Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Amazon ve Sırma Börülce Çeşitlerinin Tane Kalitesine Farklı Kültürel Uygulamaların Etkisi

Yıl 2017, Cilt: 20 , 362 - 366, 26.12.2017
https://doi.org/10.18016/ksudobil.349303

Öz

Baklagillerin beslenmedeki en
önemli fonksiyonu protein kaynağı oluşlarıdır. Baklagilerin verimlikleri kadar
tane kalitelerinin zenginliği de yetiştiriciyi, ıslahçıyı ve tüketiciyi
yakından ilgilendirmektedir. Bu çalışmada, biri konvansiyonel (Atakum) ve diğeri
organik yetiştirme yöntemi (Bafra) uygulanan iki lokasyonda Sırma ve Amazon
börülce çeşitlerinin tane kalitesine, ekim zamanı ve sıra arası faktörlerinin etkisi
araştırılmıştır.
Denemeler, 2 çeşit (Amazon, Sırma), 2 ekim zamanı (nisan
sonu, mayıs sonu), 4 farklı sıra arası mesafe (30, 45, 60, 75 cm) kullanılarak 3
tekrarlamalı bölünen bölünmüş parseller deneme deseninde yürütülmüştür. Kuru
hasat sonrası tanelerde protein, nişasta, amiloz oranları, Ca, Mg, K element
içerikleri, su alma kapasitesi ve pişme sırasında suya geçen kuru madde miktarı
tespit edilmiştir. Protein ve nişasta oranları ile Mg içeriğine yetiştirme
yönteminin; amiloz oranına ekim zamanının; su alma kapasitesine sıra aralığının;
Mg içeriğine çeşitlerin istatistiki etkisi olduğu tespit edilmiştir. Protein oranının
gübre uygulaması (4 kg/da saf azot) yapılan konvansiyonel yetiştiricilikte
organik yetiştiriciliğe nazaran daha yüksek olduğu, erken ekimlerde amiloz
oranının düştüğü, sıra arası genişledikçe tanenin su alma kapasitesinin arttığı
belirlenmiştir. 

Kaynakça

  • Bishnoi S., Khetarpaul N. 1993. Variability in physico-chemical properties and nutrient composition of different pea cultivars. Food Chemistry. 47,:371-373.
  • Black R.G., Singh U., Meares C. 1998. Effect of genotype and pretreatment of field peas (Pisum sativum) on their dehulling and cooking quality. J Sci Food Agric, 77:251-258.
  • Bozoğlu H, Gülümser A, 1995. Samsun ilinde börülce yetiştirilebilme olanakları. Karadeniz Bölgesi Tarımının Geliştirilmesinde Yeni Teknikler Kongresi 10-11 ocak 1995, Samsun, Bildiri Kitabı: 349-353.
  • Bozoğlu H. ve Pekşen E. 2009. Kuru Tane Amaçlı Tescile Aday Börülce (Vigna unguiculata L.) Hatlarının Bazı Özellikleri. Türkiye VIII. Tarla Bitkileri Kongresi, 19-23 Ekim 2009, Hatay, 343-346.
  • Bozoğlu H. ve Karayel R. 2011. Farklı Ekolojik Şartlarda Yetiştirilen Börülce Genotiplerinin Tohum Kalite Özellikleri. Türkiye IX. Tarla Bitkileri Kongresi, 12-15 Eylül 2011, Tahışşar ve Yemeklik Tane Baklagiller, Cilt I, 607-612.
  • Bozoğlu H., Karayel R. Topal N. 2011. Yeni Tescil Edilen Börülce Çeşitlerinin Bazı Tane Özellikleri. Türkiye IV. Tohumculuk Kongresi, Cilt II, s: 175-180, 14-17 Haziran 2011, Samsun, 175-180.
  • Çulha G. ve Bozoğlu H. 2016. Farklı kültürel uygulamalarla yetiştirilen Amazon ve Sırma Börülce Çeşitlerinin Verim ve Verim Özellikleri. Tarla Bitkileri Merkez Araş. Ens. Dergisi 25 (Özel sayı-1):177-183.
  • Dostalova R., Horacek J., Hasalova I., Trojan R. 2009. Study of resistant starch (RS) content in peas during maturation, Czech J. Food Science, , 27, 120-124.
  • Ebstein, I. and Bloom, E.J. 2005. Mineral Nutrition of Plants: Principles and Perspectives, 2nd edt., Sunderland, M.A.(ed.),USA
  • Gülümser A, Tosun F, Bozoğlu H, 1989. Samsun ekolojik koşullarında börülce yetiştirilmesi üzerinde araştırmalar. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 4(1-2), 49-65.
  • Hall A E, 2004. Breeding for adaptation to drought and heat in cowpea , European Journal of Agronomy 21, 4, 447-454.
  • Karayel R., Bozoğlu H. Bezelye 2009 (Pisum sativum L.) Genotiplerinde Korelasyon Ve Path Analizi. Türkiye VIII. Tarla Bitkileri Kongresi, 19-22 Ekim Hatay, s:712-716, 2009
  • Karayel R. 2012. Samsun’da Ekilen Bezelye Genotiplerinin Bazı Fizikokimyasal Özelliklerinin Belirlenmesi Ve Islah Materyali Olarak Uygunluğunun Değerlendirilmesi, OMÜ Fen Bilimleri Enst. Basılmamış Doktora Tezi, s:119. Samsun.
  • McPhee K.E., Muehlbauer F.J. 2002.Improving the nutritional value of cool season food legumes, Journal of Crop Production, 2002, 5: 1-2, 191-211
  • Papenbrock J., Mock H.P., Tanaka R., Kruse E. and Grimn B. 2000. Role of magnesium chelatase activity in the early steps of the tetrapyrrole biosynthetic pathway. Plant phiysiol. 122:1161-1169
  • Phillips R.D., McWatters K.H., Chinnan M.S., Hung Y.C., Beuchat L.R., Dedeh S.S., Dawson E.S., Ngoddy P., Nnanyelugo D., Enwere J., Komey N.S., Liu K., Wilmot Y.M. Nnanna, I.A, Okeke, C., Prinyawiwatkul C., Saalia F.K. 2003. Utilization of cowpeas for human food, Field Crops Research 82, p 193–213.
  • Sing B B, Chambliss O L, Sharma B, 1997. Recent advances in cowpea breeding advances in cowpea research. IITA, JIRCAS.
  • URL 1.TUİK, 2016 ( http://www.tuik.gov.tr/PreTablo.do?alt_id=1001)
  • URL 12. FAO, 2014 (http://www.fao.org/faostat/en/#data/QC)
  • Wang T.L., Domoney C., Hedley C.L., Casey R., Grusak M.A.2003. Can we improve the nutritional quality of legume seeds?, Plant Physiology, 131, 886-891.
Toplam 20 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm TARLA BİTKİLERİ (Field Crops)
Yazarlar

