Editöre Mektup
BibTex RIS Kaynak Göster

Dişi Etlik Piliçlerde Treonine Özgü Yem Seçiminin Performans Ölçütleri ve Karkas Özelliklerine Etkisi

Yıl 2014, Cilt: 17 Sayı: 2, 1 - 9, 26.12.2014
https://doi.org/10.18016/ksujns.43829

Öz

Bu çalışma treonine özgü yem seçiminin dişi etlik civciv ve piliçlerin performans ölçütleri ile karkas parametreleri üzerine etkilerini saptamak amacıyla düzenlenmiştir. Denemede 1 günlük 30 adet Ross 308 dişi civciv bireysel olarak 2 muamele grubuna dağıtılmıştır. Sonuçlar yem seçiminin canlı ağırlık kazancı, yem tüketimi ve yemden yararlanma oranını etkilemediğini göstermiştir. Ayrıca karkas parametreleri de deneme gruplarından istatistikî olarak etkilenmemiştir. Kanatlı yetiştiriciliğinde lizin ve metioninden sonraki üçüncü sınırlayıcı amino asit olan treonin (Ayaşan, 2005; Baylan ve ark., 2006; Ayaşan ve ark., 2009), renksiz veya açık sarı kristaller biçiminde görünüşü, hafif kendine has doğal bir kokusu olan bir amino asittir. Yem hammaddelerinde her zaman yeterli miktarlarda bulunmayan treonin özellikle düşük protein içerikli, tahıl ağırlıklı karma yemlerde hayvanların performansını artırmak amacıyla kullanılmaktadır (Ayaşan, 2004).

Kaynakça

  • AOAC, 1995. Official methods of the association of official chemists, 16th ed, Patricia Cunniff, Gaithersburg, Maryland. Ayaşan, T. 2004. Etlik gereksinmesinin saptanması. Doktora tezi. Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Zootekni Anabilim Dalı, Adana. piliçlerde treonin
  • Ayaşan, T. 2005. Treonin aminoasidi, etkileri ve metabolizması. Tavukçuluk Araştırma Dergisi, 6(1): 66–68.
  • Ayaşan, T., Okan, F., Hızlı, H. 2009. Threonine responses of broilers from 22 to 42 days. International Journal of Poultry Science, 8(9): 862– 865.
  • Baylan, M., Canogulları, S., Ayasan, T., Sahin, A. 2006. Dietary threonine supplementation for improving growth performance and edible carcass parts in Japanese Quails. International Journal of Poultry Science, 5(7): 635-638.
  • Blas, J.C., Taboada, E., Nicodemus, N., Campos, R., Piquer, J., Mendez, J. 1998. Performance response of lactating and growing rabbits to dietary threonine content. Animal Feed Science and Technology, 70(1-2):151-160. Bocharov, A.V., Huang,
  • W., Vishniakova, T.G.,
  • Zaitseva, E.V., Frolova, E.G., Rampal, P., Bertolotti,
  • R. 19 Glucocorticoids up-regulate high affinity,
  • high density lipoprotein binding sites in rat hepatochyes.
  • Experimental, 44(6):730–738. Clinical and
  • Çiftçi, İ. 1999. Kanatlılarda treonin aminoasiti ve sentetik treonin. Uluslararası Tavukçuluk Fuarı ve Konferansı s: 294–299, İstanbul. Dozier, W.A., Moran, E.T., Kidd, M.T. 2001. Comparisons of male and female broiler responses to dietary threonine from 42 to 56 days of age. Journal of Applied Poultry Research, 10:53-59.
  • Gous, R.M., Bradford, M.M.V., Kobus, G.E. 1989. Choice feeding experiments with growing pigs. in: recent advances in animal nutrition in Australia, pp:147-154. Australia. Editor. Armidale,
  • Kidd, M.T., Kerr, B.J, Anthonya, N.B. 1997. Dietary interactions between lysine and threonine in broilers. Poultry Science, 76: 608-614.
  • Kidd, M.T., Zumwalt, C.D., Chamblee, D.W., Carden, M.L., Burnham, D.J. 2002. Broiler growth and carcass responses to diets containing l-threonine versus diets containing threonine from ıntact protein sources. Journal of Applied Poultry Research, 10:83- 89.
  • Kutlu, H.R. 1993. Kanatlı hayvanlarda yem seçimi tekniğine dayalı besleme uygulamaları. Teknik Tavukçuluk Dergisi, 80: 5–12.
  • Leeson, S., Caston, L.J. 1993. Production and carcass yield of broilers using free-choice cereal feeding. Journal of Applied Poultry Research, 2: 253-258. Morgan,
  • C.A., Kyriazakis, I., Lawrence, A.B.,
  • Chirnside, J., Fullam, H. 2003. Diet selection by
  • groups of pigs: Effect of a trained individual on the
  • rate of learning about novel foods differing in
  • protein content. Animal Science, 76: 101–109.
  • SAS, 1998. SAS user’s guide, statistics. SAS Institute Inc., Cary, NC.
  • Siegel, P.B., Picard, M., Nir, I., Dunnington, E.A., Willemsen, Responses of meat-type chickens to choice feeding of diets differing in protein and energy from hatch to market weight. Poultry Science, 76: 1183–1192.
  • Strakova, E., Jelinek, P., Suchy, P., Antoninova, M. 2002. Spectrum of amino acids in muscles of hybrid broilers during prolonged feeding. Czech Journal of Animal Science, 47(12): 519-526.
  • Suchy, P., Jelinek, P., Strakova, E., Hucl, J. 2002. Chemical composition of muscles of hybrid broiler chickens during prolonged feeding. Czech Journal of Animal Science, 47(12): 511–518.
  • Şenköylü, N. 1995. Modern Tavuk Üretimi. Tekirdağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Ders Kitabı 2. Baskı. Tekirdağ.
  • Yenice, E. 2005. Kanatlılarda yem tüketiminin kontrolü ve yem seçim mekanizması. Tavukçuluk Araştırma Dergisi, 6(1):64–65.
  • Yıldırım, H. 2003. Etlik piliçlerde yem seçimi kabiliyeti ve yetiştiricilikteki önemi. Doktora Tezi. Mustafa Kemal Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Zootekni Anabilim Dalı, 97s. Antakya.
  • Zarate, A.J., Moran, E.T., Burnham, D.J. 2003. Exceeding essential amino acid requirements and improving their balance as a means to minimize heat stress in broilers. Journal of Applied Poultry Research, 12(1): 37–44.

