Bu araştırma ülkemizde yetiştirilen 8 farklı
çeltik çeşitlerinin, makineli fideleme ve elle serpme ekim yöntemlerinin
karşılaştırılması amacıyla 2015 – 2016 yıllarında Ondokuz Mayıs Üniversitesi
Tarımsal Araştırma ve Uygulama Merkezi Bafra işletmesi arazisinde
yürütülmüştür. Araştırmada 6 farklı parametrenin fideleme ve serpme ekim
yöntemlerindeki değişikliği incelenmiştir. Yapılan analizler sonucunda ekim
yöntemleri bakımından kırıksız randıman haricinde istatistiksel olarak
farklılıkların olduğu tespit edilmiştir. Çeşitler açısından ise incelenen bütün
karakterlerde istatistiksel olarak farklılıkların olduğu tespit edilmiştir.
Araştırma sonucunda ekim yöntemleri arasında bitki boyu, salkım uzunluğu,
salkımda tane sayısı, tane verimi, bin tane ağırlğı, kırıksız pirinç randımanı
parametreleri serpme ve fideleme ekim yönteminde sırasıyla, 70.19 – 77.80 cm,
12.75 – 15.14 cm; 58.90 – 95.48 adet; 791.22 – 721.58 kg da-1, 33.23
– 31.64 g ve % 53.68 – 53.26 olduğu tespit edilmiştir. Çeşitler arasında en
yüksek tane
verimi Halilbey çeşidine ait iken, en
düşük değerler Ağusto, Galileo ve Kızıltan çeşitlerinde belirlenmiştir. Küresel ısınma sonucunda su kaynaklarımızın
azalması, en fazla çeltik üretim alanlarını etkilemekte, bu nedenle çeltikte
farklı ekim yöntemleri önem kazanmaktadır.
Bölüm | TARLA BİTKİLERİ (Field Crops) |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 26 Aralık 2017 |
Kabul Tarihi | 15 Aralık 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 |