Bu
Çalışma; Farklı hayvansal gübrelerin Safran (Crocus sativus L.) bitkisinin gelişmesine ve bazı tarımsal
özelliklerinin üzerine etkisini belirlemek üzere yapılmıştır. Ekim 2016 - Nisan
2017 tarihleri arasında; sera denemesi şeklinde Uşak Üniversitesi Ziraat ve
Doğa Bilimleri Fakültesi Araştırma ve Deneme serasında kurulup yürütülmüştür.
Çalışmada; farklı hayvansal gübrelerin karıştırıldığı (Kanatlı, Koyun, Keçi,
İnek, Solucan Gübresi) yetiştirme ortamlarında safran bitkisi yetiştirilmiştir.
Tesadüf blokları deneme desenine göre; 4 tekrarlamalı olarak kurulan çalışmada
oluşturulan ortamlara orta-küçük boy (3-4 cm çevre uzunluğuna sahip) toplam 120
adet safran soğanının dikimi gerçekleştirilmiştir. Çıkış gösteren soğan
sayısına ilişkin (1.,2., 3. ve 5. ay sonundaki) değerleri; yine 1., 3., 5. ay
sonundaki bitki boylarına (cm), yaprak sayılarına (adet) ait değerleri tespit
edilmiştir. Ayrıca hasat edilen toplam soğan ağırlığı (gr/saksı), soğan sayısı
(adet/saksı) ve birim soğan ağırlığının (gr/soğan) ölçümleri yapılmıştır. Hasat
edilen soğan sayısı ortalaması (2 ile 9 adet) arasında değişmiştir. En yüksek
soğan sayısı kontrol ve koyun gübresi uygulamasından elde edilirken, en düşük
kanatlı gübresinin olduğu ortamlardan elde edilmiştir. Birim soğan ağırlığı
1,98 ile 0, 86 gr/soğan arasında değişmiştir. Sonuç olarak; farklı hayvansal
gübrelerin safran bitkisinin gelişimine etkisinin olduğu; özellikle inek ve
solucan gübresinin bitki gelişimine olumlu etki ettiği ancak uygulanacak gübre
miktarlarının yapılacak ayrı tarla ve sera çalışmalarıyla belirlenmesi
gerektiği söylenebilir.
Safran Crocus sativus L. inek gübresi Koyun gübresi Solucan gübresi
Bölüm | TARLA BİTKİLERİ (Field Crops) |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 26 Aralık 2017 |
Kabul Tarihi | 15 Aralık 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 20 |