The Effect of Choice Feeding Based on Threonine on Performance Characteristics and Carcass Parameters of Female Broiler Chicks

Yıl 2014, Cilt: 17 Sayı: 2, 1 - 9, 26.12.2014
https://doi.org/10.18016/ksujns.43829

Öz

The aim of this study was to evaluate the effect of choice feeding based on threonine on performance characteristics and carcass parameters of female broiler chicks. Day old, thirty Ross 308 female chicks were divided into two dietary treatment groups. Results showed that choice feeding did not affect on body weight gain, feed intake and feed conversion ratio. Also carcass parameters were not significantly affected by experimental treatments.

The aim of this study was to evaluate the effect of choice feeding based on threonine on performance characteristics and carcass parameters of female broiler chicks. Day old, thirty Ross 308 female chicks were divided into two dietary treatment groups. Results showed that choice feeding did not affect on body weight gain, feed intake and feed conversion ratio. Also carcass parameters were not significantly affected by experimental treatments.

Kaynakça

  • AOAC, 1995. Official methods of the association of official chemists, 16th ed, Patricia Cunniff, Gaithersburg, Maryland. Ayaşan, T. 2004. Etlik gereksinmesinin saptanması. Doktora tezi. Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Zootekni Anabilim Dalı, Adana. piliçlerde treonin
  • Ayaşan, T. 2005. Treonin aminoasidi, etkileri ve metabolizması. Tavukçuluk Araştırma Dergisi, 6(1): 66–68.
  • Ayaşan, T., Okan, F., Hızlı, H. 2009. Threonine responses of broilers from 22 to 42 days. International Journal of Poultry Science, 8(9): 862– 865.
  • Baylan, M., Canogulları, S., Ayasan, T., Sahin, A. 2006. Dietary threonine supplementation for improving growth performance and edible carcass parts in Japanese Quails. International Journal of Poultry Science, 5(7): 635-638.
  • Blas, J.C., Taboada, E., Nicodemus, N., Campos, R., Piquer, J., Mendez, J. 1998. Performance response of lactating and growing rabbits to dietary threonine content. Animal Feed Science and Technology, 70(1-2):151-160. Bocharov, A.V., Huang,
  • W., Vishniakova, T.G.,
  • Zaitseva, E.V., Frolova, E.G., Rampal, P., Bertolotti,
  • R. 19 Glucocorticoids up-regulate high affinity,
  • high density lipoprotein binding sites in rat hepatochyes.
  • Experimental, 44(6):730–738. Clinical and
  • Çiftçi, İ. 1999. Kanatlılarda treonin aminoasiti ve sentetik treonin. Uluslararası Tavukçuluk Fuarı ve Konferansı s: 294–299, İstanbul. Dozier, W.A., Moran, E.T., Kidd, M.T. 2001. Comparisons of male and female broiler responses to dietary threonine from 42 to 56 days of age. Journal of Applied Poultry Research, 10:53-59.
  • Gous, R.M., Bradford, M.M.V., Kobus, G.E. 1989. Choice feeding experiments with growing pigs. in: recent advances in animal nutrition in Australia, pp:147-154. Australia. Editor. Armidale,
  • Kidd, M.T., Kerr, B.J, Anthonya, N.B. 1997. Dietary interactions between lysine and threonine in broilers. Poultry Science, 76: 608-614.
  • Kidd, M.T., Zumwalt, C.D., Chamblee, D.W., Carden, M.L., Burnham, D.J. 2002. Broiler growth and carcass responses to diets containing l-threonine versus diets containing threonine from ıntact protein sources. Journal of Applied Poultry Research, 10:83- 89.
  • Kutlu, H.R. 1993. Kanatlı hayvanlarda yem seçimi tekniğine dayalı besleme uygulamaları. Teknik Tavukçuluk Dergisi, 80: 5–12.
  • Leeson, S., Caston, L.J. 1993. Production and carcass yield of broilers using free-choice cereal feeding. Journal of Applied Poultry Research, 2: 253-258. Morgan,
  • C.A., Kyriazakis, I., Lawrence, A.B.,
  • Chirnside, J., Fullam, H. 2003. Diet selection by
  • groups of pigs: Effect of a trained individual on the
  • rate of learning about novel foods differing in
  • protein content. Animal Science, 76: 101–109.
  • SAS, 1998. SAS user’s guide, statistics. SAS Institute Inc., Cary, NC.
  • Siegel, P.B., Picard, M., Nir, I., Dunnington, E.A., Willemsen, Responses of meat-type chickens to choice feeding of diets differing in protein and energy from hatch to market weight. Poultry Science, 76: 1183–1192.
  • Strakova, E., Jelinek, P., Suchy, P., Antoninova, M. 2002. Spectrum of amino acids in muscles of hybrid broilers during prolonged feeding. Czech Journal of Animal Science, 47(12): 519-526.
  • Suchy, P., Jelinek, P., Strakova, E., Hucl, J. 2002. Chemical composition of muscles of hybrid broiler chickens during prolonged feeding. Czech Journal of Animal Science, 47(12): 511–518.
  • Şenköylü, N. 1995. Modern Tavuk Üretimi. Tekirdağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Ders Kitabı 2. Baskı. Tekirdağ.
  • Yenice, E. 2005. Kanatlılarda yem tüketiminin kontrolü ve yem seçim mekanizması. Tavukçuluk Araştırma Dergisi, 6(1):64–65.
  • Yıldırım, H. 2003. Etlik piliçlerde yem seçimi kabiliyeti ve yetiştiricilikteki önemi. Doktora Tezi. Mustafa Kemal Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Zootekni Anabilim Dalı, 97s. Antakya.
  • Zarate, A.J., Moran, E.T., Burnham, D.J. 2003. Exceeding essential amino acid requirements and improving their balance as a means to minimize heat stress in broilers. Journal of Applied Poultry Research, 12(1): 37–44.
Toplam 29 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm HAYVAN BESLEME (Animal Nutrition)
Yazarlar

