Bu Araştırma; Samsun ekolojik
koşullarında 12 ketencik genotipinin ham yağ oranları ve yağ asidi kompozisyonlarının
belirlenmesi amacıyla, 2014-2015 ve 2015-2016 yıllarında, Ondokuz Mayıs
Üniversitesi, Ziraat Fakültesinde yürütülmüştür. Araştırma sonucu; ham yağ
oranları ile palmitik, stearik, oleik, linoleik, linolenik, araşidik,
eikosenoik ve erusik yağ asitleri kompozisyonu bakımından genotipler arasında
istatistiki anlamda önemli farklılığın olduğu tespit edilmiştir. İki yılın ortalaması
olarak; ham yağ oranının %28.48-36.09 olduğu, palmitik asit oranının %6.28-7.35,
stearik asit oranının %2.43-2.77, oleik asit oranının %14.78-17.22, linoleik
asit oranının %16.04-20.33, linolenik asit oranının %36.07-40.13, araşidik asit
oranının %1.34-2.17, eikosenoic (gondoic) asit oranının %15.65-18.16 ve erusic
asit oranının %0.38-0.60 arasında değiştiği belirlenmiştir. Sonuç olarak en
yüksek ham yağ oranına sahip genotipin Ames-26686 olduğu; oleik asiti yüksek ve
yağın yemeklik kalitesini yükseltmek amacıyla çalışmalarda yer alabilecek
ketencik genotipinin CR-1674190 olduğu, Linoleik asit oranı bakımından yerli,
Omega-3 kaynağı olarak kullanılacak ketencik genotipi olarak Ames-26665 genotipi
olduğu ve erusic asit içeriği bakımından da en düşük erusik asit oranına sahip
genotipin CR-476/65 olduğu belirlenmiştir. Dolayısıyla yapılacak çalışmalarda
bu genotipler üzerinde durulmasının uygun olduğu sonucuna varılmıştır.
Bölüm | TARLA BİTKİLERİ (Field Crops) |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 26 Aralık 2017 |
Kabul Tarihi | 15 Aralık 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 20 |