Bu araştırma 9 farklı silajlık mısır çeşidinin (Cadız, Colonia, SY
Lucrosa, Truva, BC 682, OSSK 596, DS 0224, Arifiye ve Sakarya) bazı silaj ve
tane özelliklerinin belirlenmesi amacıyla 2013 ve 2014 yıllarında
yürütülmüştür. Silaj ve tane özellikleri bitkilerin hamur olum döneminde
incelenmiştir. Bu dönemde alınan bitkiler 2 cm boyutunda parçacıklara ayrılmış
ve 2’şer litrelik plastik kaplarda 25±2 oC sıcaklıkta 75 gün süre
ile silolanmıştır. Daha sonra silaj örnekleri 60 oC’de sabit
ağırlığa gelinceye kadar kurutulmuş ve öğütülerek analize hazır hale
getirilmiştir. Tane özellikleri için hamur olum döneminde alınan koçanlar 60 oC’de
kurutularak, harmanlanmış ve öğütülerek analizi yapılmıştır. Silaj örneklerinde
kuru madde oranı, ham protein oranı, ADF, NDF, K, P, Ca ve Mg içerikleri,
tanede ise ham protein kül oranı ile nişasta ve yağ içerikleri belirlenmiştir. Birleştirilmiş
yıllara göre; silaj örneklerinde kuru madde, ADF ve NDF oranları sırasıyla % 28.36
- 34.58, % 31.30 - 37.47 ve % 50.53 - 60.40, tanede ise nişasta, yağ ve kül
oranı sırasıyla % 60.88 - 68.71, % 4.48 - 5.32 ve % 2.10 - 2.51 arasında
değişmiştir. En yüksek ham protein oranı silajda % 9.09 ile SY Lucrosa, tanede %
11.36 ile Arifiye çeşidinde belirlenmiştir. Bununla birlikte silaj ve tane
özellikleri arasındaki korelasyon da incelenmiş ve silajın kimyasal özellikleri
ile tanenin içeriği arasında değişen oranlarda ilişki olduğu tespit edilmiştir.
Bölüm | TARLA BİTKİLERİ (Field Crops) |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 26 Aralık 2017 |
Kabul Tarihi | 12 Aralık 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 20 |