Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Farklı Ketencik [Camelina sativa (L.) Crantz.] Genotiplerinin Ham Yağ Oranları ve Yağ Asidi Kompozisyonlarının Belirlenmesi

Yıl 2017, Cilt: 20 , 201 - 205, 26.12.2017
https://doi.org/10.18016/ksudobil.349198

Öz

Bu Araştırma; Samsun ekolojik
koşullarında 12 ketencik genotipinin ham yağ oranları ve yağ asidi kompozisyonlarının
belirlenmesi amacıyla, 2014-2015 ve 2015-2016 yıllarında, Ondokuz Mayıs
Üniversitesi, Ziraat Fakültesinde yürütülmüştür. Araştırma sonucu; ham yağ
oranları ile palmitik, stearik, oleik, linoleik, linolenik, araşidik,
eikosenoik ve erusik yağ asitleri kompozisyonu bakımından genotipler arasında
istatistiki anlamda önemli farklılığın olduğu tespit edilmiştir. İki yılın ortalaması
olarak; ham yağ oranının %28.48-36.09 olduğu, palmitik asit oranının %6.28-7.35,
stearik asit oranının %2.43-2.77, oleik asit oranının %14.78-17.22, linoleik
asit oranının %16.04-20.33, linolenik asit oranının %36.07-40.13, araşidik asit
oranının %1.34-2.17, eikosenoic (gondoic) asit oranının %15.65-18.16 ve erusic
asit oranının %0.38-0.60 arasında değiştiği belirlenmiştir. Sonuç olarak en
yüksek ham yağ oranına sahip genotipin Ames-26686 olduğu; oleik asiti yüksek ve
yağın yemeklik kalitesini yükseltmek amacıyla çalışmalarda yer alabilecek
ketencik genotipinin CR-1674190 olduğu, Linoleik asit oranı bakımından yerli,
Omega-3 kaynağı olarak kullanılacak ketencik genotipi olarak Ames-26665 genotipi
olduğu ve erusic asit içeriği bakımından da en düşük erusik asit oranına sahip
genotipin CR-476/65 olduğu belirlenmiştir. Dolayısıyla yapılacak çalışmalarda
bu genotipler üzerinde durulmasının uygun olduğu sonucuna varılmıştır.

Kaynakça

  • Anon, 2017. ANKOM Technology Method Analytical Procedure XT10/XT10i/XT15/XT15i (www.ankom.com, erişim 13.07.2017).
  • Agegnehu M., Honermeier B. 1997. Effects of Seeding Rate andNitrogenFertilization on SeedYield, SeedQualityandYield Components of Fal se Flax (Camelinasative L.). DieBodenkultur, 48 (1).
  • Angelini LG.,Moscheni E., Colonna G., Belloni P. Bonari, E. 1997. Variation in agronomic characteristics and seed oil composition of new oil seed crops in centralItaly. IndCropsProd6:313–323.
  • Arslan Y., Subaşı İ., Katar D., Kodaş R., Kervanoğlu H. 2014. FarkliAzot ve Fosfor Dozlarinin Ketencik Bitkisi (Camelina Sativa (L.) Crantz)’nin Bazi Bitkisel Özellikleri Üzerine Olan Etkisinin Belirlenmesi., Anadolu Tarım Bilim. Derg., 2014,29(3):231-239.
  • BertiM., Wilckens R., Fischer S., Solis A., Johnson, B. 2011. Seeding Date Influence on Camelina Seed Yield, Yield Components and Oil Content in Chile Vol. 34: 1358-1365.
  • Budin JT., Brene, WM., Putnam DH. 1995. Somecompositionalproperties of Camelina (Camelinasativa L. Crantz) seedsandoils. Journal of the American Oil Chemists'Society 72: 309-315.
  • Karahoca A.2002. Çukurova Koşullarında Ketencik (Camelinasativa)'te Farklı Azot ve Fosfor Gübrelemesinin Tohum Verimi ve Yağ Oranına Etkileri. Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü. Yüksek Lisans Tezi., Adana.
  • Katar D., Arslan Y., Subaşı İ. 2012. Ankara Ekolojik Koşullarında Farklı Ekim Zamanlarının Ketencik (Camelinasativa (L.) Crantz) Bitkisinin Yağ Oranı ve Bileşimi Üzerine Olan Etkisinin Belirlenmesi. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi Journal of TekirdagAgriculturalFaculty, 9(3):84-90, 2012.
  • Kurt O. 2015. Bitki Islahı Ders Kitabı, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları.
  • Kurt O., Uysal H., Demir A., Özgür Ü., Kılıç R. 2011. Samsun Ekolojik Koşullarına Adapte Olabilecek Kışlık Aspir (Carthamus tinctorius L.) Genotioplerinin Belirlenmesi Üzerinde Bir Araştırma. Anadolu Tarım Bilim. Derg., 26(3):212-216.
  • Sampath A. 2009. Chemicalcharacterization of camelinaseedoil. Thedegree of Master of Science. New Brunswick, New Jersey. p180.
  • Tomas L., Jaroslav H., Jiri M., Johann V., Jiri VP., Radek F., Ladislav V., Ladisla D., Anna M. 2011. Effect of Combined Nitrogen and Sulphur Fertilization on Yield and Qualitative Parameters of Camelina sativa [L.] Crtz. (false flax). Vol:6, 313-321.
  • VollmannJ., Damboeck A., Eckl A., Schrems H., Rucken-bauer P. 1996. Improvement of Camelina sativa, an underexploited oilseed. p. 357-362. In: J. Janick (ed.), Progress in new crops. ASHS Press, Alexan-dria, VA.
  • ZubrJ. 2003. Qualitativevariation of Camelinasativaseedfromdifferentlocations.,Ind. CropsProd., 17:161-169.
Toplam 14 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm TARLA BİTKİLERİ (Field Crops)
Yazarlar