Gülbahar Çulha Bu kişi benim

Hatice Bozoğlu Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 26 Aralık 2017
Kabul Tarihi 15 Aralık 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 20

Kaynak Göster

APA Çulha, G., & Bozoğlu, H. (2017). Amazon ve Sırma Börülce Çeşitlerinin Tane Kalitesine Farklı Kültürel Uygulamaların Etkisi. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi, 20, 362-366. https://doi.org/10.18016/ksudobil.349303
AMA Çulha G, Bozoğlu H. Amazon ve Sırma Börülce Çeşitlerinin Tane Kalitesine Farklı Kültürel Uygulamaların Etkisi. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi. Aralık 2017;20:362-366. doi:10.18016/ksudobil.349303
Chicago Çulha, Gülbahar, ve Hatice Bozoğlu. “Amazon Ve Sırma Börülce Çeşitlerinin Tane Kalitesine Farklı Kültürel Uygulamaların Etkisi”. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi 20, Aralık (Aralık 2017): 362-66. https://doi.org/10.18016/ksudobil.349303.
EndNote Çulha G, Bozoğlu H (01 Aralık 2017) Amazon ve Sırma Börülce Çeşitlerinin Tane Kalitesine Farklı Kültürel Uygulamaların Etkisi. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi 20 362–366.
IEEE G. Çulha ve H. Bozoğlu, “Amazon ve Sırma Börülce Çeşitlerinin Tane Kalitesine Farklı Kültürel Uygulamaların Etkisi”, KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi, c. 20, ss. 362–366, 2017, doi: 10.18016/ksudobil.349303.
ISNAD Çulha, Gülbahar - Bozoğlu, Hatice. “Amazon Ve Sırma Börülce Çeşitlerinin Tane Kalitesine Farklı Kültürel Uygulamaların Etkisi”. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi 20 (Aralık 2017), 362-366. https://doi.org/10.18016/ksudobil.349303.
JAMA Çulha G, Bozoğlu H. Amazon ve Sırma Börülce Çeşitlerinin Tane Kalitesine Farklı Kültürel Uygulamaların Etkisi. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi. 2017;20:362–366.
MLA Çulha, Gülbahar ve Hatice Bozoğlu. “Amazon Ve Sırma Börülce Çeşitlerinin Tane Kalitesine Farklı Kültürel Uygulamaların Etkisi”. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi, c. 20, 2017, ss. 362-6, doi:10.18016/ksudobil.349303.
Vancouver Çulha G, Bozoğlu H. Amazon ve Sırma Börülce Çeşitlerinin Tane Kalitesine Farklı Kültürel Uygulamaların Etkisi. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi. 2017;20:362-6.