Tugay Ayaşan

Ferda Okan Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 26 Aralık 2014
Yayımlandığı Sayı Yıl 2014 Cilt: 17 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Ayaşan, T., & Okan, F. (2014). Dişi Etlik Piliçlerde Treonine Özgü Yem Seçiminin Performans Ölçütleri ve Karkas Özelliklerine Etkisi. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi, 17(2), 1-9. https://doi.org/10.18016/ksujns.43829
AMA Ayaşan T, Okan F. Dişi Etlik Piliçlerde Treonine Özgü Yem Seçiminin Performans Ölçütleri ve Karkas Özelliklerine Etkisi. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi. Aralık 2014;17(2):1-9. doi:10.18016/ksujns.43829
Chicago Ayaşan, Tugay, ve Ferda Okan. “Dişi Etlik Piliçlerde Treonine Özgü Yem Seçiminin Performans Ölçütleri Ve Karkas Özelliklerine Etkisi”. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi 17, sy. 2 (Aralık 2014): 1-9. https://doi.org/10.18016/ksujns.43829.
EndNote Ayaşan T, Okan F (01 Aralık 2014) Dişi Etlik Piliçlerde Treonine Özgü Yem Seçiminin Performans Ölçütleri ve Karkas Özelliklerine Etkisi. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi 17 2 1–9.
IEEE T. Ayaşan ve F. Okan, “Dişi Etlik Piliçlerde Treonine Özgü Yem Seçiminin Performans Ölçütleri ve Karkas Özelliklerine Etkisi”, KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi, c. 17, sy. 2, ss. 1–9, 2014, doi: 10.18016/ksujns.43829.
ISNAD Ayaşan, Tugay - Okan, Ferda. “Dişi Etlik Piliçlerde Treonine Özgü Yem Seçiminin Performans Ölçütleri Ve Karkas Özelliklerine Etkisi”. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi 17/2 (Aralık 2014), 1-9. https://doi.org/10.18016/ksujns.43829.
JAMA Ayaşan T, Okan F. Dişi Etlik Piliçlerde Treonine Özgü Yem Seçiminin Performans Ölçütleri ve Karkas Özelliklerine Etkisi. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi. 2014;17:1–9.
MLA Ayaşan, Tugay ve Ferda Okan. “Dişi Etlik Piliçlerde Treonine Özgü Yem Seçiminin Performans Ölçütleri Ve Karkas Özelliklerine Etkisi”. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi, c. 17, sy. 2, 2014, ss. 1-9, doi:10.18016/ksujns.43829.
Vancouver Ayaşan T, Okan F. Dişi Etlik Piliçlerde Treonine Özgü Yem Seçiminin Performans Ölçütleri ve Karkas Özelliklerine Etkisi. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi. 2014;17(2):1-9.