Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Gübrelemenin Sakız Fasulyesinin (Cyamopsis tetragonoloba (L.) Taub.) Ot Verimi ve Kalitesine Etkileri

Yıl 2017, Cilt: 20 , 130 - 134, 26.12.2017
https://doi.org/10.18016/ksudobil.349055

Öz

Ülkemizde yetiştirilen yazlık baklagil
yem bitkileri türü oldukça sınırlıdır. Bu bakımdan sakız fasulyesinin önemli
bir seçenek olabileceği düşüncesiyle bu araştırma planlanmış ve çalışmada
farklı gübre çeşidi ve dozlarının verim ve kalite özellikleri üzerindeki
etkileri araştırılmıştır. Araştırma Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
Dardanos Yerleşkesi Ziraat Fakültesi uygulama alanında 2015 ve 2016 yılları yaz
döneminde yürütülmüştür. Tesadüf blokları deneme desenine göre 3 tekerrürlü
olarak kurulan denemede, 3 azot (0, 3, 6 kg da-1) ve 5 fosfor (0, 3,
6, 9, 12 kg da-1) dozu uygulanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, en
yüksek yeşil ve kuru ot verimi 3 kg/da N ve 6 kg/da P2O5 uygulamasında
elde edilmiştir. Bunun yanında otun en yüksek ham protein ve ham kül oranları
ile en düşük NDF ve ADF oranları dekara 6 kg N ve 12 kg P2O5
atılan parsellerde belirlenmiştir. Sonuç olarak, Çanakkale ve benzeri
çevrelerde sakız fasulyesi yetiştiriciliğinde yüksek ot üretimi için dekara 3
kg N ve 6 kg P2O5, besleme değeri yüksek ot üretimi için
ise dekara 6 kg N ve 12 kg P2O5 verilmesinin uygun
olacağı öngörülmüştür.

Kaynakça

  • Açıkgöz E, Uzun A, Bilgili U, Sıncık M 2004. Yield and Quality Performances of Forage Type Pea Strains Contrasting Leaf Types. European J. Agronomy, 22: 85-94.
  • Alatürk F 2012. Gübrelemenin Çanakkale İli Meralarında Verim ve Otun Kimyasal Bileşimine Etkileri. Yüksek Lisans Tezi. ÇOMÜ Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Anabilim Dalı sayfa 133.
  • Anonim 2015. Tekirdağ Ticaret Borsası Tarımsal Amaçlı Analiz Laboratuvarı Toprak Analiz Raporu.
  • AOAC 1990. Official Method of Analysis. Association of Official Analytical 12 Chemists. 15th. Edition. Washington DC., USA. 66-88.
  • Arora RN, Pahuja SK 2008. Mutagenesis in guar (Cyamopsis tetragonoloba (L.) Taub.). Plant Mutation Reports, 2(1): 7-9.
  • Ayub M, Khalid M, Tarig M, Nadeem MA, Naeem M 2011. Effect of Different Seeding Densities and Nitrogen Levels on Growth, Forage Yield and Quality Attributes of Cluster Bean (Cyamoposis tetragonoloba Tuab.). J. Agric. Tech., 7(5): 1409-1416.
  • Ayub M, Nadeem MA, Naeem M, Tahir M, Tariq M, Ahmad, W 2012. Effect of Different Levels of P and K on Growth, Forage Yield and Quality of Cluster Bean (Cyamopsis tetragonolobus L.). The Journal of Animal and Plant Sci., 22(2): 479-483.
  • Ball DM, Collins M, Lacefield GD, Martin NP, Mertens DA, Olson KE, Putnam DH, Undersander DJ, Wolf MW 2001. Understanding Forage Quality. American Farm Bureau Federation Publication, 1-01, Park Ridge.
  • Barros I, Gaiser T, Lange FM, Römheld V 2007. Mineral Nutrition and Water Use Patterns of a Maize/Cowpea Intercrop on a Highly Acidic Soil of the Tropic Semiarid. Field Crops Research, 101: 26-36.
  • Brotherson JD, Osayande ST 1980. Mineral Concentrations in True Mountain Mahogany and Utah Juniper in Associated Soils. Journal of Range Management. 33:182-185.
  • Çelebi R, Çelen AE, Çelebi Zorer Ş, Şahar AK 2010. Farklı Azot ve Fosfor Dozlarının Mısırın (Zea mays L.) Silaj Verimi ve Kalitesine Etkisi. Selçuk Üni. Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi, 24(4): 16-24.
  • Dabas BS, Phogat BS, Rana RS 1995. Genetic Resources of Cluster Bean in India. In: Sharma B (Ed) Genetic Research and Education: Current Trends and the Next 50 Years. Indian Society of Genetics and Plant Breeding, New Delhi, pp 63-70.
  • Dougles CA 2005. Evaluation of Guar Cultivars in Central and Southern Queensland. Rural Industries Research and Development Corporation, 11p.
  • Galdamez-Cabrera NW, Coffey KP, Coblentz WK, Turner JE, Scarbrough DA, Jhonson ZB, Gunsaulis JL, Daniels MB, Helwig DH 2003. In Situ Ruminal Degradation of Dry Matter and Fiber from Bermuda grass Fertilized with Different 161 Nitrogen Rates and Harvested on Two Dates. Animal Feed Science and Technology, 105(1/4): 185-198.
  • Gökkuş A 1990. Gübreleme Sulama ve Otlatma Uygulamalarının Erzurum Ovasındaki Çayırların Kimyasal ve Botanik Kompozisyonlarına Etkileri. Atatürk Üni. Ziraat Fak. Dergisi, 21(2): 7-24.
  • Harmoney KR, Thompson CA 2005. Fertilizer Rate and Placement Alters Triticale Forage Yield and Quality. Forage and Grazinglands, May: 1-9.
  • Hussein MM, Alva AK 2014. Growth, Yield and Water Use Efficiency of Forage Sorghum as Affected by NPK Fertilizer and Deficit Irrigation. American Journal of Plant Sciences, 5: 2134-2140.
  • Hymowitz T, Matlock RS 1963. Guar in the United States. Oklahoma Agricultural Experiment Station Technical Bulletin, 611: 1-34.
  • NRAA 2014. Potential of Rainfed Guar (Cluster beans) Cultivation, Processing and Export in India. Policy paper No. 3 National Rainfed Area Authority, NASC Complex. DPS Marg, New Delhi-110012, India, 109 p.
  • Özaslan A 1996. Erzurum Ekolojik Şartlarında Taban Mera Bitki Örtülerinin Islahı Üzerine Yırtma, Gübreleme ve Herbisit Uygulamalarının Etkileri. Yüksek Lisans Tezi. Atatürk Üni. Fen Bilimleri Enst. Tarla Bitkileri Anabilim Dalı, Erzurum.
  • Özcan H, Ekinci H, Kavdır Y, Yüksel O 2003. Dardanos Yerleşkesi Alan Toprakları. ÇOMÜ Yardımcı Ders Kitabı.
  • Paleg LG, Aspinal D 1981. The Physiology and Biochemistry of Drought Resistance in Plants. Academic Press, Sydney, Australia. Pp. 251-252.
  • Pawlik M, Laskowski JS 2006. Stabilization of Mineral Suspensions by Guar Gum in Potash Ore Flotation Systems. Can. J. Chem. Eng., 84: 532-538.
  • Rao NK, Shahid M 2011. Potential of Cowpea (Vigna unguiculata (L.) Walp.) and Guar (Cyamopsis tetragonoloba (L.) Taub.) as Alternative Forage Legumes for the United Arab Emirates. Emir. J. Food Agric., 23(2): 147-156.
  • SAS 1999. Institute Inc., SAS OnlineDoc®, Version 9.0, Cary, NC: SAS Institute Inc.
  • Van Soest PJ, Robertson JD, Lewis BA 1991. Methods 1 for Dietary Fiber, Neutral Detergent Fiber and Non-Starch Polysaccharides in Relation to Animal Nutrition. J. Dairy Science, 74: 3583-3597.
  • Whistler RL, Hymowitz T 1979. Guar Agronomy, Production, Industrial Use and Nutrition. Purdue University Press, West Lafayette, IN, 1-118.
Toplam 27 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm TARLA BİTKİLERİ (Field Crops)
Yazarlar

