Baklagillerin beslenmedeki en
önemli fonksiyonu protein kaynağı oluşlarıdır. Baklagilerin verimlikleri kadar
tane kalitelerinin zenginliği de yetiştiriciyi, ıslahçıyı ve tüketiciyi
yakından ilgilendirmektedir. Bu çalışmada, biri konvansiyonel (Atakum) ve diğeri
organik yetiştirme yöntemi (Bafra) uygulanan iki lokasyonda Sırma ve Amazon
börülce çeşitlerinin tane kalitesine, ekim zamanı ve sıra arası faktörlerinin etkisi
araştırılmıştır. Denemeler, 2 çeşit (Amazon, Sırma), 2 ekim zamanı (nisan
sonu, mayıs sonu), 4 farklı sıra arası mesafe (30, 45, 60, 75 cm) kullanılarak 3
tekrarlamalı bölünen bölünmüş parseller deneme deseninde yürütülmüştür. Kuru
hasat sonrası tanelerde protein, nişasta, amiloz oranları, Ca, Mg, K element
içerikleri, su alma kapasitesi ve pişme sırasında suya geçen kuru madde miktarı
tespit edilmiştir. Protein ve nişasta oranları ile Mg içeriğine yetiştirme
yönteminin; amiloz oranına ekim zamanının; su alma kapasitesine sıra aralığının;
Mg içeriğine çeşitlerin istatistiki etkisi olduğu tespit edilmiştir. Protein oranının
gübre uygulaması (4 kg/da saf azot) yapılan konvansiyonel yetiştiricilikte
organik yetiştiriciliğe nazaran daha yüksek olduğu, erken ekimlerde amiloz
oranının düştüğü, sıra arası genişledikçe tanenin su alma kapasitesinin arttığı
belirlenmiştir.
börülce organik yetiştiricilik ekim zamanı sıra arası tane kalite özellikleri
Bölüm | TARLA BİTKİLERİ (Field Crops) |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 26 Aralık 2017 |
Kabul Tarihi | 15 Aralık 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 20 |