Özet: Biyosorbent rejenerasyonu ve tekrar kullanımı, biyosorpsiyon prosesini daha ekonomik hale getirmek için oldukça önemlidir. Desorpsiyon çalışmaları, biyosorpsiyon olayının mekanizmasının ortaya konulması, biyosorbentin geri kazanımı ve tekrar biyosorpsiyon prosesinde kullanımı için yapılmaktadır. Başarılı bir desorpsiyon işlemi, biyosorbentin çeşidine ve biyosorpsiyon mekanizmasına göre değişen uygun bir desorbent seçimini gerektirmektedir. Seçilen desorbentler etkili, ucuz ve zararsız olmalıdır. Bu çalışmada, kızılçam kozalak ve yaprak biyosorbentleri tarafından biyosorplanan Basic Red 46 ve Acid Yellow 220 boyalarının biyosorbent yüzeylerinden desorpsiyonu için seyreltik (0,1 M) HCl ve NaOH çözeltileri kullanılmıştır. Biyosorbentlerin boya biyosorpsiyonunda yeniden kullanım potansiyellerini değerlendirmek için ardışık biyosorpsiyon/desorpsiyon döngüsü aynı biyosorbentle üç kez tekrarlanmıştır. 0,1 M HCl kullanımı ile Basic Red 46 boyasının kozalak ve yaprak biyosorbentlerinden en düşük boya desorpsiyonu sırası ile %90,88 ve %95,99 olarak belirlenmiştir. 0,1 M NaOH kullanımı ile Acid Yellow 220 boyası için kozalak ve yaprak biyosorbentlerinden en düşük boya desorpsiyonu sırası ile %88,37 ve %86,79 olarak bulunmuştur. Sonuçlar, bu biyosorbentlerin ekonomik bir şekilde boya biyosorpsiyon çalışmalarında tekrar tekrar kullanılabileceğini göstermiştir.
Anahtar Kelimeler: Kızılçam, Boya, Biyosorpsiyon, Desorpsiyon
Dye Biosorption/Desorption Potential of Pinus brutia Ten. (Red pine)
Cone and Leaf Biomass
Abstract: The regeneration and reuse of biosorbent is quite important in order to make the biosorption process more economical. Desorption studies were performed for elucidating the mechanism of biosorption case, recovery of biosorbent and reuse of biosorbent at biosorption process. Selection of an appropriate eluent is crucial for successful regeneration. A successful desorption process requires the selection of a proper desorbent, which depends on the type of biosorbent and the mechanism of biosorption. The selected desorbents should be effective, cheap and harmless. In this study, dilute (0.1 M) HCl and NaOH solutions were employed for desorption of Basic Red 46 and Acid Yellow 220 dyes biosorbed by the cone and leaf biosorbents of red pine from the biosorbent surfaces. In order to evaluate the reuse potential of biosorbents at the dye biosorption, consecutive biosorption/desorption cycles were repeated three times with the same biosorbent. The minimum dye desorption from the cone and leaf biosorbents for Basic Red 46 by using 0.1 M HCl was defined as %90.88 and %95.99, respectively. For Acid Yellow 220, the minimum dye desorption from the cone and leaf biosorbents by employing 0.1 M NaOH was found as %88.37 and %86.79, respectively. The results displayed that these biosorbents as economically could be repeatedly used in the dye biosorption studies.
Key words: Red pine, Dye, Biosorption, Desorption
Biyosorbent rejenerasyonu ve tekrar kullanımı, biyosorpsiyon prosesini daha ekonomik hale getirmek içinoldukça önemlidir.biyosorbentin geri kazanımı ve tekrar biyosorpsiyon prosesinde kullanımı için yapılmaktadır. Başarılı birbiyosorpsiyon
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | EKOLOJİ (Ecology) |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 11 Şubat 2015 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2014 Cilt: 17 Sayı: 3 |