Müge Batırca Bu kişi benim

Ahmet Gökkuş Bu kişi benim

Fırat Alatürk Bu kişi benim

Selçuk Birer Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 26 Aralık 2017
Kabul Tarihi 18 Aralık 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 20

Kaynak Göster

APA Batırca, M., Gökkuş, A., Alatürk, F., Birer, S. (2017). Gübrelemenin Sakız Fasulyesinin (Cyamopsis tetragonoloba (L.) Taub.) Ot Verimi ve Kalitesine Etkileri. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi, 20, 130-134. https://doi.org/10.18016/ksudobil.349055
AMA Batırca M, Gökkuş A, Alatürk F, Birer S. Gübrelemenin Sakız Fasulyesinin (Cyamopsis tetragonoloba (L.) Taub.) Ot Verimi ve Kalitesine Etkileri. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi. Aralık 2017;20:130-134. doi:10.18016/ksudobil.349055
Chicago Batırca, Müge, Ahmet Gökkuş, Fırat Alatürk, ve Selçuk Birer. “Gübrelemenin Sakız Fasulyesinin (Cyamopsis Tetragonoloba (L.) Taub.) Ot Verimi Ve Kalitesine Etkileri”. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi 20, Aralık (Aralık 2017): 130-34. https://doi.org/10.18016/ksudobil.349055.
EndNote Batırca M, Gökkuş A, Alatürk F, Birer S (01 Aralık 2017) Gübrelemenin Sakız Fasulyesinin (Cyamopsis tetragonoloba (L.) Taub.) Ot Verimi ve Kalitesine Etkileri. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi 20 130–134.
IEEE M. Batırca, A. Gökkuş, F. Alatürk, ve S. Birer, “Gübrelemenin Sakız Fasulyesinin (Cyamopsis tetragonoloba (L.) Taub.) Ot Verimi ve Kalitesine Etkileri”, KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi, c. 20, ss. 130–134, 2017, doi: 10.18016/ksudobil.349055.
ISNAD Batırca, Müge vd. “Gübrelemenin Sakız Fasulyesinin (Cyamopsis Tetragonoloba (L.) Taub.) Ot Verimi Ve Kalitesine Etkileri”. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi 20 (Aralık 2017), 130-134. https://doi.org/10.18016/ksudobil.349055.
JAMA Batırca M, Gökkuş A, Alatürk F, Birer S. Gübrelemenin Sakız Fasulyesinin (Cyamopsis tetragonoloba (L.) Taub.) Ot Verimi ve Kalitesine Etkileri. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi. 2017;20:130–134.
MLA Batırca, Müge vd. “Gübrelemenin Sakız Fasulyesinin (Cyamopsis Tetragonoloba (L.) Taub.) Ot Verimi Ve Kalitesine Etkileri”. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi, c. 20, 2017, ss. 130-4, doi:10.18016/ksudobil.349055.
Vancouver Batırca M, Gökkuş A, Alatürk F, Birer S. Gübrelemenin Sakız Fasulyesinin (Cyamopsis tetragonoloba (L.) Taub.) Ot Verimi ve Kalitesine Etkileri. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi. 2017;20:130-4.