Bu çalısmada nikelin 0, 25, 50, 75, 100, 200, 400, 800, 1600 ve 2000 mg L-1 dozlarının bazı önemli yazlık
sebzelerin çimlenmesi üzerine etkileri arastırılmıstır. Nikelin domates, biber, patlıcan, kavun, karpuz, hıyar, kabak,
fasulye, bamya ve mısır tohumlarında; G-max (çimlenme oranı), G-ind (çimlenme indeksi), T-mean (ortalama
çimlenme süresi), T50 (yarı çimlenme süresi), G75-25 ve G90-10 üniform çimlenme süreleri üzerine etkileri
olumsuz bulunmustur. Çimlenme kabiliyeti değerlerine göre nikelin etkisi biber, patlıcan ve fasulyede 25 mg L-1;
hıyar, kavun ve mısırda 50 mg L-1; kabak ve bamyada 100 mg L-1; domateste 200 mg L-1, karpuzda 800 mg L-1
dozlarından baslayarak olumsuz olmustur. Nikel çimlenme süreleri bazında biber, patlıcan, bamya ve fasulyede 25
mg L-1; hıyar ve mısırda 50 mg L-1; kabak ve karpuzda 100 mg L-1; domateste 200 mg L-1; kavunda 1600 mg L-1’de
olumsuz etki yapmıstır. Nikelli ortamlarda domates ve karpuz diğer türlere göre daha tolerant görülmüstür.
Bölüm | Makaleler |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Mart 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2010 Cilt: 13 Sayı: 1 |