İnceleme Makalesi

BORSA İSTANBUL İLE GELİŞMİŞ AVRUPA HİSSE SENEDİ PİYASALARI ARASINDAKİ UZUN DÖNEM İLİŞKİSİ

Sayı: 2 30 Ekim 2022
İbrahim Halil Uçar , Erkan Alsu
PDF İndir
TR

BORSA İSTANBUL İLE GELİŞMİŞ AVRUPA HİSSE SENEDİ PİYASALARI ARASINDAKİ UZUN DÖNEM İLİŞKİSİ

Öz

Bu çalışmada Türkiye, Hollanda, Almanya, Fransa, İspanya, İtalya ve Birleşik Krallık hisse senedi piyasaları arasındaki uzun dönem ilişki araştırılmıştır. Bu araştırmada hisse senedi endeksleri arasındaki korelasyonu, zaman serilerinin durağanlığını, uzun dönem ilişkisini test etmek için öncelikle Genişletilmiş Dickey Fuller (ADF) ve Phillps Perron birim kök testleri ile serilerin birim kökleri ve durağan olup olmadıkları, Hafner&Herwatz varyansta nedensellik testi ile ise değişkenler arası nedensellik test edilmiştir. BİST100 endeksi ile AEX, DAX, CAC 40, İBEX35, İtaly40 ve UK100 endeksleri arasındaki uzun dönem ilişkisi analiz edilen endekslerin 2006-2021 dönemini kapsayan aylık kapanış fiyatlarının logaritmik değerleri kullanılarak ARDL (Gecikmesi Dağıtılmış Otoregresif Sınır Test) ile saptanmaya çalışılmıştır. Çalışmada ARDL sınır testi sonucuna göre Borsa İstanbul ile gelişmiş Avrupa hisse senedi piyasaları arasında uzun vadeli bir ilişkisinin olmadığı sonucuna varılmıştır. Kısa dönemde ise DAX (Almanya) ve UK100 (Birleşik Krallık) endeksleri ile pozitif ve anlamlı bir kısa dönem ilişkisine sahip olduğu tespit edilmiştir. Dolayısıyla Borsa İstanbul ile uzun dönemde bütünleşik olmayan gelişmiş Avrupa borsaları küresel yatırımcılara ve fon yöneticilerine potansiyel portföy çeşitlendirmesi olanakları sunabilir.

Anahtar Kelimeler

Hisse Senedi Piyasaları, Portföy Çeşitlendirmesi, Uzun Dönem İlişkisi, ARDL Sınır Testi, Borsa İstanbul 100 Endeksi, Varyansta Nedensellik

Kaynakça

  1. Aggarwal, R, Lucey, B.M. & Muckley, C. (2004). Dynamics of Equity Market Integration in Europe: Evidence of Changes Over Time And With Events. IIIS Discussion Paper, No.19 / Feb 2004, pp.1-29.
  2. Aladesanmi, O. (2020). “Modelling Spillover Effects between the UK and the US Stock Markets Over The Period 1935–2020”. Investment Analysts Journal, 49(2):132–148
  3. Alsu, E.&Karahan, M. (2016). “Are the Eastern European Markets Efficient? Evidence from Nonlinear Unit Root Tests”. International Journal of Academic Research in Economics and Management Sciences, 5(4):552-563
  4. Alsu, E.&Taşdemir,.A. (2017). “Türkiye'nin İhracat Hacminin Yoğun Olduğu Ülkeler ile Olan Finansal Entegrasyonu”. İşletme Araştırmaları Dergisi, 9(4): 675-691
  5. Baruník,,J.&Vácha,L. (2013). “Contagion Among Central and Eastern European Stock Markets During The Financial Crisis. Finance a úvěr-Czech Journal of Economics and Finance, Vol.63, 2013, No.5, pp.443-453
  6. Başar, S.& Bozma, G. (2018). “Analyzing Volatility Transmissions Between Stock Markets of Turkey, Romanıa, Poland, Hungary and Ukraine Using M-GARCH Model”. Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 36(4): 1-16
  7. Boztosun, D. &Çelik, T. (2011). “Türkiye Borsasının Avrupa Borsaları ile Eşbütünleşme Analizi”. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 16(1): 147-162.
  8. Boukfaouia, Y., Ferreira, P. & Tilfania, O. (2020). “Revisiting Stock Market İntegration in Central and Eastern European Stock Markets with a Dynamic Analysis”. Post-Communist Economies,32(5)643–674.
  9. Çıtak, L. &Gözbaşı, O. (2007). “MKB ile Bazı Önde Gelen Gelişmiş ve Gelişmekte Olan Ülke Borsaları Arasındaki Bütünleşmenin Temel Endeks ve Ana Sektör Endeksleri Temelinde Analizi”. Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 22(2):249-271.
  10. Gönüllü, O. (2020). “Borsa İstanbul ile Asya Pasifik Sermaye Piyasaları Arasındaki Eşbütünleşme Analizi: Panel ARDL Modeli”. Turkish Studies- Social Sciences,15(2): .221-238.