Merve Göre Bu kişi benim

Orhan Kurt Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 26 Aralık 2017
Kabul Tarihi 15 Aralık 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 20

Kaynak Göster

APA Göre, M., & Kurt, O. (2017). Farklı Ketencik [Camelina sativa (L.) Crantz.] Genotiplerinin Ham Yağ Oranları ve Yağ Asidi Kompozisyonlarının Belirlenmesi. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi, 20, 201-205. https://doi.org/10.18016/ksudobil.349198
AMA Göre M, Kurt O. Farklı Ketencik [Camelina sativa (L.) Crantz.] Genotiplerinin Ham Yağ Oranları ve Yağ Asidi Kompozisyonlarının Belirlenmesi. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi. Aralık 2017;20:201-205. doi:10.18016/ksudobil.349198
Chicago Göre, Merve, ve Orhan Kurt. “Farklı Ketencik [Camelina Sativa (L.) Crantz.] Genotiplerinin Ham Yağ Oranları Ve Yağ Asidi Kompozisyonlarının Belirlenmesi”. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi 20, Aralık (Aralık 2017): 201-5. https://doi.org/10.18016/ksudobil.349198.
EndNote Göre M, Kurt O (01 Aralık 2017) Farklı Ketencik [Camelina sativa (L.) Crantz.] Genotiplerinin Ham Yağ Oranları ve Yağ Asidi Kompozisyonlarının Belirlenmesi. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi 20 201–205.
IEEE M. Göre ve O. Kurt, “Farklı Ketencik [Camelina sativa (L.) Crantz.] Genotiplerinin Ham Yağ Oranları ve Yağ Asidi Kompozisyonlarının Belirlenmesi”, KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi, c. 20, ss. 201–205, 2017, doi: 10.18016/ksudobil.349198.
ISNAD Göre, Merve - Kurt, Orhan. “Farklı Ketencik [Camelina Sativa (L.) Crantz.] Genotiplerinin Ham Yağ Oranları Ve Yağ Asidi Kompozisyonlarının Belirlenmesi”. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi 20 (Aralık 2017), 201-205. https://doi.org/10.18016/ksudobil.349198.
JAMA Göre M, Kurt O. Farklı Ketencik [Camelina sativa (L.) Crantz.] Genotiplerinin Ham Yağ Oranları ve Yağ Asidi Kompozisyonlarının Belirlenmesi. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi. 2017;20:201–205.
MLA Göre, Merve ve Orhan Kurt. “Farklı Ketencik [Camelina Sativa (L.) Crantz.] Genotiplerinin Ham Yağ Oranları Ve Yağ Asidi Kompozisyonlarının Belirlenmesi”. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi, c. 20, 2017, ss. 201-5, doi:10.18016/ksudobil.349198.
Vancouver Göre M, Kurt O. Farklı Ketencik [Camelina sativa (L.) Crantz.] Genotiplerinin Ham Yağ Oranları ve Yağ Asidi Kompozisyonlarının Belirlenmesi. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi. 2017;20:201-5.