Bu çalışmada, İç Anadolu ve Akdeniz Bölgelerinde bulunan bazı yem fabrikaları ve süt sığırı işletmelerindentoplanan kaba yem (yonca kuru otu, mısır silajı, fiğ-tritikale silajı, buğday samanı), yem hammadde (arpa, mısır,buğday, buğday kepeği, mısır özü küspesi, mısır kepeği, mısır gluten unu, pamuk tohumu küspesi, soya fasulyesiküspesi, ayçiçeği tohumu küspesi, kurutulmuş damıtık tahıl) ve karma yem (buzağı büyütme yemi, düve yemi, sütyemi, besi yemi) örneklerinde bor düzeyleri belirlenmiştir. Kaba yemlerde B düzeyi 23.9 - 39.1 ppm arasındadeğişmiştir. Yem hammaddelerinde B düzeyinin 4.1 – 36.4 ppm arasında olduğu, arpa ile soya fasulyesi küspesininsırasıyla en düşük ve yüksek düzeylere sahip oldukları saptanmıştır. Karma yemlerde ortalama B düzeyinin 20.1ppm olduğu ve sığır besi yeminin en düşük (12.0 ppm), düve yeminin en yüksek (27.9 ppm) B düzeylerine sahipoldukları belirlenmiştir.
Abstract: In this study, samples of forage (alfalfa hay, corn silage, silage of common vetch with triticale, wheat straw), feed ingredient (barley grain, corn grain, wheat grain, wheat bran, corn meal, corn bran, corn gluten meal, cottonseed meal, soybean meal, sunflower meal, dried digestible grain solubilty), and concentrate feed (calf grower feed, heifer feed, dairy cattle feed and beef cattle feed) were collected from various feed mills and dairy cattle farms in the Central Anatolia and Mediterranen Regions of Turkey and analysed to determine their boron levels. Boron concentration ranged from 23.9 to 39.1 ppm in forages. In feed ingredients, concentrations of B varied between 4.1 and 36.4 ppm, with barley grain and soybean meal having the lowest and highest levels, respectively. Average B concentration of concentrate feeds was 20.1 ppm and beef cattle feed and heifer feed had the lowest (12.0 ppm) and highest values (27.9 ppm), respectively.
Keywords: Boron, Forage, Feed ingredient, Concentrate feed
İç Anadolu ve Akdeniz Bölgelerinde Sığırların Beslenmesinde Kullanılan Yemlerin Bor Düzeyinin Belirlenmesi
Özet: Bu çalışmada, İç Anadolu ve Akdeniz Bölgelerinde bulunan bazı yem fabrikaları ve süt sığırı işletmelerinden toplanan kaba yem (yonca kuru otu, mısır silajı, fiğ-tritikale silajı, buğday samanı), yem hammadde (arpa, mısır, buğday, buğday kepeği, mısır özü küspesi, mısır kepeği, mısır gluten unu, pamuk tohumu küspesi, soya fasulyesi küspesi, ayçiçeği tohumu küspesi, kurutulmuş damıtık tahıl) ve karma yem (buzağı büyütme yemi, düve yemi, süt yemi, besi yemi) örneklerinde bor düzeyleri belirlenmiştir. Kaba yemlerde B düzeyi 23.9 - 39.1 ppm arasında değişmiştir. Yem hammaddelerinde B düzeyinin 4.1 – 36.4 ppm arasında olduğu, arpa ile soya fasulyesi küspesinin sırasıyla en düşük ve yüksek düzeylere sahip oldukları saptanmıştır. Karma yemlerde ortalama B düzeyinin 20.1 ppm olduğu ve sığır besi yeminin en düşük (12.0 ppm), düve yeminin en yüksek (27.9 ppm) B düzeylerine sahip oldukları belirlenmiştir.
Anahtar Sözcükler: Bor, Kaba yem, Yem hammaddeleri, Karma yem
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | HAYVAN BESLEME (Animal Nutrition) |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 17 Nisan 2014 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2013 Cilt: 16 Sayı: 4 |