Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

STARTUP ÜRÜN VE HİZMETLERİNE YÖNELİK DİJİTAL TÜKETİCİ GERİ BİLDİRİMLERİ: “GETİR” ÖRNEĞİ

Yıl 2021, Cilt: 2 Sayı: 1, 42 - 56, 29.06.2021
https://doi.org/10.51969/klusbmyo.942143

Öz

Dünden bugüne üretim ve tüketim süreçlerinde yaşanan gelişmeler ekonomik, sosyal ve kültürel birçok alanda değişim ve dönüşümleri beraberinde getirmiştir. Üretim odaklı anlayışın zaman içerisinde yerini tüketici odaklı yaklaşımlara bıraktığı günümüz pazar ortamlarında artık hedef kitlenin istek ve ihtiyaçları ürün ve hizmet kararlarında belirleyici rol oynamaktadır. Talep noktasında uygun ürün ve hizmetler geliştirebilen ve doğru stratejilerle pazara sunan işletmeler bu sayede rekabet ortamının yıpratıcı ve yıkıcı sayılabilecek etkilerini de bertaraf edebilme gücü yakalamaya çalışmaktadır.
Günümüzde hızla gelişen teknoloji ve her geçen gün değişen tüketici profilleriyle birlikte yeni girişimlerin arttığı görülmektedir. Bu noktada büyüme potansiyeli hızlı ve yüksek startupların oluşumu dikkat çekmektedir. Bir başlangıç girişimi olarak adlandırılan startuplar temel olarak teknolojik olanaklarla tüketici kitlelerinin istek ve ihtiyaçlarını alışılandan farklı bir şekilde sunmayı ve kısa bir zaman diliminde ilerleme sağlamayı hedeflemektedir. Startupların belirlenen hedeflere ulaşmasında pazarlama stratejilerindeki başarısının etkili olabileceğini ifade etmek mümkündür. Bu noktada, özellikle dijital tüketicilerin ürün ve hizmetler konusundaki geri bildirimlerinin hızlı ve uygun bir şekilde değerlendirilerek çözüme ulaştırılması önem taşımaktadır.
Bu çalışmada, startuplar tarafından sunulan ürün ve hizmetler konusunda günümüz dijital tüketicisinin geri bildirimleri incelenmiştir. Bu bağlamda çalışmada öncelikle startup kavramı, özellikleri ve startupların başarısını etkileyen faktörler ile dijitalleşme, dijital tüketici ve geri bildirim kavramları konusunda bir kavramsal çerçeve çizilmiştir. Son olarak nitel bir yaklaşımla “şikayetvar” web sitesinde 22 Mayıs 2021 itibariyle yer alan “Getir” ürün ve hizmetlerine yönelik ilk 32 olumsuz geri bildirim incelenmiş ve içerik analizi tekniği uygulanarak bir değerlendirme yapılmıştır.

