Gastrektomi Obezite
-
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Klinik Beslenme, Beslenme ve Diyetetik (Diğer), Beslenme Epidemiyolojisi |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Proje Numarası | - |
Yayımlanma Tarihi | 30 Aralık 2023 |
Gönderilme Tarihi | 13 Ağustos 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.