Çeviri
BibTex RIS Kaynak Göster

Mirasbırakanın Altsoy Lehine Sağlararası Kazandırmalarının Ve Özellikle Karma Bağışlarının Denkleştirilmesi İle Tenkisine İlişkin İsviçre Federal Mahkemesinin 116 Iı 667 Numaralı Kararı Çevirisi

Yıl 2021, Cilt: 1 Sayı: 1, 21 - 32, 29.06.2021

Öz

1. CC. [İsviçre Medenî Kanunu] m. 527/I hükmü objektif anlamı ile anlaşılmalıdır: Hüküm, tabiatı itibariyle denkleştirmeye tabi olmakla beraber, mirasbırakanın aksi yöndeki irade beyanı sonucu denkleştirmeden muaf tutulan kazandırmalarda uygulanır.

2. CC. m. 626/II hükmünde sayılan tüm kazandırmalar denkleştirmeye tâbidir: Bu tasarruflar, lehine kazandırmada bulunulan kişinin durumunu muhafaza etme ya da iyileştirme amacına hizmet ederler. Bir karşılıksız kazandırma, tamamen bedelsiz olabileceği gibi, şeyin değerine karşılık gelmeyecek kadar önemsiz bir değer karşılığında da intikal ettirilmiş olabilir. Bu durumda iki edim arasında açık orantısızlık ortaya çıkar. Böyle bir halde, indirime tâbi tutulacak kısım değerdeki fark kadardır. Dava konusu olayda, iki taşınmaz bağışlanmış, bunların birisi bağışlanan taşınmazın değeri nazara alınarak indirime tabi tutulmuş, diğeri ise lehine bağışta bulunulanın malvarlığını artırmadığı için davası reddedilmiştir.

Kaynakça

  • İsviçre Federal Mahkemesi: https://www.bger.ch/index.htm
  • Deepl Online Sözlük : https://www.deepl.com/translator
  • Google Online Sözlük : https://translate.google.com
  • Systran Online Sözlük : https://translate.systran.net/
  • Tureng Online Sözlük : https://tureng.com/tr/fransizca-ingilizce
Toplam 5 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Hukuk
Bölüm Araştırma Makaleleri
Çevirmenler

Bekir Akıncı

Yayımlanma Tarihi 29 Haziran 2021
Gönderilme Tarihi 24 Mayıs 2021
Yayımlandığı Sayı Yıl 2021 Cilt: 1 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Mirasbırakanın Altsoy Lehine Sağlararası Kazandırmalarının Ve Özellikle Karma Bağışlarının Denkleştirilmesi İle Tenkisine İlişkin İsviçre Federal Mahkemesinin 116 Iı 667 Numaralı Kararı Çevirisi (B. Akıncı, çev.). (2021). Konya Barosu Dergisi, 1(1), 21-32.