Araştırma,
farklı tatlı sorgum genotiplerinin biyoetanol elde etmek için sıkılan
saplarının (posa) yem olarak kullanılma potansiyelinin saptanması amacıyla
yürütülmüştür. Değişik kaynaklardan
temin edilen ve çoğunluğu tescilli ve ticari çeşit olan 21 tatlı sorgum (Sorghum bicolor var. saccharatum (L.) Mohlenbr.) genotipi materyal olarak kullanılmıştır. Tarla denemeleri, Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü
(DATAEM) Araştırma Alanında 2016 yılında 2. ürün koşullarında, tesadüf
blokları deneme desenine göre 4 tekrarlamalı olarak yürütülmüştür. Ekimde sıra
arası 70 cm ve sıra üzeri 15 cm olacak şekilde planlanmıştır. Araştırmada hasat, salkımdaki tanelerin
süt-hamur olum dönemi arasındaki tarihte yapılmıştır. Bitkinin yaprak ve
salkımları sıyrıldıktan sonra saplar özel tasarlanmış bir makinede sıkılmış ve
özsuyu alınan saplar silaj yapılarak yem kalite özellikleri saptanmıştır.
Araştırma
sonuçları; genotiplere bağlı olarak posa veriminin 3293-13390 kg da-1,
silaj kuru madde veriminin 781-4262 kg da-1, SKM oranının %
54.67-65.60, pH değerinin 3.03-3.19, ham protein (HP) oranının % 2.59-5.05, net
enerji değerinin 1.273-1.473 Mcal kg, NDF oranının % 41.62-62.47, ADF oranının
% 29.91-43.94, ADL oranının % 3.83-7.74, kül oranının % 3.90-7.47,
kuru madde tüketimi (KMT) oranının % 1.92-2.89 ve nispi yem değerinin
(NYD)’nin 81.5-146.9 arasında değiştiğini göstermiştir. Araştırmada, Çukurova
bölgesinde 2.ürün koşullarında biyoetanol verimleri için özsuyu alınan
saplardan 7669 kg da-1 (21 genotipin ortalaması) posa (küspe) verimi
alındığı ve söz konusu materyalin silaj yapılması sonucu özellikle yüksek
kalitede kaba yem potansiyeli oluşturduğu saptanmıştır.
Bölüm | TARLA BİTKİLERİ (Field Crops) |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 26 Aralık 2017 |
Kabul Tarihi | 18 Aralık 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 20 |