Kaynakça

  • AKÇAKANAT, T., KILIKLI, M. ve ÇARIKÇI, İ. H. (2015). Yönetim Geliştirme Aracı Olarak Müşteri Geri Bildirimlerinin Önemi: Turizm İşletme Belgeli 4 ve 5 Yıldızlı Otel İşletmelerinde Bir Uygulama, Süleyman Demirel Üniversitesi Vizyoner Dergisi, 6(13), s.72-88.
  • AZİZ, A. (1990). Araştırma Yöntemleri, Teknikleri ve İletişim. Ankara: İlad İletişim Yayınları.
  • BALCI, A. (2001). Sosyal Bilimlerde Araştırma: Yöntem, Teknik ve İlkeler. Ankara: Pegem Yayınevi.
  • BLANK, S. (2013). The Four Steps to the Epiphany (2nd edition). K&S Ranch.
  • DHOLAKIA, U. ve BAGOZZI, R. P. (2001). Consumer behavior in digital environments. Digital Marketing, s. 163-200.
  • DUVERGER, M. (1980). Metodoloji Açısından Sosyal Bilimlere Giriş. (Çev: Ünsal Oskay), İstanbul: Bilgi Yayınevi.
  • FELD, B. (2020). Startup Communities: Building an Entrepreneurial Ecosystem in Your City. New Jersey: John Wiley & Sons, Inc., Hoboken,
  • FREEMAN, J. ve ENGEL, J. S. (2007). Models of Innovation: Startups and Mature Corporations. California Management Review, 50 (1), s. 94-119.
  • FRIELE, R. D., KRUIKEMEIER, S., RADEMAKERS, J. J. ve COPPEN, R. (2013). Comparing the Outcome of Two Different Procedures to Handle Complaints From a Patient's Perspective. Journal of forensic and legal medicine, 20(4), s. 290-295.
  • GELDEREN, M., THURIK, R. ve BOSMA, N. (2006). Success and Risk Factors in the Pre-Startup Phase. Small Business Economics, 26(4), s. 319-335.
  • GÜLER, A., HALICIOĞLU, M. B. ve TAŞGIN, S. (2013). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma: Teorik Çerçeve, Pratik Öneriler, 6 Farklı Nitel Araştırma Yaklaşımı, Kalite ve Etik Hususlar. Ankara: Seçkin Yayıncılık.
  • HATİPLER, M. (2017). Postmodernizm, Tüketim, Popüler Kültür ve Medya. Bilgi Sosyal Bilimler Dergisi, (1), s. 32-50.
  • KALFAOĞLU, S. ve BEDÜK, A. (2018). Türkiye’nin Start-Up Ekosisteminin İncelenmesi “Osr Robotics” Firması Örnek Olay. Selçuk Üniversitesi Akşehir Meslek Yüksekokulu Sosyal Bilimler Dergisi, 2(9), 25-40.
  • KIM, B., KIM, H. ve JEON, Y. (2018). Critical Success Factors of a Design Startup Business. Sustainability, 10(9), s. 2981.
  • KOÇAK ALAN, A., TÜMER KABADAYI, E. ve ERİŞKE, T. (2018). İletişimin Yeni Yüzü: Dijital Pazarlama ve Sosyal Medya Pazarlaması, Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, 17(66), s. 123-134.
  • LOVELOCK, C. H. (2001). Services Marketing: People, Technology, Strategy. Prentice Hall.
  • NICHOLAS, D. ve ROWLANDS, I. (2008). Digital Consumers: Reshaping the Information Professions. London: Facet Publishing.
  • ÖRNEK, A. S. ve DANYAL, Y. (2015). Increased Importance of Entrepreneurship from Entrepreneurship to TechnoEntrepreneurship (Startup): Provided Supports and Conveniences to Techno-Entrepreneurs in Turkey. Procedia – Social and Behavioral Sciences, s. 1146-1155.
  • SALAMZADEH, A. ve KAWAMORITA KESİM, H. (2015). “Startup Companies: Life Cycle and Challenges”, The 4th International Conference on Employment, Education and Entrepreneurship (EEE), Belgrade, Serbia.
  • TAVŞANCIL, E. VE ASLAN, E. (2001). Sözel, Yazılı ve Diğer Materyaller için İçerik Analizi ve Uygulama Örnekleri, İstanbul: Epsilon Yayınevi.
  • TOSUN, N. ve SÖYÜK, S. (2019). Şikayet Yönetimi Perspektifinden Müşteri Memnuniyeti ve Davranışsal Niyet Üzerine Kavramsal Bir Model Önerisi. Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 23 (Özel Sayı) , s. 1873-1887.
  • WYMBS, C. (2011). Digital marketing: The time for a new “academic major” has arrived. Journal of Marketing Education, 33(1), s. 93-106.
  • https://www.dictionary.com/browse/startup (Erişim Tarihi: 21.05.2021).
Toplam 23 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Nilgün Köksalan 0000-0002-2338-8074

Yayımlanma Tarihi 29 Haziran 2021
Yayımlandığı Sayı Yıl 2021 Cilt: 2 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Köksalan, N. (2021). STARTUP ÜRÜN VE HİZMETLERİNE YÖNELİK DİJİTAL TÜKETİCİ GERİ BİLDİRİMLERİ: “GETİR” ÖRNEĞİ. Kırklareli Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Dergisi, 2(1), 42-56. https://doi.org/10.51969/klusbmyo.942143