Gıda kaynaklı mikrobiyal patojenler tüm dünyada hastalık, ölüm ve ciddi ekonomik kayıplara neden olan önemli bir sorundur. Olumsuz etkilere yol açan gıda kaynaklı hastalıkların önüne geçilebilmesi ve potansiyellerininbelirlenebilmesiiçin hastalığa neden olan mikrobiyal etkenin ve miktarının tanımlanması ve belirlenmesi gerekmektedir. Gıda kaynaklı hastalıklara neden olan gıda patojen mikroorganizmaların spesifik ve tekrarlanabilir bir metot ile tanımlanmaları önem arz etmektedir. Enfeksiyon dozu yaklaşık 10 bakteri hücresine kadar düşebilen mikrobiyal gıda patojenlerinintespitihassas, türe spesifik ve güvenilir bir metot gerektirmektedir. Kültürel, immünolojik ve konvansiyonel PCR metotlarıpatojenlerin tanısında yaygın olarak kullanılmaktaancak
uzun zaman alması ve miktar ile ilgili yeterli bilgi vermemesi gibi sınırlamaları bulunmaktadır. Real Time PCR teknolojisi hassasiyeti, düşük miktardaki mikroorganizmaları belirleyebilme limiti, spesifikliği ve hızı gibi özelliklerinden dolayı mikrobiyal tanımlamada güncel ve güvenilir bir yöntemdir. Bu derleme çalışmasında, Real Time PCR tekniği yaklaşımları ve gıda patojenlerinde ve diğer mikrobiyal çalışmalara uygulanma potansiyelleri detaylandırılmıştır.
Foodborne microbial pathogens are major issue that gives rise to illness, death and serious economic losses all over the world. It is necessary that microbial factors and its amount cause to disease should be well defined to prevent foodborne diseases causing negative impact and determine its potential causes. Foodborne microbial pathogens that cause the foodborne diseases must be identified by a specific and reproducible method. Identification method of foodborne microbial pathogens that have infection doses as low as about 10 bacterial cells should be sensitive, specific species and reliable. Although cultural, immunologic and conventional PCR methods widely used in identification of microbial pathogens, they have some limitations including insufficient quantitative information of the tested micro-organisms and longtime requirement. Real time PCR technology is an up-to-date and reliable method in microbial identification due to its accuracy, specificity, low detection limit and rapidity. In this review, real time PCR approaches and application potentials in foodborne microbial pathogens and other microbial researches are emphasized.
Foodborne diseases Foodborne microbial pathogens Real Time PCR
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | GIDA BİLİMİ (Food Science) |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 13 Ocak 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2015 Cilt: 18 Sayı: 4 |