Kaynak Göster

APA
Uçar, İ. H., & Alsu, E. (2022). BORSA İSTANBUL İLE GELİŞMİŞ AVRUPA HİSSE SENEDİ PİYASALARI ARASINDAKİ UZUN DÖNEM İLİŞKİSİ. Kapanaltı Dergisi, 2, 37-53. https://izlik.org/JA34KG82BD
AMA
1.Uçar İH, Alsu E. BORSA İSTANBUL İLE GELİŞMİŞ AVRUPA HİSSE SENEDİ PİYASALARI ARASINDAKİ UZUN DÖNEM İLİŞKİSİ. Kapanaltı Dergisi. 2022;(2):37-53. https://izlik.org/JA34KG82BD
Chicago
Uçar, İbrahim Halil, ve Erkan Alsu. 2022. “BORSA İSTANBUL İLE GELİŞMİŞ AVRUPA HİSSE SENEDİ PİYASALARI ARASINDAKİ UZUN DÖNEM İLİŞKİSİ”. Kapanaltı Dergisi, sy 2: 37-53. https://izlik.org/JA34KG82BD.
EndNote
Uçar İH, Alsu E (01 Ekim 2022) BORSA İSTANBUL İLE GELİŞMİŞ AVRUPA HİSSE SENEDİ PİYASALARI ARASINDAKİ UZUN DÖNEM İLİŞKİSİ. Kapanaltı Dergisi 2 37–53.
IEEE
[1]İ. H. Uçar ve E. Alsu, “BORSA İSTANBUL İLE GELİŞMİŞ AVRUPA HİSSE SENEDİ PİYASALARI ARASINDAKİ UZUN DÖNEM İLİŞKİSİ”, Kapanaltı Dergisi, sy 2, ss. 37–53, Eki. 2022, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA34KG82BD
ISNAD
Uçar, İbrahim Halil - Alsu, Erkan. “BORSA İSTANBUL İLE GELİŞMİŞ AVRUPA HİSSE SENEDİ PİYASALARI ARASINDAKİ UZUN DÖNEM İLİŞKİSİ”. Kapanaltı Dergisi. 2 (01 Ekim 2022): 37-53. https://izlik.org/JA34KG82BD.
JAMA
1.Uçar İH, Alsu E. BORSA İSTANBUL İLE GELİŞMİŞ AVRUPA HİSSE SENEDİ PİYASALARI ARASINDAKİ UZUN DÖNEM İLİŞKİSİ. Kapanaltı Dergisi. 2022;:37–53.
MLA
Uçar, İbrahim Halil, ve Erkan Alsu. “BORSA İSTANBUL İLE GELİŞMİŞ AVRUPA HİSSE SENEDİ PİYASALARI ARASINDAKİ UZUN DÖNEM İLİŞKİSİ”. Kapanaltı Dergisi, sy 2, Ekim 2022, ss. 37-53, https://izlik.org/JA34KG82BD.
Vancouver
1.İbrahim Halil Uçar, Erkan Alsu. BORSA İSTANBUL İLE GELİŞMİŞ AVRUPA HİSSE SENEDİ PİYASALARI ARASINDAKİ UZUN DÖNEM İLİŞKİSİ. Kapanaltı Dergisi [Internet]. 01 Ekim 2022;(2):37-53. Erişim adresi: https://izlik.org/JA34KG82BD