Karotis Arter Hastalıklarında Göz Tutulumu

Cilt: 1 Sayı: 1 1 Mart 2012
  • M. Selim Kocabora
  • Ayşe Gül Kocabora
PDF İndir
TR EN

Karotis Arter Hastalıklarında Göz Tutulumu

Öz

Oftalmik arter, karotis arterinin ilk dalıdır ve gözün birincil arteriyel kaynağıdır. Karotis arterdeki herhangi bir darlık veya tıkanıklık sonucu gözde hipoperfüzyona neden olabilir ve oküler iskemik sendrom oluşabilir. Oftalmolojik belirtiler amorozis fugakstan santral retinal veya oftalmik arter tıkanıklığına bağlı tam körlüğe dek geniş bir aralıkta yer alır. Sonuçta internal karotis arter patolojisi neovasküler glokom, oküler hipotoni, iskemik retinopati, retina arter oklüzyonları, iskemik optik nöropati ve katarakt gibi komplikasyonlar yoluyla potansiyel olarak kör edici bir hastalığa yol açabilir. Oküler iskemik sendromu ve karotis arter hastalığı olan hastaların çoğunda hipertansiyon, diyabet, iskemik kalp hastalığı, ya da bilinen diğer sistemik hastalıklar vardır. Hastalarda görme kaybı ve göz ağrısı yanında beyinde ve miyokarda enfarktüs riski de eş zamanlı olarak yüksektir.

Anahtar Kelimeler

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

M. Selim Kocabora Bu kişi benim

Ayşe Gül Kocabora Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

1 Mart 2012

Gönderilme Tarihi

1 Mart 2012

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2012 Cilt: 1 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Kocabora, M. S., & Kocabora, A. G. (2012). Karotis Arter Hastalıklarında Göz Tutulumu. Kocaeli Tıp Dergisi, 1(1), 55-62. https://izlik.org/JA24PY34CE
AMA
1.Kocabora MS, Kocabora AG. Karotis Arter Hastalıklarında Göz Tutulumu. Kocaeli Tıp Dergisi. 2012;1(1):55-62. https://izlik.org/JA24PY34CE
Chicago
Kocabora, M. Selim, ve Ayşe Gül Kocabora. 2012. “Karotis Arter Hastalıklarında Göz Tutulumu”. Kocaeli Tıp Dergisi 1 (1): 55-62. https://izlik.org/JA24PY34CE.
EndNote
Kocabora MS, Kocabora AG (01 Mart 2012) Karotis Arter Hastalıklarında Göz Tutulumu. Kocaeli Tıp Dergisi 1 1 55–62.
IEEE
[1]M. S. Kocabora ve A. G. Kocabora, “Karotis Arter Hastalıklarında Göz Tutulumu”, Kocaeli Tıp Dergisi, c. 1, sy 1, ss. 55–62, Mar. 2012, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA24PY34CE
ISNAD
Kocabora, M. Selim - Kocabora, Ayşe Gül. “Karotis Arter Hastalıklarında Göz Tutulumu”. Kocaeli Tıp Dergisi 1/1 (01 Mart 2012): 55-62. https://izlik.org/JA24PY34CE.
JAMA
1.Kocabora MS, Kocabora AG. Karotis Arter Hastalıklarında Göz Tutulumu. Kocaeli Tıp Dergisi. 2012;1:55–62.
MLA
Kocabora, M. Selim, ve Ayşe Gül Kocabora. “Karotis Arter Hastalıklarında Göz Tutulumu”. Kocaeli Tıp Dergisi, c. 1, sy 1, Mart 2012, ss. 55-62, https://izlik.org/JA24PY34CE.
Vancouver
1.M. Selim Kocabora, Ayşe Gül Kocabora. Karotis Arter Hastalıklarında Göz Tutulumu. Kocaeli Tıp Dergisi [Internet]. 01 Mart 2012;1(1):55-62. Erişim adresi: https://izlik.org/JA24PY34CE