Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Biyoetanol Üretiminde Kullanılmış Tatlı Sorgum Saplarının Silaj Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi

Yıl 2017, Cilt: 20 , 144 - 148, 26.12.2017
https://doi.org/10.18016/ksudobil.354004

Öz

Araştırma,
farklı tatlı sorgum genotiplerinin biyoetanol elde etmek için sıkılan
saplarının (posa) yem olarak kullanılma potansiyelinin saptanması amacıyla
yürütülmüştür.  Değişik kaynaklardan
temin edilen ve çoğunluğu tescilli ve ticari çeşit olan 21 tatlı sorgum (Sorghum bicolor var. saccharatum (L.) Mohlenbr.) genotipi materyal olarak kullanılmıştır. Tarla denemeleri, Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü
(DATAEM) Araştırma Alanında 2016 yılında 2. ürün koşullarında, tesadüf
blokları deneme desenine göre 4 tekrarlamalı olarak yürütülmüştür. Ekimde sıra
arası 70 cm ve sıra üzeri 15 cm olacak şekilde planlanmıştır.  Araştırmada hasat, salkımdaki tanelerin
süt-hamur olum dönemi arasındaki tarihte yapılmıştır. Bitkinin yaprak ve
salkımları sıyrıldıktan sonra saplar özel tasarlanmış bir makinede sıkılmış ve
özsuyu alınan saplar silaj yapılarak yem kalite özellikleri saptanmıştır.



Araştırma
sonuçları; genotiplere bağlı olarak posa veriminin 3293-13390 kg da-1,
silaj kuru madde veriminin 781-4262 kg da-1, SKM oranının %
54.67-65.60, pH değerinin 3.03-3.19, ham protein (HP) oranının % 2.59-5.05, net
enerji değerinin 1.273-1.473 Mcal kg, NDF oranının % 41.62-62.47, ADF oranının
% 29.91-43.94, ADL oranının % 3.83-7.74, kül oranının  % 3.90-7.47, 
kuru madde tüketimi (KMT) oranının % 1.92-2.89 ve nispi yem değerinin
(NYD)’nin 81.5-146.9 arasında değiştiğini göstermiştir. Araştırmada, Çukurova
bölgesinde 2.ürün koşullarında biyoetanol verimleri için özsuyu alınan
saplardan 7669 kg da-1 (21 genotipin ortalaması) posa (küspe) verimi
alındığı ve söz konusu materyalin silaj yapılması sonucu özellikle yüksek
kalitede kaba yem potansiyeli oluşturduğu saptanmıştır.  

Kaynakça

  • Almodares A, Hadi MR, Ahmadpour H 2008. “Sorghum stem yield and soluble cabohdrates under phonological stages and salinity levels”. Afr. J. Biotech. 7: 4051-4055.
  • Almodares A, Taheri R, Adeli S 2007. Inter-relationship between growth analysis and carbohydrate contents of sweet sorghum cultivars and lines. J. Env. Biol., 28, 527-531.
  • AOAC 1990. Association of Official Analytical Chemists”. Official method of analysis. 15th ed. Washington, DC. USA, 66-88.
  • Dweikat I 2014. “Sorghum Diversity Paper, Sweet Energy Crop Article”. http://agronomy.unl.edu/sweetsorghum. 7 Temmuz 2014
  • FAO 2011. “Grassland Index”. A searchable catalogue of grass and forage legumes. FAO
  • Jacques K, Lyons TP, Kelsall DR (1999). The Alcohol Textbook. 3rd Eds. p388 Jafarinia M, Almodares A, Khorvash M (2005). Using sweet sorghum bagasse in silo In: Proceeding of the 2nd Congress of Using Renewable Sources and Agric. Wastes (Eds. M Jafarinia, A Almodares & M Khorvash). Khorasgan Azade University, Isfahan, Iran.
  • Jafarinia M, Almodares A, Khorvash M 2005. Using sweet sorghum bagasse in silo In: Proceeding of the 2nd Congress of Using Renewable Sources and Agric. Wastes (Eds. M Jafarinia, A Almodares & M Khorvash). Khorasgan Azade University, Isfahan, Iran.
  • Khalil S. R.A., A.A. Abdelhafez, E.A.M. Amer, 2015. Evaluation of bioethanol production from juice and bagasse of some sweet sorghum varieties. Annals of Agricultural Science, 60(2), 317–324.
  • Negro, M.J., Solano, M.L., Ciria, P., Carrasco, J., 1999. Composting of sweet sorghum bagasse with other wastes. Bioresour. Technol. 67, 89–92.
  • Reddy BVS, Sanjana Reddy P 2003. Sweet sorghum: characteristics and potential. International Sorghum and Millets, Newsletter 44, 26-28Smith ve Frederiksen, 2000). Schroeder JW 1994. Interpreting forage Analysis. Extention Dairy specialist (NDSU). AS-1080, North Dakota State University.
  • Tesso TT, Claflin LE, Tuinstra MR 2005. Analysis of Stalk Rot Resistance and Genetic Diversity among Drought Tolerant Sorghum Genotypes. Crop Sci. 45: 645-652.
  • Van Soest PJ, Robertson JD, Lewis BA 1991. Methods for dietary fibre, neutral detergent fibre and non-starch polysaccharides in relation to animal nutrition”. J Dairy Sci, 74, 3583-3597.
Toplam 12 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm TARLA BİTKİLERİ (Field Crops)
Yazarlar

