Araştırma Makalesi

İyimserlik ve Yaşam Doyumu Arasındaki İlişki ve Demografik Özellikler Bağlamında Algı Farklılıkları: Bir Alan Araştırması

Cilt: 7 Sayı: 1 12 Ağustos 2017
PDF İndir
TR

İyimserlik ve Yaşam Doyumu Arasındaki İlişki ve Demografik Özellikler Bağlamında Algı Farklılıkları: Bir Alan Araştırması

Öz

Bu çalışmada, iyimserlik ve yaşam doyumu arasındaki ilişki incelenmiş olup, demografik özeliklerle bu iki değişken arasında anlamlı farklılık olup olmadığı test edilmiştir. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, Uludağ Üniversitesi ve Giresun Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nin farklı bölümlerinde birinci öğretimde okuyan 344 öğrenci üzerinde bir anket çalışması yapılmıştır. Elde edilen veriler, korelasyon, regresyon, t testi ve ANOVA analizlerine tabi tutulmuştur. Sonuç olarak, iyimserlik ve yaşam doyumu arasında pozitif ve anlamlı bir ilişki bulunurken; öğrencilerin demografik özellikleri ile bu iki değişken arasında anlamlı bir farklılık bulunmamıştır.

Anahtar Kelimeler: İyimserlik, Yaşam Doyumu, Üniversite

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Atalay, C. G. (2012), “Optimism Syndrome in Business Life: A Research of Optimism About Academicians in Turkey”, Procedia – Socialand Behavioral Sciences 58: 964– 970.
  2. Baltaş, A. (2001). Değişimin İçinden Geleceğe Doğru Ekip Çalışması ve Liderlik, Remzi Kitabevi, İstanbul.
  3. Bilajac, L.,Marchesi, V. V., Tešić, V. &Rukavina,T. (2014), “Lıfe Satısfactıon, Optımısm And Socıal Capıtal As Predıctors Of Mental Health Of The Recıpıents Of Fınancıal Welfare From The State”, Psychiatria Danubina, 26, 3, 435-441.
  4. Buchanan, G. M. ve Seligman, M. E. P. (1995). Explanatory Style, Hillsdale, NJ: Erlbaum. Diener,E.,Emmons, R. A., Larsen, R. J. ve Griffin, S. (1985). “The Satisfaction With Life Scale”, Journal Of Personality Assesment, 49(1): 71-75.
  5. Dikmen, A. A. (1995). “İş Doyumu ve Yaşam Doyumu İlişkisi”, A.Ü. Siyasal Bilgiler Fakültesi Dergisi, 50 (3-4): 115-140.
  6. Graves, L. M.,Ohlott, P. J. ve Ruderman, M. N. (2007). “Commitmentto Family Roles: Effects on Manager’s Attitudes and Performance”, Journal of Applied Psychology, 92 (1): 44-56.
  7. Güler, B. K. ve Emeç, H. (2006). “Yaşam Memnuniyeti ve Akademik Başarıda İyimserlik Etkisi”, Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadı ve İdari Bilimler Fakültesi, 21 (2): 129-149.
  8. Gündoğar, D., Gül Sallan, S., Uskun, E., Demirci, S. ve Keçeci, D. (2007). “Üniversite Öğrencilerinde Yaşam Doyumunu Yordayan Etkenlerin İncelenmesi”, Klinik Psikiyatr, 10: 14-27.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Mustafa Taşlıyan
KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ
Türkiye

Buket Sezer
Türkiye

Yayımlanma Tarihi

12 Ağustos 2017

Gönderilme Tarihi

12 Ağustos 2017

Kabul Tarihi

17 Mayıs 2017

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2017 Cilt: 7 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Hırlak, B., Taşlıyan, M., & Sezer, B. (2017). İyimserlik ve Yaşam Doyumu Arasındaki İlişki ve Demografik Özellikler Bağlamında Algı Farklılıkları: Bir Alan Araştırması. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 7(1), 95-116. https://izlik.org/JA57RC32SB
AMA
1.Hırlak B, Taşlıyan M, Sezer B. İyimserlik ve Yaşam Doyumu Arasındaki İlişki ve Demografik Özellikler Bağlamında Algı Farklılıkları: Bir Alan Araştırması. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 2017;7(1):95-116. https://izlik.org/JA57RC32SB
Chicago
Hırlak, Bengü, Mustafa Taşlıyan, ve Buket Sezer. 2017. “İyimserlik ve Yaşam Doyumu Arasındaki İlişki ve Demografik Özellikler Bağlamında Algı Farklılıkları: Bir Alan Araştırması”. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 7 (1): 95-116. https://izlik.org/JA57RC32SB.
EndNote
Hırlak B, Taşlıyan M, Sezer B (01 Ağustos 2017) İyimserlik ve Yaşam Doyumu Arasındaki İlişki ve Demografik Özellikler Bağlamında Algı Farklılıkları: Bir Alan Araştırması. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 7 1 95–116.
IEEE
[1]B. Hırlak, M. Taşlıyan, ve B. Sezer, “İyimserlik ve Yaşam Doyumu Arasındaki İlişki ve Demografik Özellikler Bağlamında Algı Farklılıkları: Bir Alan Araştırması”, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, c. 7, sy 1, ss. 95–116, Ağu. 2017, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA57RC32SB
ISNAD
Hırlak, Bengü - Taşlıyan, Mustafa - Sezer, Buket. “İyimserlik ve Yaşam Doyumu Arasındaki İlişki ve Demografik Özellikler Bağlamında Algı Farklılıkları: Bir Alan Araştırması”. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 7/1 (01 Ağustos 2017): 95-116. https://izlik.org/JA57RC32SB.
JAMA
1.Hırlak B, Taşlıyan M, Sezer B. İyimserlik ve Yaşam Doyumu Arasındaki İlişki ve Demografik Özellikler Bağlamında Algı Farklılıkları: Bir Alan Araştırması. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 2017;7:95–116.
MLA
Hırlak, Bengü, vd. “İyimserlik ve Yaşam Doyumu Arasındaki İlişki ve Demografik Özellikler Bağlamında Algı Farklılıkları: Bir Alan Araştırması”. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, c. 7, sy 1, Ağustos 2017, ss. 95-116, https://izlik.org/JA57RC32SB.
Vancouver
1.Bengü Hırlak, Mustafa Taşlıyan, Buket Sezer. İyimserlik ve Yaşam Doyumu Arasındaki İlişki ve Demografik Özellikler Bağlamında Algı Farklılıkları: Bir Alan Araştırması. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi [Internet]. 01 Ağustos 2017;7(1):95-116. Erişim adresi: https://izlik.org/JA57RC32SB