Objective: The purpose of this study was to evaluate the nutritional habits of adult female individuals.
Materials and Method: The study was conducted with 75 healthy female volunteers between the ages of 24-35 who were full-time academic faculty members at Istanbul Aydın University. General characteristics of the individuals, nutritional habits, anthropometric measurements as well as quantified food consumption and food consumption frequency were recorded by using previous month’s food consumption. The intake levels of energy, macro and micronutrients were calculated using the "Nutrition Information System software" (Ebispro for Windows - Turkish version 8.2) program and compared with the Daily Recommended Intake (DRI) amounts.
Results: Regarding eating habits, it was determined that 70.7% of participants consumed 3 main meals a day, and 40% of them consumed 1 snack per day. It was determined that 68% of the individuals never skipped a main meal, 54.2% of those who skipped the main meal mostly skipped the morning meal, and 45.8% skipped meals because they did not wish to eat. The mean Body Mass Index (BMI) was 24.02±4.18 kg/m2, the mean waist circumference was 80.04±11.34 cm, the mean hip circumference was 102.63±8.05 cm, the mean waist/hip circumference ratio was 0.77±0.070. It was determined that 36% of the individuals had insufficient energy intake, 53.3% had sufficient carbohydrate intake, 84.0% had sufficient protein intake, 97.3% had high intake of fat, and 22.7% of them had insufficient fiber intake. It was determined that 65.3% was sufficient in calcium intake, 50.7% was sufficient in iron intake and 58.7% was sufficient in zinc intake.
Conclusion: In order to maintain a healthy life and increase the quality of life it will be beneficial to train individuals on adequate-balanced and healthy nutrition and enable them to acquire healthy eating habits.
Food consumption Nutritional/Dietary habits Body mass index adult female
Amaç: Bu çalışmada, kadın bireylerin beslenme alışkanlıklarının değerlendirilmesi amaçlanmıştır.
Gereç ve Yöntem: Çalışma İstanbul Aydın Üniversitesi’ne bağlı olan fakültelerdeki akademik kadrolarda tam zamanlı olarak görev yapan 24-35 yaş aralığında gönüllü 75 sağlıklı kadın birey ile yürütülmüştür. Bireylere ait genel özellikler, beslenme alışkanlıkları, antropometrik ölçümleri ve son 1 aylık besin tüketim formu kullanılarak miktarlı besin tüketim sıklığı kayıtları alınmıştır. Enerji, makro ve mikro besin ögelerinin alım düzeylerinin belirlenmesi için ‘Beslenme Bilgi Sistemi (BEBİS 8.2)’ programı kullanılarak hesaplanmış ve Önerilen Günlük Alım miktarları ile karşılaştırılmıştır.
Bulgular: Bireylerin beslenme alışkanlıklarında; %70.7’sinin günde 3 ana öğün, %40’ının günde 1 ara öğün tükettikleri saptanmıştır. Bireylerin %68’sinin hiç ana öğün atlamadığı, ana öğün atlayanların %54.2’sinin en çok sabah öğününü atladığı, öğün atlama nedenlerinde %45.8’inin canı istemediği için öğün atladığı saptanmıştır. Beden Kütle İndeksi (BKİ) ortalamaları 24.02±4.18, bel çevresi ortalamaları 80.04±11.34, kalça çevresi ortalamaları 102.63±8.05, bel/kalça çevresi ortalamaları 0.77±0.070 olarak saptanmıştır. Bireylerin %36’sının enerji alımının yetersiz olduğu, %53.3’ünün karbonhidrat alımlarının yeterli, %84.0’ının protein alımlarının yeterli, %97.3’ünün de yağ alımlarının fazla olduğu, posa alım miktarlarının ise %22.7’sinde yetersiz olduğu saptanmıştır. Kalsiyum alımında %65.3’ünün, demir alımında %50.7’sinin ve çinko alımında ise %58.7’sinin yeterli olduğu saptanmıştır.
Sonuç: Yaşamın sağlıklı sürdürülmesi ve yaşam kalitesinin artırılması için; bireylere yeterli-dengeli ve sağlıklı beslenme konusunda eğitimler verilmesi sağlıklı beslenme alışkanlıklarının kazandırılması bakımından yararlı olacaktır.
Besin tüketimi Beslenme alışkanlıkları Beden kütle indeksi Yetişkin kadın
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Aralık 2020 |
Gönderilme Tarihi | 8 Eylül 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 Cilt: 1 Sayı: 2 |
This material is licensed by Creative Commons Attribution-NonCommercial-No Derivative 4.0 International License.