Bu çalışmanın amacı; araştırma bölgesi olan Konya ilinde buğday üretiminde tarım ilaçları kullanımınınincelenmesi ve birim alana düşen tarım ilaçları kullanım miktarının herbisit, fungisit, insektisit ve rodentisitayrımında tespit edilmesidir. Çalışmada kullanılan veriler buğday üreticilerinden anket yolu ile elde edilmiştir.Tarım ilaçlarının aktif madde miktarlarının hesaplanmasında; anket sonuçlarından elde edilen tarım ilaçları kullanımmiktarı ile bu ilaçlara ait aktif madde oranları çarpılmış ve aktif madde ayrımında toplulaştırılmıştır. İncelenenişletmelerde birim alana düşen tohum ve ürün uygulaması dâhil toplam aktif madde kullanımı 0.48 kg ha-1’dır.İncelenen işletmelerde aktif madde kullanımı Türkiye (0.47 kg ha-1) ortalamasına oldukça yakın bulunmuştur. BazıAvrupa ülkeleri ile incelenen işletmelerde aktif madde kullanımları karşılaştırıldığında; incelenen işletmelerde birimalana düşen aktif madde kullanımının bu ülkelerden daha düşük olduğu görülmektedir. Bu durum, ülke genelindeolduğu gibi araştırma bölgesinde de entansifleşme düzeyinin düşük olduğunu göstermektedir.
The aim of this study was the examination of pesticides usage in wheat production, and the determination of pesticides use per unit area by the groups of herbicides, fungicides, insecticides and rodenticides in Konya, which is research area. The data used in present study were obtained from the surveys conducted to wheat producers. The amount of pesticides usage obtained from the survey results were multiplied by the ratio of their active ingredients and the results were aggregated by the types of active ingredients. In examined farms, total amount of active ingredients per unit area, including both seed and crop applications was 0.48 kg ha-1, which was so close to Turkey average (0.47 kg ha-1). When compared the usage amount of active ingredients per unit area with that in some European countries, we observed that the pesticides usage per area in the farms was lower than those in these countries. This situation indicated us that as similar to whole country, the intensification level in agricultural practices was lower in research area
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | TARIM EKONOMİSİ (Agricultural Economics) |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 11 Şubat 2015 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2014 Cilt: 17 Sayı: 3 |