Amaç: Bu çalışma, yetişkinlerde diyetin toplam karyojenik yükünün belirlenmesi ve diş çürükleri üzerine etkisinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır.
Yöntem: Araştırmaya diş tedavisi için başvuran 19-65 yaş aralığındaki yetişkin hastalar (n=506) dâhil edildi. Verilerin toplanmasında sosyodemografik özellikler, besin tüketim sıklığı anketi ve çürük, eksik, dolgulu, diş (DMFT) indeks hesaplanmasını içeren anket formu kullanıldı. Veriler SPSS (Statistical Package for Social Sciences) ve Jamovi 2.3 paket programı kullanılarak değerlendirildi ve anlamlılık düzeyi p<0.05 olarak kabul edildi. Verilerin analizinde Mann Whitney U, Kruskal Wallis H, One-Way ANOVA, Spearman Korelasyon, Lineer Regresyon ve Mediatör Analiz testleri kullanıldı.
Bulgular: Çalışmamızda yaş arttıkça DMFT indeksi puanı arttı, eğitim düzeyi azaldıkça toplam karyojenik diyet skoru arttı. DMFT indeksi puanları ile toplam karyojenik diyet skoru arasında pozitif yönde zayıf istatistiksel olarak anlamlı korelasyon bulundu. Toplam karyojenik diyet skorundaki 1 birimlik artışın DMFT indeksinde 0.011 birimlik artışa neden olduğu gösterildi. Aynı zamanda karyojenik diyetin DMFT indeksi üzerinde %3.91 oranında pozitif mediatör etkisi olduğu bulundu.
Sonuç: Yetişkinlerde diş çürüklerinin önlenmesi ve ağız ve diş sağlığının korunmasında diyetin karyojenik özelliklerinin belirlenmesi ve diyetin toplam karyojenik yükünün azaltılması önemlidir. Bu sebeple çürük riskini azaltmak için diyetin bütünsel olarak değerlendirilmesi ve beslenme önerileri geliştirilmesi daha yararlı olabilir.
Objective: This study was conducted to determine the total cariogenic load of diet and its effect on dental caries in adults.
Method: Patients aged 19-65 years (n=506) who applied for dental treatment were included in the study. A questionnaire including sociodemographic characteristics, a food consumption frequency questionnaire, and a decayed, missing, filled teeth (DMFT) index calculation were used to collect the data. The data were evaluated using SPSS (Statistical Package for Social Sciences) and Jamovi 2.3 package program and the level of significance was accepted as p<0.05. Mann Whitney U, Kruskal Wallis H, One-Way ANOVA, Spearman Correlation, Linear Regression, and Mediator Analysis tests were used to analyze the data.
Results: In our study, the DMFT index score increased with increasing age, and the total cariogenic diet score increased as the education level decreased. There was a weak statistically significant positive correlation between the DMFT index scores and the total cariogenic diet score. It has been shown that an increase of 1 unit in the total cariogenic diet score causes an increase of 0.011 units in the DMFT index. In addition, it was found that the cariogenic diet had a positive mediator effect of 3.91% on the DMFT index.
Conclusion: It is important to determine the cariogenic properties of the diet and to reduce the total cariogenic load of the diet in preventing dental caries and protecting oral and dental health in adults. For this reason, it may be more beneficial to evaluate the diet as a holistic and develop nutritional recommendations to reduce the risk of caries.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Beslenme Bilimi |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Ağustos 2023 |
Gönderilme Tarihi | 12 Ağustos 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 4 Sayı: 2 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.