Celal Yücel

İlker İnal Bu kişi benim

Feyza Gündel Bu kişi benim

Derya Yücel Bu kişi benim

Arif Aktaş Bu kişi benim

Hasan Ali Karaağaç Bu kişi benim

Rüştü Hatipoğlu Bu kişi benim

İsmail Dweıkat Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 26 Aralık 2017
Kabul Tarihi 18 Aralık 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 20

Kaynak Göster

APA Yücel, C., İnal, İ., Gündel, F., Yücel, D., vd. (2017). Biyoetanol Üretiminde Kullanılmış Tatlı Sorgum Saplarının Silaj Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi, 20, 144-148. https://doi.org/10.18016/ksudobil.354004
AMA Yücel C, İnal İ, Gündel F, Yücel D, Aktaş A, Karaağaç HA, Hatipoğlu R, Dweıkat İ. Biyoetanol Üretiminde Kullanılmış Tatlı Sorgum Saplarının Silaj Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi. Aralık 2017;20:144-148. doi:10.18016/ksudobil.354004
Chicago Yücel, Celal, İlker İnal, Feyza Gündel, Derya Yücel, Arif Aktaş, Hasan Ali Karaağaç, Rüştü Hatipoğlu, ve İsmail Dweıkat. “Biyoetanol Üretiminde Kullanılmış Tatlı Sorgum Saplarının Silaj Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi”. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi 20, Aralık (Aralık 2017): 144-48. https://doi.org/10.18016/ksudobil.354004.
EndNote Yücel C, İnal İ, Gündel F, Yücel D, Aktaş A, Karaağaç HA, Hatipoğlu R, Dweıkat İ (01 Aralık 2017) Biyoetanol Üretiminde Kullanılmış Tatlı Sorgum Saplarının Silaj Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi 20 144–148.
IEEE C. Yücel, İ. İnal, F. Gündel, D. Yücel, A. Aktaş, H. A. Karaağaç, R. Hatipoğlu, ve İ. Dweıkat, “Biyoetanol Üretiminde Kullanılmış Tatlı Sorgum Saplarının Silaj Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi”, KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi, c. 20, ss. 144–148, 2017, doi: 10.18016/ksudobil.354004.
ISNAD Yücel, Celal vd. “Biyoetanol Üretiminde Kullanılmış Tatlı Sorgum Saplarının Silaj Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi”. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi 20 (Aralık 2017), 144-148. https://doi.org/10.18016/ksudobil.354004.
JAMA Yücel C, İnal İ, Gündel F, Yücel D, Aktaş A, Karaağaç HA, Hatipoğlu R, Dweıkat İ. Biyoetanol Üretiminde Kullanılmış Tatlı Sorgum Saplarının Silaj Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi. 2017;20:144–148.
MLA Yücel, Celal vd. “Biyoetanol Üretiminde Kullanılmış Tatlı Sorgum Saplarının Silaj Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi”. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi, c. 20, 2017, ss. 144-8, doi:10.18016/ksudobil.354004.
Vancouver Yücel C, İnal İ, Gündel F, Yücel D, Aktaş A, Karaağaç HA, Hatipoğlu R, Dweıkat İ. Biyoetanol Üretiminde Kullanılmış Tatlı Sorgum Saplarının Silaj Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi. 2017;20:144-8.