Bu
çalışma, bazı ticari ve yerel yulaf genotiplerinin çimlenme ve erken fide
gelişim dönemlerinde oluşturulan tuz stresine tepkilerini belirlemek amacıyla,
Düzce Üniversitesi, Çilimli Meslek Yüksekokulu laboratuvarında 2016 yılında
yürütülmüştür. Araştırmada, 10’u tescilli, 6 yerel olmak üzere 16 yulaf
genotipine, 0 (kontrol), 50 ve 100 mM dozlarında tuz (NaCl) stresi
uygulanmıştır. Araştırmada genotiplerin, 24. Saatteki su alım oranı (%),
çimlenme yüzdeleri (%), kök uzunlukları (cm), sürgün uzunlukları (cm), kök yaş
ağırlıkları (mg/bitki), sürgün yaş ağırlıkları (mg/bitki), kök kuru ağırlıkları
(mg/bitki), sürgün kuru ağırlıkları (mg/bitki), tuz dayanıklılık indeksi (%) ve
tohum güç indeksleri değerleri incelenmiştir. İncelenen tüm özellikler yönüyle
genotipler, tuz dozları ve genotip x tuz dozu
interaksiyonları istatistiksel olarak önemli bulunmuştur. Genotiplerin
incelenen özellikler bakımından tuzluluğa tepkileri farklı olmuştur. Artan tuz
konsantrasyonları yulaf genotiplerinin hem çimlenmesini hem de fide gelişimini
olumsuz yönde etkilemiştir. Tuz dayanıklılık indeksi değerleri bakımından TL558,
Arslanbey ve Faikbey genotipleri tuza dayanıklı olarak öne çıkmışlardır.
Bölüm | TARLA BİTKİLERİ (Field Crops) |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 26 Aralık 2017 |
Kabul Tarihi | 15 Aralık 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 20 |