Bu çalışma, Türkiye’de yaygın olarak
yetiştiriciliği yapılan Agria patates çeşidinde farklı dozlarda uygulanan demir
gübrelemesinin bitki gelişimi ile yumru verimi ve kalitesi üzerine etkilerini
belirlemek amacıyla, 2016 yılında Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Tarım
Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Araştırma ve Uygulama Alanında Tesadüf
Blokları Deneme Desenine göre üç tekrarlamalı olarak kurulup yürütülmüştür.
Denemede 10 farklı demir (Fe) dozu (Fe0: Kontrol (0 Fe g/ha), Fe100:
100 g/ha, Fe100 + 100: 100 + 100 g/ha, Fe200: 200 g/ha,
Fe150 + 150: 150 + 150 g/ha, Fe300: 300 g/ha, Fe200
+ 200: 200 + 200 g/ha, Fe400: 400 g/ha, Fe250 + 250:
250 + 250 g/ha, Fe500: 500 g/ha) uygulaması kullanılmıştır. Demir
gübresi uygulaması bitkiler çiçeklenme başlangıcında ve tam çiçeklenme
döneminde olmak üzere iki dönemde uygulanmıştır. Denemede EDDHA formunda %6
oranında Fe içeren demir gübresi kullanılmıştır. Çalışma sonucunda, demir
uygulamasının bitki gelişimi, yumru verimi ve yumru kalitesi üzerine önemli
etkiye sahip olduğu belirlenmiştir. Araştırmada, en yüksek yumru verimi 3229.0
kg/da ile Fe250+250 uygulamasından, en düşük yumru verimi ise 2441.4
kg/da ile Kontrol uygulamasından elde edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre,
kuvvetli alkali toprak yapısına sahip olan Niğde Bölgesi patates tarım
alanlarında demir gübrelemesinin, yumru verim ve kalitesini arttırmak için
uygun olacağı sonucuna varılmıştır.
Bölüm | TARLA BİTKİLERİ (Field Crops) |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 26 Aralık 2017 |
Kabul Tarihi | 15 Aralık 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 20 |