Objective: The aim of our study was to compare the effects of TENS application applied during or before exercise on pain, range of motion and kinesiophobia levels in patients with shoulder impingement syndrome.
Method: A total of 40 patients diagnosed with shoulder impingement syndrome between the ages of 18-65 years were included in our study, equally distributed between intervention and control groups. Ultrasound, TENS, and hot-pack applications, which are commonly applied in clinics were done for a total of 12 sessions over 3 weeks and were immediately followed by strengthening and stretching exercises in control group (age=60.3±2.79 years; 4 male-16 female). Unlike the control group, therapeutic exercises were performed together with TENS in intervention group (age=61.0±2.38 years; 3 male-17 female). Pain and kinesiophobia levels, and range of motion values of the patients were evaluated before and after the treatment with the Visual Analog Scale, Tampa Kinesiophobia Scale, and Universal Goniometer, respectively.
Results: When the pre- and post-treatment values of pain, active and passive range of motion values, and kinesiophobia were compared, statistically significant improvements were found in all parameters in both groups (p=0.001). When the changes in the parameters before and after treatment between the groups were compared, statistically significant differences were found between the two groups in terms of kinesiophobia (p=0.033), passive (p=0.001) and active (p=0.003) external rotation range of motion values, while no statistically significant difference was found in terms of other parameters (p>0.05).
Conclusion: It was concluded that TENS application during exercise is a more effective method in reducing kinesiophobia and increasing active and passive external rotation angles compared to TENS application before exercise.
Shoulder Impingement Syndrome Transcutaneous Electric Nerve Stimulation Exercise Physical Therapy Modalities
Amaç: Çalışmanın amacı, omuz impingement hastalarında egzersiz esnasında veya öncesinde uygulanan TENS uygulamasının ağrı, eklem hareket açıklığı ve kinezyofobi düzeyi üzerine etkilerinin karşılaştırılmasıydı.
Yöntem: Çalışmamıza, 18-65 yaş aralığında omuz impingement tanısı alan, çalışma ve kontrol gruplarına eşit dağılacak şekilde toplam 40 hasta dahil edildi. Kontrol grubundaki hastalara (yaş=60.3±2.79 yıl; 4 erkek-16 kadın) 3 hafta boyunca toplamda 12 seans, klinikte yaygın şekilde kullanılan ultrason, TENS ve hot-pack uygulaması yapılıp hemen ardından kuvvetlendirme ve germe egzersizleri yaptırıldı. Çalışma grubundaki hastalara ise (yaş=61.0±2.38 yıl; 3 erkek-17 kadın) kontrol grubundan farklı olarak egzersiz tedavisi, TENS uygulaması ile birlikte yaptırıldı. Hastaların tedavi öncesi ve sonrası ağrı düzeyleri Vizüel Analog Skalası, eklem hareket açıklık değerleri Universal Gonyometre, kinezyofobi düzeyleri ise Tampa Kinezyofobi Skalası ile değerlendirildi.
Bulgular: Ağrı, aktif ve pasif eklem hareket açıklıkları ve kinezyofobi tedavi öncesi ve sonrası değerleri karşılaştırıldığında her iki grupta da tüm parametreler açısından istatistiksel olarak anlamlı gelişmeler bulundu (p=0.001). Parametrelerin tedavi sonrası ile öncesi arasındaki değişim farkları gruplar arasında karşılaştırıldığında, iki grup arasında kinezyofobi (p=0.033), pasif (p=0.001) ve aktif eksternal rotasyon (p=0.003) eklem hareket açıklığı değerleri açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanırken, diğer parametreler açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmadı (p>0.05).
Sonuç: Çalışmamızda egzersiz sırasında yapılan TENS uygulamasının, egzersiz öncesinde yapılan TENS uygulamasına göre; kinezyofobiyi azaltma ile aktif ve pasif eksternal rotasyon açılarını artırmada daha etkili bir yöntem olduğu sonucuna varıldı.
Omuz Sıkışma Sendromu Transkütanöz Elektriksel Sinir Stimulasyonu Egzersiz Fizik Tedavi Modaliteleri
Çalışmamız Sağlık Bilimleri Üniversitesi Kocaeli Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesi Klinik Araştırmalar Etik Kurulu tarafından onaylanmıştır. Çalışmamız için gerekli kurum izin yazıları alınmıştır (Protokol No:2022-141).
-
-
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Fizyoterapi |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Aralık 2023 |
Gönderilme Tarihi | 27 Eylül 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 4 Sayı: 3 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.