Bu araştırmada, Kahramanmaraş süt sığırcılığı işletmelerinin mekanizasyon yapısının belirlenmesi ve değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla, Kahramanmaraş iline bağlı ilçelerden, tabakalı tesadüfi örnekleme yöntemi ile seçilen 28 köy/belde’de toplam 115 işletmeden anket yoluyla yüz yüze görüşme yapılarak veriler elde edilmiştir. Yörede süt sığırcılığı yapan işletmelerin % 29.19’u besi sığırcılığı (BS), % 26.85’i bitkisel üretim (BÜ), % 43.96’sı ise BS+BÜ faaliyetlerini de yapmaktadır. İşletmelerdeki inek ırklarının dağılımı, Siyah alaca ve melezi (%63.82), Simental ve melezi (%34.23), Esmer (1.38) ve diğer (0.57) olarak belirlenmiştir. İşletmelerde en fazla işgücü (3 işgücü) ahır temizliğinde, en az ise hayvanlara su verme işlerinde (1 işgücü) olmakta, yemleme ve sağım işlerinde ise her biri için 2 işgücü kullanılmaktadır. Yapılan işlemlerin her biri için harcanan ortalama süreler; ahır temizliği 45 dakika, sulama 18 dakika, yemleme 43 dakika, sağım 45 dakika ve bakım 21 dakika olmaktadır. İşletmelerin; % 58.78’inde iki sıralı ardışık sağım yeri, % 31.50’sinde iki sıralı paralel duraklı sağım yeri, % 9.72’sinde balık kılçığı sağım yeri bulunmakta ve %83.33’ü mobil tip, %13.83’ü doğrudan gübre kanalında biriktirme, % 2.79’u paletli sonsuz zincirli gübre temizleme düzenleri kullanmaktadır. İşletmelerin %85.92’si hayvan gübresini açıkta depolamakta, %13.87’si ise gübre çukurunda depolamaktadır. Süt sığırcılığı işletmelerinin traktör ve tarım makinaları varlığı, işletme ölçeği büyüdükçe artmaktadır. İşletme başına ortalama traktör sayısı 0.76 ve makine sayısı ise 8.59 olarak hesaplanmıştır. Yapılan F-testi analizine göre, işletme ölçeği ile traktör varlığı, yeşil yem biçme makinesi, tarım arabası, yem kırma makinesi, yem karma ve dağıtma makinesi, süt soğutma tankı, sağım ünitesi, suluk ve işletmedeki toplam makine arasındaki ilişki istatistiksel olarak P<0.01 düzeyinde önemli bulunmuştur. Ayrıca, pulluk, sağım makinesi arasındaki ilişki P<0.05 düzeyinde, kültivatör, toprak işleme tırmığı ve silaj makinesi arasındaki ilişki ise P<0.10 düzeyinde önemli bulunmuştur. Elde edilen veriler, yörede yeni kurulacak işletmeler, mevcut işletmelerin iyileştirilmesi, hayvancılıkta mekanizasyon konusunda makine üreten kuruluşların üretim ve pazar oluşturma, sütün değerlendirilmesi vb. alanlarda kullanılabilecektir.
Anahtar Kelimeler: Süt sığırcılığı işletmeleri, mekanizasyon yapısı, Kahramanmaraş.
Mechanization Structure of Dairy Cattle Farms in Kahramanmaraş Province
ABSTRACT: Objective of this study was to determine and evaluate the structural and mechanization features of Kahramanmaraş dairy farms. For this purpose, a questionnaire obtained from face to face interviews from total of 115 enterprises located in 28 villages/towns selected by stratified random sampling method. Of the total dairy cattle enterprises in the region, 29.19 % were in beef cattle (BC), 26.85 % were in crop production (CP) and 43.96 % were in both (BC) and (CP) activities. The cow breeds distributions for Holstein and crossbred, Simmental and crossbred, Brown Swiss, and other were determined as 63.82 %, 34.23 %, 1.38 and 0.57, respectively. The most and the least labor used in enterprises were in barn cleaning (3 labors) and in watering (1 labor), respectively. Both feeding and milking tasks sustained two labor for each. The average time spent on each tasks averaged 45 minutes for barn cleaning, 18 minutes for watering, 43 minutes for feeding, 45 minutes for milking and 21 minutes for maintenance. The ratio of enterprises using two consecutive sequential milking place, two rows parallel mounted milking place and herringbone milking place were 58.78 %, 31.50 %, and 9.72 %, respectively. Types of manure cleaning were consisted of 83.33 %, 13.83 % 2.79 % for mobile carry, storing directly into manure channel and carrying by crawlers, respectively. While 85.92's % of enterprises stored manure outside openly, 13.87 % of which used manure storage pits. In the dairy farms, usage of the tractors and machinery increases as the business scale grows. The average number of tractors and machines per farm were 8.59 and 0.76, respectively. F test showed that there was a significant interaction between the total machinery presence and the presence of tractors, grass cutters, trailers, horizontal screw feed mixers, milk cooling tanks, milking units, the watering system (P<0.01). Furthermore, the relationship between plow and milking machine and the relationship between foragers, cultivators and tillage harrows were significant at P<0.05, and P<0.10, respectively. The obtained data could be used in such newly established businesses, improving preexisting businesses, creating market for farm machinery producing organizations and for the milk producers.
Key Words: Dairy cattle farms, mechanization structure, Kahramanmaraş.
Bölüm | TARIM MAKİNALARI (Agricultural Machinery) |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 4 Ocak 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 20 Sayı: 2 |