Akut Kolesistit-Kolelitiazis Ayırıcı Tanısında Nötrofil/Lenfosit Oranının Klinik Önemi

Cilt: 5 Sayı: 3 1 Aralık 2016
  • İlyas Ertok
  • Onur Karakayalı
  • Dilber Ucoz Kocasaban
PDF İndir
TR EN

Akut Kolesistit-Kolelitiazis Ayırıcı Tanısında Nötrofil/Lenfosit Oranının Klinik Önemi

Öz

GİRİŞ ve AMAÇ: Akut kolesistit (AC), acil servise karın ağrısı başvurularının önemli nedenlerinden biridir. Nötrofil sayısındaki artış ve lökosit sayısındaki azalma inflamasyonun fizyolojik bir sonucudur nötrofil lenfosit oranı (NLO) diğer inflamatura markırlar gibi bu süreçte kullanılabilir..Bu çalışmamızda AC tanızında NLO’nın tanısal değeri araştırıldı.YÖNTEM ve GEREÇLER: Bu çalışmaya sağ üst kadran ağrısı ile başvuran 318 yetişkin hasta dahil edildi. Bu hastalar 1 Temmuz- 31 Aralık 2013 tarihleri arasında medikal kayıtları olan sağ üst kadran ultrasonografisi yapılan hastalardı. Hastalar AC, kolelitiazis ve patology olmayan grup olmak üzere 3 gruba ayrıldı. Ultrasonografik bulguları ve hastanın tam kan sayımı parametreleri kaydedildi. Grupların NLO skorları hastanın kan parametrelerinden hesaplandıBULGULAR: Çalışmamızda 382 hasta dosyası incelenmiş olup dışlama kriterlerine uyan 64 hasta çalışma dışı bırakılmıştır. Çalışmaya 318 hasta dahil edilmiştir. Hastaların 221 tanesi (%69,5) kadın, 97 tanesi (%30,5) erkektir. Hastaların 58 tanesinde (% 18,2) akut kolesistit, 70 tanesinde (% 22) kolelitiazis saptanmıştır. 190 hastada (% 59,8) ise her hangi bir patoloji saptanmamıştır.Hastaların yaş ortalaması 47,12±17,30’tir. Akut kolesistit saptanan hastaların yaş ortalaması 55,87±18,48, kolelitiazis saptananan hastaların yaş ortalaması 46,41±16,27, herhangi bir patoloji saptanmayan yaş ortalaması 44,71±16,52’dirGruplar arasında karşılaştırma yapıldığında NLO’ı akut kolesistit saptanan hastalarda 8,78±6,30, kolelitiazis saptananan hastalarda 2,93±1,69, herhangi bir patoloji saptanmayan hastalarda 3,72±4,02’dir. (p=<0.001) TARTIŞMA ve SONUÇ: NLO kolesistit tanısı alan hastalarda diğer 2 gruba göre anlamlı olarak yüksek bulunmuştur. Akut kolesistit tanısında diğer inflamasyon belirteçleri ile birlikte kullanılabilecek değerli bir veri olduğu düşünülmüştür.

Anahtar Kelimeler

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

İlyas Ertok Bu kişi benim

Onur Karakayalı Bu kişi benim

Dilber Ucoz Kocasaban Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

1 Aralık 2016

Gönderilme Tarihi

1 Aralık 2016

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2016 Cilt: 5 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA
Ertok, İ., Karakayalı, O., & Kocasaban, D. U. (2016). Akut Kolesistit-Kolelitiazis Ayırıcı Tanısında Nötrofil/Lenfosit Oranının Klinik Önemi. Kocaeli Tıp Dergisi, 5(3), 6-11. https://izlik.org/JA84KP34BS
AMA
1.Ertok İ, Karakayalı O, Kocasaban DU. Akut Kolesistit-Kolelitiazis Ayırıcı Tanısında Nötrofil/Lenfosit Oranının Klinik Önemi. Kocaeli Tıp Dergisi. 2016;5(3):6-11. https://izlik.org/JA84KP34BS
Chicago
Ertok, İlyas, Onur Karakayalı, ve Dilber Ucoz Kocasaban. 2016. “Akut Kolesistit-Kolelitiazis Ayırıcı Tanısında Nötrofil/Lenfosit Oranının Klinik Önemi”. Kocaeli Tıp Dergisi 5 (3): 6-11. https://izlik.org/JA84KP34BS.
EndNote
Ertok İ, Karakayalı O, Kocasaban DU (01 Aralık 2016) Akut Kolesistit-Kolelitiazis Ayırıcı Tanısında Nötrofil/Lenfosit Oranının Klinik Önemi. Kocaeli Tıp Dergisi 5 3 6–11.
IEEE
[1]İ. Ertok, O. Karakayalı, ve D. U. Kocasaban, “Akut Kolesistit-Kolelitiazis Ayırıcı Tanısında Nötrofil/Lenfosit Oranının Klinik Önemi”, Kocaeli Tıp Dergisi, c. 5, sy 3, ss. 6–11, Ara. 2016, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA84KP34BS
ISNAD
Ertok, İlyas - Karakayalı, Onur - Kocasaban, Dilber Ucoz. “Akut Kolesistit-Kolelitiazis Ayırıcı Tanısında Nötrofil/Lenfosit Oranının Klinik Önemi”. Kocaeli Tıp Dergisi 5/3 (01 Aralık 2016): 6-11. https://izlik.org/JA84KP34BS.
JAMA
1.Ertok İ, Karakayalı O, Kocasaban DU. Akut Kolesistit-Kolelitiazis Ayırıcı Tanısında Nötrofil/Lenfosit Oranının Klinik Önemi. Kocaeli Tıp Dergisi. 2016;5:6–11.
MLA
Ertok, İlyas, vd. “Akut Kolesistit-Kolelitiazis Ayırıcı Tanısında Nötrofil/Lenfosit Oranının Klinik Önemi”. Kocaeli Tıp Dergisi, c. 5, sy 3, Aralık 2016, ss. 6-11, https://izlik.org/JA84KP34BS.
Vancouver
1.İlyas Ertok, Onur Karakayalı, Dilber Ucoz Kocasaban. Akut Kolesistit-Kolelitiazis Ayırıcı Tanısında Nötrofil/Lenfosit Oranının Klinik Önemi. Kocaeli Tıp Dergisi [Internet]. 01 Aralık 2016;5(3):6-11. Erişim adresi: https://izlik.org/JA84KP34BS